Keskustelut Puukauppa Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 138)
  • Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

    Toinen tarjoaja ottaa kaikki mitat 37 – 55. Toinen taas 43 – 55. Pitemmän tukin tarjoajan hinta on 7 % parempi.

    Sanokaahan hyvät asiantuntijat, kuinka paljon minimipituuden nosto vaikuttaa mäntytukin saantoon.

    Metsässä on kolmoskehitysluokan harvennusta ja hoitamattoman metsän uudistushakkuuta, jossa paljon pieniä tukkirunkoja.

  • Apli

    Välillä kyllä saa nauraa kunnolla, mitä saa puukaupan kylkiäisenä..

    Kalenteri, lippis, huomioliivit, kynä, veitsisetti, kangaskassi, kutsu kesäteatteriin, tehdaskäynti kahvineen ja ruokailuineen yms yms..

    Ja ei muuta kun nimi paperiin hymyillen(:

    Bonus edut ja muut sitten vielä päälle, kyllä meitä metsänomistajia hemmotellaan, siinä moni kokee itsensä tärkeeksi.

    metsä-masa

    Hyvistä kauppasuhteista kannattaa pitää kiinni, jopa useammalle puunostajalle, silloin luottamus syntyy molemmin puolin, ja kaupan saa pienille tuulenkaato ym. hankalasti korjattaville erillekin.

    Täällä Väli-Suomessa meitä onnisti kun Vapon sahojen ostajaksi valikoitui vahva ja vanha perheyritys Binderholz Itävallasta. Nyt jo reilun kahden vuoden jälkeen on käynyt toteen kauppaneuvottelun aikaiset lupaukset sahan kehittämisestä ja henkilökunnan kouluttamisesta.

    Binderholz tunnetaan mm. puukerrostalojen materiaalin toimittajana. Tuotanto on sahatavarasta, monikerroksisista  massiivipuista puulevyihin. Puunhankinnassa tämä näkyy tukkien lyhvien pituuksien painotuksena, jolla saa raaka-aineen tarkasti talteen.

    Korpituvan Taneli

    Ulkomaisten puunjalostajien tulo on virkistävää Suomen puumarkkinoille. Juuri tuo että heti löytyy kysyntää myös lyhyempiäkin tukkimittoja. Vaikka Suomen sahateollisuus on jo kauan vaahdonnut asiakaslähtöisyydestä. Mutta sitten tulee esiin tälläisiä Jätkän kertomia tapauksia kuin tämä kuusimetsen puutavaran katkaisu ja tuo linjaston mitoitus kysymys sahoilla. Nämä eivät ole mitään yksittäistapauksia, minä olen vastaavia kuullut.

    Tuosta puutavaran poikkipanosta kuulin paneeli höyläämöstä, jolle kelpasi vain 55dm tavara, mutta se katkaistiin ennen höyläystä keskeltä poikki. Tämä oli siis jatkuvaa toimintaa siellä.

    Jokaisella sahalla, missä minä olen käynyt on ollut juuri tuo veisuu ettei lyhyitä tukkeja kannata sahata kun linjastolle mahtuu myöspitkäkin tavara.

    Ajatelkaapa mitä kansantaloudellisia menetyksiäkin tuollaiset menettelyt saavat aikaan? Valtavasti menee sahauskelpoista tavaraa sellukitaan ja sinne kun löytyisi kyllä puuta, vaikka kaikki sahauskelpoinen sahattaisiinkin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Luulisi, että Maailman tehokkaimpiin sahalaitoksiin kuuluvalla Vilppulan sahalla olisi tehty viimeisen uudistuksen myötä sellaiset sahatavaran käsittelylaitteet, että ne selviäisivät myös valmiista laudoista, vaikka ne olisivat ihan ”vanhoilla”-kin mitoilla.

    Vanhoissa vientimitoissa lyhyin sahe olo 180 senttinen – toki sen hinta oli suhteessa halvempi kuin se haluttu pituus, joka oli 51 – 60 dm. sahatavarakuivaamoissa sitten ei ole tavaran pituudella väliä, kunhan niput olisivat samanpituista tavaraa aina erä kerrallaan.

    Kun katselee lautanippuja, jotka nätisti pakattuna lähtevät mikä minnekin, niin siellä on joukossa myös lyhyitä nippuja.

    Joskus paikallisella sahalla tehtiin vientipaketteja ja siellä tasattiin nippuja tosi pitkäteräisellä moottorisahalla ja haaskattiin pitkiä lautoja oikein urakkavauhdilla.

    Siinä mielessä ymmärrän sahoilla olevan joitakin oikein toivottuja pituuksia, kun asiakas on ostanu määräpituuksia. Sellaisessa tukkikaupassa, missä on vain muutama käytettävä pituus pitäisi olla joka tapauksessa lyhyet mitatkin käytössä.

    Jos sallitut mitat olisivat vaikkapa 43, 49 ja 55 dm, rajoittaa se tukin tekoa niin raakasti, että kyseisen firman pitäisi maksaa tukista 50 % ”ylihintaa”, että päästäisiin normaalitilanteeseen, jossa pituudet 31 – 61 olisivat käytössä.

    Siksi olen tinkimättä sitä mieltä, että tukiksi kelpaavasta puusta ostajan pitää maksaa joka sentistä tukkipuun hinta, tekee hän siitä mitä tahansa.

    MOTO:jen nykyaikaisilla mittalaitteilla ja -ohjelmilla sen ei pitäisi olla pieninkään ongelma.

    jees h-valta

    Eihän se varmaan olekkaan ongelma vaan se kuinka se tyssää puunmyynnin välittömästi jos ja kun ilmanmuuta silloin puun hintaa joudutaan kompensoimaan kun hukkatavara jääkin ostavan kontolle. Siis sen tavallaan tukkikelpoisen tavaran. Ja kun tämä finskimetsänomistaja ei käsitä tukkitavaran hinnan laskua vaikka sitä perusteltaisiin mitenkuten. Puukauppahan siihen tyssäisi hetkeksi ainakin täysin.

    Jätkä

    Tilanne pitää korjata. Nykytilanne on verrattavissa siihen, että Valio ostaa kaiken maidon tilalta, mutta ostaa (tukkina) vain kermat päältä ja (kuituna) kurrin.

    Koskitukin osarunkomenetelmä on reilu. Koko tukkiosuus viedään ja maksetaan siitä täysi – tai parempi hinta kuin Piimäliiton hinta milloinkaan.

    Puuki

    Runkohinnoittelu sovellettuna olisi melko yksinkertainen homma toteuttaa mutta ei sovi osalle ostajista nykyisen hinnoittelutavan sopivuuden vuoksi. Kun hinnat olisi läpinäkyvinä, tarjousten vertailu olisi myyjille helppoa. Paras tarjous voittaisi ; vasta jälkikäteen selviävät eri puutavaralajien (tukki/kuitu) suhteelliset määrät jäisi historiaan. Reilu peli mutta sitä voi olla turha odottaa ellei joku kauppaa kontrolloiva instanssi sitä muuta.

    jees h-valta

    EDIT: viesti poistettu

    Jätkä

    EDIT: viesti poistettu

    Korpituvan Taneli

    Siirtykää takaisin aiheeseen tai avatkaa oma Jätkä, Jees + velka ketju.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 138)