Keskustelut Puukauppa Tukista raskasta ylitarjontaa.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 145)
  • Tukista raskasta ylitarjontaa.

    Esim. Metsä-Group alkaa jarruttaa sahausta parhaaseen syksyn sesonkiin. Jos joku haaveili tukin hinnan nousua voi jatkaa ”ruususen uniaan”. Jokohan meillä täällä palstoilla on alettu havainnoida samaa kuin olen täällä jo pari vuotta varoitellut? Liika on liikaa ja etenkin kuusta. Sahatavaraa eurooppa ei vedä ja muut ovat alkaneet vallata markkinoitamme sen ulkopuolelta. Venäjälle olemme luoneet suorastaan loistavat olosuhteet kohentaa sahatavaran vientiä eikä Ruotsinkaan pojjat varmaan valita.

  • Visakallo Visakallo

    Jessen jutuista kyllä huomaa, ettei hän ole käynyt puukauppaa kuin parikymmentä vuotta.
    Me jotka olemme tehneet kauppaa kauemmin, – jotkut palstalaiset jopa 60 vuotta, eivät puun hintavaihteluista hypi seinille.
    Minäkin, joka on tehnyt kauppaa vain 40 vuotta, olen ehtinyt nähdä aika monta hinta- ja laatumuutosta.
    Joskus on ollut koivutukki kalleinta, sitten mänty, välillä kuusi.
    Muistan senkin ajan kun haapatukilla oli ihan hyvä hinta.
    Joskus on hyvät kuusitukit menneet sellutehtaille, joskus mäntytukit ja kovutkin. Muistan senkin kun polttopuu oli niin arvossaan, että palstoista tapeltiin, sitten halpa öljy synnytti nimikkeen arvoton roskapuu. Nyt on taas energiapuu ja kannotkin arvossaan.
    Ei tässä ole mitään syytä mihinkään paniikkiin.
    Kokemus auttaa ennakoimaan ja selviämään huonojen aikojen yli.
    Kun hoitaa metsänsä hyvin ja kasvattaa kullekin maapohjalle sopivia puita, pärjää kaikkina aikoina.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kipu puunhinnasta on vasta alkamassa. Syyskuu 2000 syyskuu 2008 syyskuu 2015 tai 16?

    Ihmiset on niin fiksuja, että varmasti panttaavat harvennuksia ja spekuloivat uusien tehtaiden vaikutusta kuidun hintaan. Sitten ei tarvitse ei enää tehdä tukkivetoista kauppaa kun harvennuksia on pakko alkaa tekemään kun niitä on säästelty. Yhtälöön kun lisätään vielä maailmantalouden romahdus niin jos ei oo lähivuosien tukit nyt myytynä niin voi kuuluttaa, että all aboard the paintrain.

    jees h-valta

    Historialla on kovin vähän merkitystä nykykaupantekoon. Parikymmentä kokemusvuotta riittää vallan mainiosti tuntemaan nykyiset puumarkkinat. Jotka viime vuodet ovat olleet huononevalla käyrällä. Voisin jopa väittää että olen ehkä kerinnyt puukauppoja määrällisesti tekemään enemmän kuin moni neljäkymmentäkin vuotta puukauppaa tehnyt. Kovasti olisi haluja vaikka vieläkin lähivuosina lisätä mutta olisi se mukavampi kun alkaisi tulla imuakin. Voin mainiosti tunnustaa etten hoida metsiä niin hyvin kuin puuntakunen mutta tyydyttävällä tasolla kyllä. Lasken aika tarkkaan mikä on järkevää ja mikä ei. Turhaa ”klanssausta” en harrasta.

    kepa

    Ei kait se miten kauan puuta on myynyt kerro kaikkea puunmyynnin osaamisesta.Minäkin tunnen puunmyyjiä jotka ovat myyneet puuta vuosikymmeniä ja silti tuntuu aina jotenkin tökkivän.

    On tärkeää tarjota tiettyyn saumaan ja aikaan oikeanlaista puuta markkinoille.Itselläni on tälläkin hetkellä muutamia leimaus selosteita tehtynä ja valmiina odottamassa myynti hetkeä.Päätehakkuita ja myös harvennuksia.Harvennus alueet on myös raivattu etukäteen ja myös osa päätehakkuu alueista.Niillläkin lisähintaa saadaan varsinkin harvennuksilla.

