Keskustelut Puukauppa Tukin optimi katkonta

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 91)
  • Tukin optimi katkonta

    Maaseudun Tulevaisuudessa tukkipulaa käsittelevässä artikkelissa Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen sanoo seuraavaa: Tukit katkotaan metsässä tarkasti kunkin sahan tarpeisiin. Mikä mahtaa olla sahan tarpeiden ja puun myyjän näkökulmasta katsotun optimaalisen katkonnan ero?

  • Metsuri motokuski

    Ymmärtääkseni kuusessa ollaan leimikossa ei ole laatu niin hyvää että kovinkaan pitkiä mittoja voidaan tehdä. Hänhän totesi että lumppeja joutuu tekemään (välinatsoja). Sen vuoksi hänen tukkin teko on hyvinkin tarkaa. Aika usein itsekkin joutuu noita välinatsoja tekemään mutta ehkä useimmin kuitenkin lyhyt kuitu tulee tehtyä noista välipuussa olevista mutkista.

    kuusessa ollaan

    MM on jäljillä, kuviolla on aika paljon rungoissa juuri 8-9 metrin tienoilla mutka, joka lienee aikoinaan syntynyt latvanvaihdon vuoksi. Käytettävät mitat 37 ja 43-55.

    Yleensä rungoista tulee 37+43/0,5 välinatsa ja kaksi lyhyttä tukkia. Joistakin rungoista tulee sitten A-tyvi 43-49 + 55 + 43+ 43, sekä 550 kuitu. Metsä tosi juoksevaa, jäljelle jää aika hyvä pylväspuusto. Juuri näissä isoimmissa valtapuissa myös viatkin…

    Jätkä

    Minä jo ihmettelin, että eikö pidempiä kuin 49 dm?

    Usein vanhoissa puustoissa näkee, että on joskus kehitysvaiheessa esim tuulella tuiskuttanut suojalunta rajusti ja jopa määrätyllä korkeudella liikkuva syöksyvirtauksen tapainen turma kohdannut puiden latvukset ja esim viimeinen vuosikasvu on menetetty. Puut ovat korjanneet vahingon, mutta se näkyy tukintekijän silmiin, kun osaa ja ehtii katsomaan.

    Korpituvan Taneli

    Minä olen kyllä kehoittanut motokuskia tekemään mieluummin lumpin/välinatsan. Jos tekee kuidun niin se voi viedä juuri ne ratkaisevat desimetrit, niin että jää latvasta yksi tukki pois. Kuitu on niin halpaa, ettei sen teolla kannata tukkirunkoa tärvellä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Metsuri motokuski

    Se on totta. On taas paljon metsänomistajia joka eivät voi sietää lumppia metsissään. Sen vuoksi joku siitä mutkasta on tehtävä että se laaniin voi tuoda.

    topintam

    Oli tuossa pieni hankinta harvennus,, Näytti että tulee aikapaljon tukkikoon tyvimutka kuituja ja nehän on sitten nykyään niitä 2,7m pötkyjä.

    Sovittiin jos riittää vähempiki oikasu,, saa tehdä mulle 2m halkopölkkyjä…tulihan niitä sitten pari isoa kärryä.

    Lyhyen matematiikan mukaan taisi tulla ilmaiset puut mitä tukiksi sai pelastettua loppupätkästä. Varsinkin kun lyhyenlaiset 16m harvennus mettät täälä pohjoses. Ei auta kolmosia napsia tyveltä loppuu hyvin nopsaa paksuus ennen tukkimittaa.

    Jätkä

    Antaa puunmyyjän hoitaa ne natsat. Ihan kätevä värkki on takakuuppa, johon mahtuu puuta niin paljon, että etuset ei joka kohdassa ota maahan. Sen kanssa kun ajelee ketjut päällä ja hieman kääntöjarrulla auttelee, tulee maanmuokkauskin tehtyä suht kevyesti.

    kuusessa ollaan

    Onkelma vaan nykyään on se, ettei monellakaan metsänomistajalla ole enää tarvetta polttopuulle (ei asuta tilalla tai lämmitysmuoto on muu) ja sitten nämä natsat jää kuviolle häiritsemään silmiin. Ja naapureillehan ei voi antaa…

    Lisäksi järeät tyvinatsat vaativat kunnon hydtaulihalkojan, eihän enää kirvestäkään tunneta.

    Jätkä

    Kun havupuun katkoo kolmenkymmenen sentin mittaisiksi pätkiksi, se särkyy klapeiksi talvella suunnilleen koputtelemalla kirveellä sitä.

    Takkapuut eivät pidä ollakkaan kovin pieniä.

    Kesälomavieraita varten kannattaa varmasti hankkia kirves, saavat pilkkoa ainakin saunapuiden verran ennen saunaan menoa.

    Korpituvan Taneli

    Kuusessa ollaan:

    ”Lisäksi järeät tyvinatsat vaativat kunnon hydtaulihalkojan, eihän enää kirvestäkään tunneta.”

    Jos puu poltetaan tavallisen klapin mittaisena, niin kyllähän se pieniksi saadaan. Ei kirveskään saa niin tuntematon kalu olla etteikö silläkin saisi. Toki minullakin on kunnon hydraulihalkojakin.

    Se metsästä poissaanti ei liioin liene ongelma, vaikka muovipulkalla kun panee ensin pätkiksi. On sitten eri asia jos polttopuulle ei ole käyttöä. Käyttäjäkin toki löytyy, jos ei ole kateellinen.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 91)