Keskustelut Puukauppa Tukki on liian kallista?

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 301)
  • Tukki on liian kallista?

    Mielenkiintoinen uutinen tämänpäivän Kalevassa:

    ”Sahayritys Junnikkala Oy on keskeyttänyt puunostotarjousten teon. Yrityksen mukaan nykyinen markkinatilanne on ylikuumentunut ja vääristynyt.

    Yrityksen mukaan tukkipuun hinta on noussut vauhdilla suhteessa lopputuotteiden hintaan. Junnikkalan mukaan nyt ollaan ”kipurajalla”, jonka ylittyessä investoinnit tyrehtyvät.

    – Joudumme keskeyttämään puun oston näillä hinnoilla turvataksemme oman toimintamme pitkäjännitteisyyden. Mielestäni metsänomistaja ansaitsee omaisuudelleen oikean hinnan ja tuoton, mutta nykyinen hintakehitys tulee vaarantamaan meidän ja mielestäni koko sahateollisuuden tulevaisuuden, yhtiön toimitusjohtaja Kalle Junnikkala sanoo tiedotteessa.”

  • Jovain

    Minusta rahaton isäntä on paljon parempi kuin isännätön raha, sillä rahattomanakin voi ja saa yrittää.

    Sen sijaan isännättömään rahaan ei ole mitään sanomista. Kysymys on rahasta, johon ei ole käyttöoikeutta, vaikka kysymys on sinun puistasi ja sinun rahoistasi. Voit vain allekirjoittaa tai olla allekirjoittamatta. Minä en allekirjoittaisi.

    No onhan hankintakauppa ja kysymys tuosta rahattomasta isännästä kuitenkin kiehtoo, vaikka onkin kysymyksenä absurdi ja menee hankintakaupan piikkiin. Hankinta ja pystykauppaa ei oikein voi verrata millään mittarilla, niinpä voi hyvinkin kysyä. Olisiko rahaton mies rahaton mies, jos olisi saanut urakoida pystykaupassa, omilla puillaan ja omia rahojaan. Kannattaisi jo allekirjoittaa? .

    Visakallo

    Alkaisitko Jovain toimittaa puita metsäosastolle, jos täällä esittämäsi toiveet toteutuisivat?

    Visakallo

    Oliko kysymykseni jotenkin vaikea?

    Jovain

    Sori. Kyllä, vastaukseni on myönteinen.

    harrastelija

    Niin mikähän se on ongelma, ettei hankintakauppaa voi tehdä, jos on haluja? Tänäänkin kävin puoli päivää pistämässä puuta nurin. Tosin nyt on aikeena tehdä klapiraaka-ainetta vanhaan malliin eli rasiin kaato. Parin viikon päästä, kun lehdet on kuivattaneet runkoa, niin sitten karsinta ja katkonta. Tilaus puille on etukäteen, kuten hankintakaupassa on oltava, ettei summassa tee pinoa.

    Kyllä se hankinta onnistuu alkopuolisella korjuuyrittäjälläkin tehtynä, jos ei itsellä ole koneita, halua tai kuntoa. Sovitaan tekopalkka ennakkoon ja isännän raha menee urakoitsijalle. Isäntä saa sitten 30 % urakoitsijalle menneestä rahasta takaisin verovähennyksenä. Noin se raha kiertää ja aina löytyy rahalle isäntä!

    Jätkä

    Joovaan:”Minusta rahaton isäntä on paljon parempi kuin isännätön raha, sillä rahattomanakin voi ja saa yrittää.

    Sen sijaan isännättömään rahaan ei ole mitään sanomista. Kysymys on rahasta, johon ei ole käyttöoikeutta, vaikka kysymys on sinun puistasi ja sinun rahoistasi. Voit vain allekirjoittaa tai olla allekirjoittamatta. Minä en allekirjoittaisi.”

    Löysit sitten taas isännättömän rahan jota et tuolla aikaisemmin myöntänytkään olevan. No eihän sitä ole. Mutta sinun moraalillasi isäntä kyllä jää rahattomaksi, jos aikoo omin voimin tehdä hankintakaupat ja ajokoneena on vanha Fortsonni ja metsurityönä olisi hakkuu.

    Tolopainen

    Metsäteollisuus maksaa puusta ja korjuusta markkinahintaa. Jos haluaa saada puusta enemmän ne pitää korjata ja jalostaa itse. Tosin viivan alle voi jäädä vähemmän kuin pystykaupassa. Suomi on vapaa maa jokainen voi itse päättää mitä metsillään tekee. Voi jättää vaikka lintujen pesimäalueeksi ja maksattaa veronmaksajilla suojelun.

    Jovain

    Teollisuus maksaa korjuusta ja maksaa markkinahintaa, mutta maksaa sen puunmyyjältä perimällään rahalla. Siis teollisuus ei ole maksaja.

    Harrastelija: Hankintahakkaajaa tai hankintahakkaajan asemaa ei olla heikentämässä. Sitä ollaan vahvistamassa, mutta se edellyttää kehittämistä ja kouluttautumista, että puunmyyjällä on valmiuksia motojen ja logistiikan käyttöön. Ja ennen muuta kysymys on keskittämisestä puuntoimittajana ja sitähän mm. Mhy tekee kaiken aikaa.

    Tässähän ei muusta ole kysymys, kuin puuntuottajan/puunmyyjän saamisesta mukaan puuntoimittajina teollisuudelle. Se edellyttää pystykaupan muuttamista toimituskaupaksi, niin kuin Lauri Vaara on esittänyt ja perustellut klusterin toimintaa. Puuttumatta enempää pystykaupan roblematiikkaan,  totean vaan, että muutoksella niin puunostajan kuin puunmyyjän asema saadaan turvatuksi.

    Tolopainen

    Jovain puumarkkinoilla ei ole tapahtumassa yhtään mitään muutoksia kauppatavassa. Kukaan ei ole ajamassa mitään muutoksia nykyiseen puukauppaan ainakaan Jovainin esittämään suuntaan. Se päättää joka maksaa miten toimitaan. Kaupunkilaismetsänomistajia ei kiinnosta edes metsänhoito kaikki pitää saada avaimet käteen periaatteella.

    Jätkä

    Tolopainenkin näyttää ihan järkevältä, kun verrokiksi laitetaan Joovaan. On kyllä omituisia käsityksiä, kannattaisi Joovaan:in varmaan harkita muutaman keskustelutunnin hankkimista alan ammattilaisen kanssa.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 301)