    Puuntarvehan vaihtelee firmoilla ja eihän ilman kilpailutusta voikkaan tietää kenellä milloinkin on tarvetta juuri tietynlaiselle leimikolle.Niin silloin varmaan puhutaan laskevista käyristä.

    jees h-valta

    Monipuolisimpia ostajia ja varmimpia maksajia ovat isot jotka ostavat lähes kaikentyyppisiä mutta vain silloin kun ostavat ja vain keiltä ostavat. Muu onkin sitten jo tuurikauppaa.

    Visakallo Visakallo

    Minä en kyllä tarkoittanut noilla pitkillä ajoilla niinkään puukaupan osaamista vaan kokemusta, kuinka puun kysyntä ja hinnat vaihtelevat aikojen myötä.
    Muutokset ovat jatkuvia, eikä tämän päivän tieto ole välttämättä voimassa kovinkaan kauan.
    Kukaan meistä ei varmuudella tiedä, mitä puita ja millä hinnalla parhaiten ostetaan vaikkapa 10 vuoden kuluttua, – vai tietääkö joku?
    Kun pitää puuvarantonsa mahdollisimman monipuolisena, todennäköisyys jäädä tyhjän päälle pienenee olennaisesti.

    jees h-valta

    Siihenpä tässä on pyritty eli monipuolisuuteen. Välistä tuntuu että suuri osa metsäkansaa tietää jopa seitsemänkymmenen vuoden päähän tarpeet. Sen verran innolla yhtä puulajia istutetaan.

    metsä-masa metsä-masa

    Tukin hintataso liikehtii nyt alaspäin Itä- Suomessakin, joka normaalisti on alkanut olla syksyä kohti menossa myyjän kannalta parempaan suuntaan.

    Itsenäisiltä sahoilta saa vielä tarjouksen samaa tasoa kuin alkukeväästä, kesä- ja kelirikkotukkileimikosta, ilmeisesti märän kesän ansiosta sopivia leimikoita on vähemmän ja valmiin tavaran kauppoja on kumminkin toimitettava ostajille.

    Isoilta puunkäyttäjiltä hintataso on jo useamman euron halvempi, lisäksi tukin katkonta pituudet ovat korkeintaan perusmitat, sitä kautta korjuussa syntyy vielä lisää vahinkoa kun tukkia siirtyy kuitupinoon minimi paksuuden ja rajallisilla katkonnan mitoilla lisää.

    UPM:n lopetettua täältä puunjalostuksen ja oston on myös osaltaan ollut rauhoittamassa hintakehitystä, onneksi on vielä useita sahureita lähiseudulla,jotka on investoineet sahalaitteisiin ja usko jatkamiseen on kova.

    Metsä asiat on aina olleet pitkäjäntistä toimintaa, niin ehkä nytkin !

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Syön hattuni jos maailmantalous ei romahdus lähivuosina, ennemminkin läjiaikoina. Maailman pankeilla on 17-kertaiset saatavat Kiinaan verrattuna Kreikkaan. Uusi finanssikriisi kolkuttelee nurkilla ja osakkeet ovat taas lähdössä vapaapudotukseen. Mikään valtio ei pysty kontrolloimaan osakekursseja, ei edes Kiina. Kiina on keksinyt selityksiä laidasta laitaan miksi osakkeet syöksyvät mutta kuka uskoo kommunistien tiedonvälitystä. Huonoja talouslukuja todennäköisesti pimitetään tällähetkellä, että pudotus tulee nyt yhtä yllätyksenä kuin aina ennenkin. Ei muuta ku kuin turskatroolarit vesille, jokainen lasku päivä on nyt mahdollisuus saaliiseen. Kun Kiina romahtaa ja tulee uusi finanssikriisi niin eipä näytä tukinhinnan tuleva hinnankehitys valoisalta.

    Visakallo Visakallo

    90-luvun lamavuosina kuusitukin hinta kävi alle 22 eurossa, ja mäntytukeista silputtiin kuivaoksaiset välitukit kuitukasaan.
    Kun ottaa vielä huomioon, että silloin markan ulkoisesta arvosta hävisi yli 40%, oli puunmyyjän ostovoima aika alhainen.
    Nyt euroaikaan ostovoima on säilynyt ja mottihinnat ovat pitäneet yllättävänkin hyvin verrattuna niitä muihin raaka-ainehintoihin.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 145)