Keskustelut Puukauppa Tukki on liian kallista?

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 301)
  • Tukki on liian kallista?

    Mielenkiintoinen uutinen tämänpäivän Kalevassa:

    ”Sahayritys Junnikkala Oy on keskeyttänyt puunostotarjousten teon. Yrityksen mukaan nykyinen markkinatilanne on ylikuumentunut ja vääristynyt.

    Yrityksen mukaan tukkipuun hinta on noussut vauhdilla suhteessa lopputuotteiden hintaan. Junnikkalan mukaan nyt ollaan ”kipurajalla”, jonka ylittyessä investoinnit tyrehtyvät.

    – Joudumme keskeyttämään puun oston näillä hinnoilla turvataksemme oman toimintamme pitkäjännitteisyyden. Mielestäni metsänomistaja ansaitsee omaisuudelleen oikean hinnan ja tuoton, mutta nykyinen hintakehitys tulee vaarantamaan meidän ja mielestäni koko sahateollisuuden tulevaisuuden, yhtiön toimitusjohtaja Kalle Junnikkala sanoo tiedotteessa.”

  • Anton Chigurh

    Iisveden Metsä Oy:n (iisveden metsän perustivat paikalliset metsänomistajat 1924, omistuspohja on edelleen sama) toimitusjohtajan Tommy Lindströmin mukaan tukkipuun korkea hinta aiheuttaa kannattavuusongelmia, sillä 80 prosenttia sahan kustannuksista tulee tukkiraaka-aineesta.

    ”Hinnalla ei ole mitään tekemistä sahateollisuuden suhdanteen kanssa, vaan syynä ovat isot sellutehtaat.”

    MTK:n metsäasiantuntijan Pauli Rintalan mukaan puumarkkinat eivät toimi loogisesti.

    ”Kuitupuun käyttöön on investoitu enemmän, ja silti tukkipuun hinta on noussut. Mielestäni kuitupuun markkina ei toimi. Maksukykyä olisi ostajapuolella kymmenkertaisesti hintaan nähden. Teollisuuden voitot tehdään käytännössä kokonaan kuitupuulla.

    (savon sanomat 18.06.2018)

    Jätkä

    Tätä menoa suomen massateollisuus ahnehtii itsensä hengiltä. Suomessa taitaa olla Euroopan halvin kuitupuu. Sen varassa metsäteollisuus porskuttaa, ei minkään edistyksellisen teknologian eikä huippulaadon varassa, vaan lähes ilmaisen kuitupuun varassa.

    Puuki

    Vanerinvalmistus kannattaa ainakin melkein yhtä hyvin kuin sellunkeitto. UPM kehui lehdessään jokin aika sitten liikevoiton olleen yli 20 % . Hyvä että pärjäävät mutta ei se esmes koivutukin hinta olekaan paljon kuitupuuta parempi.

    Tolopainen

    Kun kuitupuulla on vain kolme ostajaa sen hinta ei enää koskaan nouse realisesti. Lisäksi kymmenien miljoonien kuutioiden ylitarjonta. Mikään kauppatavan muutos ei muuta markkinatilannetta.

    TTL

    Edelleen kysyn, miksi puunhinta putoaa niin voimakkaasti, kun halkaisija putoaa 15 cm tai 16 cm alle.

    Aikaisemmin esitin pikkutukin sahahintoja Virossa ja d = 8 cm ”tukki” maksaa sahalla n 60 euroa/kuutio eli keskimääräisenä pystyhintana 40 euroa/kuutio.

    Katsoin 2016 puunkäytön tilastoja. Kotimaista tukkia käytettiin noin 25 miljoonaa kuutiota ja kotimaista kuitupuuta n 35 miljoonaa kuutiota (Metsäteho). Siis tukkia noin 42 % ja kuitua noin 58%. Puusta tulee päätehakkuista 58 %, kasvatushakkuista 33 % ja 9% ensiharvennuksesta.

    Jos arvioidaan kakkosharvennuksen tukkiprosentiksi varovainen 40 %, niin siitä saadaan tukista noin 8 miljoonaa kuutiota ja päätehakkuille jäisi 17 miljoonaa. Kokonaisuudessaan päätehakataan tämän tilaston mukaan noin 35 miljoonaa kuutiota. Tällöin päätehakkuiden tukkiprosentiksi saadaan keskimäärin 49 %. Näin arvioiden pystykauppojen tukkiprosentti jää keskimäärin järisyttävän alhaiseksi.

    Parhailla Etelä-Suomen havumetsillä tukkiprosentti tulee väkisin yli 90 % ja kohtuullisillakin 70 %:n tienoille. Tai ainakin pitäisi tulla.

    Eli isossa mittakaavassa ”omalla motolla omasta puusta omalle sahalle”-ketju uskoakseni nostaisi merkittävästi tuota 49 %.

     

     

    Puuki

    Mitä ne sahaa Virossa pikkutukeista ? Egyptinparrua vai jotain muuta ? Sahaus – ja korjuukulutkin nousee suhteessa sitä enemmän mitä pienempiä tukit on.

    Palkka-  ja muutkin kustann.  on Virossa pienemmät kuin täällä.

    mehtäukko

    Niin hyvältä kuin tuo ”omalla motolla…” kuulostaakin, sahojen mitta-, ja laatuvaatimuksia ei tietääkseni pohdita pyöreässä pöydässä…?! Vaikka vikurilla sahaisit, mitat on ne jotka kauppakirjassa seisoo. Kun lyhyiden tukkien max latva hilataan tarpeeksi alas, ja max määrä jotain prosentteja, se on vain siinä.

    arto

    Paitsi Jeessi! Hän tekisi kaikista kuitua!
    Heti toisia pilkkaamaan…..Onnea varmaan olla ankea.

    Jovain

    Onhan se kuitupuu Suomessa halpaa. Puulle ei jää juurikaan hintaa, kun porttihinnasta vähennetään kaikki puunhankinnan ja korjuun kustannukset eli isännätönraha. Kaikki vähennetään, yhtiöt eivät tunne ”ilmaispalveluja”.

    Piiloperintä ja maksatus ei tee isättömästä rahasta viratonta, niin kuin täällä muutamat pyrkivät väittämään. Kysymys on miljardiluokan rahasta ja siitä ei sovita pyöreän pöydän ääressä. Sillä kuitenkin pyöritetään metsäklusteria, vaikka sillä ei mitään virallista asemaa olekaan.

    Kuitupuun hintaan nähden isännätönraha on monin kertainen. Kauppatavan muutos avaisi korjuun monopoliaseman kartellin ja avaisi kilpailun puun ja korjuun markkinoilla.

    Visakallo

    Metsäkoneurakoitsijat eivät taida onneksi paljoakaan seurata tätä palstaa.  Voisi vain kuvitella, miltä heistä tuntuisi lukea Jovainin kirjotuksia.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 301)