Keskustelut Puukauppa Tukista raskasta ylitarjontaa.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 145)
  • Tukista raskasta ylitarjontaa.

    Esim. Metsä-Group alkaa jarruttaa sahausta parhaaseen syksyn sesonkiin. Jos joku haaveili tukin hinnan nousua voi jatkaa ”ruususen uniaan”. Jokohan meillä täällä palstoilla on alettu havainnoida samaa kuin olen täällä jo pari vuotta varoitellut? Liika on liikaa ja etenkin kuusta. Sahatavaraa eurooppa ei vedä ja muut ovat alkaneet vallata markkinoitamme sen ulkopuolelta. Venäjälle olemme luoneet suorastaan loistavat olosuhteet kohentaa sahatavaran vientiä eikä Ruotsinkaan pojjat varmaan valita.

  • oksapuu

    Niimpä niin

    Onko ihan pakko myydä halvalla? On olemassa suhdannesahureita
    ja suhdannemyyjiä…

    jees h-valta

    Puukauppavuosi on joka vuosi ja siitä ei ole tarkoitus tinkiä. Elämääkin on joka vuosi ja siksi niin.

    Visakallo Visakallo

    Ei siinä Jesse ole mitään kummallista, että kuitupuun osuus jää metsän kiertoajassa väkisinkin pieneksi, pois lukien tietysti haapa, koska sillä ei juurikaan tukkimarkkinoita ole, tai jos on, hinta on hyvin lähellä kuidun hintaa.
    Kun hoitotoimet ja hakkuut tehdään ajallaan, eli metsää ei missään vaiheessa riukuunnuteta, kuitua ei yksinkertaisesti paljoa tule.
    Sekin mikä tulee, menee monesti energiapuuksi.

    Timppa

    Edellä käyty keskustelua tukin määrästä ym. Seuraavassa vähän tilastotietoa meidän metsistä vuosilta 2008-14:
    Hakkuiden jakautuma ensih 27 % (58,7 m3), harv 34,7 % (72,5 m3/ha) uud 35,3 % (250,2 m3/ha)
    Kuusta 34,3 %, mäntyä 47,9 %, koivua 16 % ja haapaa 1,8 %
    Kuusen tukki% on 58,8 (+lahokuusi 2,4 %), männyn tukki% on 60,4 ja koivun tukki% on 20,9.

    Jatkossa tukki%:t tulevat nousemaan, koska osin vielä on hakattu harsintakauden metsiä, joissa puuta alle 200 m3/ha ja siitäkin suuri osa hieskoivua ja haapaa.

    Tietysti kannattaa taas kerran todeta koivun alhainen tukki%.

    Visakallo Visakallo

    Kiertoaikainen tukkiprosentti todella nousee selvästi noista luvuista, sillä päätehakkuussa tukkia tulee yleisimmin 80-90%, ja kokonaiskuutiomäärä / hehtaari on keskimäärin kolminkertainen yhteenlaskettuun harvennuskuutiomäärään nähden.

    jees h-valta

    Puuntakunen lähinnä laverteli ja laventeli ohi mutta ehkä kuitenkin kuidun hintaan tulevina vuosina voidaan saada mukavastikkin korotusta jolloin se 1/3-tili voikin nousta kiertoajan alkutaipaleella jopa kuusen kasvattajalle varteenotettavaksi eräksi. Väheksymällä sitä ei vain ainakaan tule. Korotuksia kuituun meinaan. Tukin tuloksen tästä pitkälle tulevaisuuteenkin on helppo ennustaa. Kituutamme vielä kotvan sentään viidenkympin yläpuolella parhailla päätehakkuilla mutta alaspäin on suunta.

    Visakallo Visakallo

    Ainahan Jesse kuusikonkin voi silputa kuiduksi jos se on kannattavampaa.
    Kuten jo aikaisemmin totesin, tukista saa aina kuitua, mutta kuidusta ei saa tukkia.
    Siinä se tämä hinnoittelun koko juju piilee.

    jees h-valta

    Kuidun ja tukin kasvatuskin on hiukan kaksi eri asiaa ja tottahan kait tukista kuuluukin saada parempi hinta kun siihen saa useita kymmeniä vuosia lisätä rahan kiinnimakuutusta. Mutta sitä enemmän tulee tulevaisuudessa juuri tuota ominaisuutta että kuitumetsää myydään ja pienelläkin tukkiprosentilla jos kuidun hinta lähenee tukin hintaa varteenotettavasti. Eli sitä samaa joustoa meille metsäpuolelle jota vaaditaan nyt palkkatyöläiseltä. Sitä laaniin mitä metsäherra tarvii.

    Visakallo Visakallo

    Metsäherrahan sen puun hinnan määrittelee ja sen mitä laatua kulloinkin tarvitaan.
    Se, palveleeko puun myyjä aina vain yhtä herraa, on taas jokaisen oma asia, sillä eri herrojen tarpeet ja hinnat saattavat vaihdella paljonkin.
    Puun myyjä ratkaisee sen, mille herralle kulloinkin puunsa myy.
    Se jos mikä on sitä joustoa aidoimmillaan.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jesse, kun metsänomistajalta vaaditaan joustoa isojen metsänostajien taholta, niin kyllä se merkitsee nimenomaan paineita kuidun hinnalle. On siis täysin utopiaa odottaa merkittävää kuidun hinnan nousua, vaikka kuidun käyttökapasiteetti hiljalleen jopa kasvaisikin.
    Kuidun ja tukin hintaero tulee kyllä säilymään samassa suuruusluokassa kuin nykyäänkin. Eli edelleen kannattaa tähdätä tukkiin ja ottaa se kuitu talteen, jota ei tukiksi saa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 145)