Keskustelut Puukauppa Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 138)
  • Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

    Toinen tarjoaja ottaa kaikki mitat 37 – 55. Toinen taas 43 – 55. Pitemmän tukin tarjoajan hinta on 7 % parempi.

    Sanokaahan hyvät asiantuntijat, kuinka paljon minimipituuden nosto vaikuttaa mäntytukin saantoon.

    Metsässä on kolmoskehitysluokan harvennusta ja hoitamattoman metsän uudistushakkuuta, jossa paljon pieniä tukkirunkoja.

  • jees h-valta

    Nuo jätkän lässyt on omia höpinöitään joissa ei perää siteeksikään. Omalla kustannuksella ne tehdään mutta toki kannattaa tuttua kumppania käyttää kun jo tuntee tekotavat ja laadun.

    Apli

    Samaa mieltä edellisen kanssa jos tarjolla on ns: huippuleimikko, päätehakkuu 90v kuusikossa esimerkiksi tai männikössä.. Mutta mitä ”paskempaa” 2 tai 3 harvennuksia tai muuta on niin isommaksi ero sahan puolelle käy ja selluyhtiötä vastaan… Oman kokemuksen perusteella selluyhtiöiden tarkka tukin otto karkaa näissä kuidun tekoon todella helposti ja sahat pyrkii näissäkin maksimoimaan tukin osuuden.

    Jätkä

    Kuten edellä totesin niin apteerauksen huonous johtuu todella harvoin motokuskista toisin kuin jätkä taisi väittää.

    – Ei pidä paikkaansa. Aptikaan ei määrää valikosta 43 – 55 yhtä ja samaa haluttua pituutta, vaikka se ehdottaa jotainpitkänpuoleista tyvitukkia. Siellä on joku lyhyempikin vaihtoehto, jolla usein saisi latvatukista myöskin halutun pituuden.

    Olen seurannut tukkien apteerausta (jakamista) ja vieläkin, vaikka kyseessä ei olekaan enää aito apteeraus, vaan pelkkä katkonta. Nykyäänhän ei katkota enää laadun perusteella, vaan pelkän aptin ja ”Sokea Reettakin” näkee, että EDIT menee.

    Pitäisi joskus tehdä kunnollinen katkontavertailu, jossa hakkuukone tekisi ja arpoisi Aptin perusteella, mutta ei katkoisi lainkaan. Sanotaan vaikka muutama sata kahden – neljän tukin runkoja.

    Sitten ne apteerattaisiin käyttäen perinteistä talonpoikaisjärkeä ja ostajan kauppakirjan mittaehtoja – kirjaimellisesti…

    Veikkaan, että motokuski lähtisi hakemaan lisäoppia …

    Puuki

    Noinhan se yleensä menee kuten Mm tekstin alussa edellä kertoili –   Silloin kun tehdään pystykauppa ja varsinkin kun ostaja on jokin sellupuun käyttäjistä.

    Firma joka teki korjuun  viimeksi hakkasi 31:stä n. 10 % koko tukkipuumäärästä. Lisäksi 2. harvennukselta pikkutukkia ja parrua. Päätehakkuualoilta laskin että suunnilleen sen 10-15 % lisääntyi tukkiosuus verrattuna siihen, että ei olisi tehty lyhyttä tukkia ollenkaan. Toimituskaupassa pienten mittojen tekeminen onnistuu paremmin.

    Jätkä

    Silloin, kun tukit vielä tehtiin periaatteella, että laadusta poikki, oli joissakin tukkikuvioissa (Mänty) – selkeästi puusto muodostunut sellaiseksi, että siihen sopi lyhyeksi mitaksi joku ns. ”poikkeusmitta”, joka oli jotain 46 dm ja siitä lyhyempi.

    Tärkeimpiä noiden poikkeusmittojen käyttökohtia olivat tyvitukit, joihin ei kernaasti otettu latvapäähän heikompaa laatua.

    Kokenut Apteeraaja näki APTI:a paremmin tukin parhaan katkaisukohdan, eikä poikennut siitä kuin ”pakon edessä”. Eli joiltakin kuvioilta tuli lyhyttä tukkia ja toiselta ehkä pitkää helposti.

    Sahoilla tasauksessa sahatuista laudoista / lankuista, katkaistaan mikäli mahdollista laatua heikentävä pala pois ja hakkeeksi.

    Puuki saanut melko hyvän lisän tukista tekemällä fiksun ostajan kanssa kaupat. Ehkä ostajalla oli myös fiksu konekuski?

    Ajokoira

    Tässä omassa tapauksessani lyhyen tukin latvaläpimitta on rajoitettu siten, että tyvessä olevaa vikaa sillä ei pelasteta. Lähdin laskemaan vertailua siten, että päätehakkuulla pitäisi löytyä karkeasti joka toisesta puusta 31 dm pölkky, joka optimaalisella apteerauksella saha tekisi tukiksi ja selluyhtiö kuiduksi. Tällöin tarjoukset olisivat taloudellisesti karkeasti tasatilanteessa. Tämä kuulostaa suurelta runkomäärältä missä puun pituus olisi epäsuotuisa apteerauksen kannalta, etenkin kun kilpailevalla tarjoajalla lyhin tukki on 37 dm.

    Tässä tapauksessa selluyhtiön hinnat ovat sen verran parempia, että tarjousvertailu kääntyy heidän suuntaan. Osalla sahoista lyhyen tukin latvaläpimitta mahdollistaa sen tekemisen tyveltä. Jos näin olisi tässäkin tapauksessa, valitsisin todennäköisesti toisin. Tai jos selluyhtiöllä lyhin mitta olisi 41 dm, harkitsisin tarkemmin sahan tarjouksen valintaa.

    Nämä laskennat sillä oletuksella, että lyhyitä mittoja voi vapaasti käyttää. Kuten aiemmin on kirjoitettukin, pituudet määräytyvät ostajan sen hetkisten tarpeiden mukaan. Sen vuoksi tarjousvertailuun sisältyy paljon epävarmuutta, mutta jotenkin valinnat pitää pystyä itselle perustelemaan.

    metsä-masa

    Fiksuja ostajia-ja konekuskeja on myös Pohjois- Karjalalassa, kuusisahalla Lieksassa on ollut katkontapohja ( apti ) joka on antanut mahdollisuuden yli 50 % :n 31 dm katkontaan ja lisäksi 43-55 dm  pituudet, tämä on mahdollistanut niitä 25 % :n parannuksia keskiverto katkontaan viimeisissä harvennuksissa

    Palstalaiset on monipuolisesti huomioineetkin kiihtyvää puunhankinta toimintaa, ja niitä kokemuksia kannattaa kyllä levittää tutuille ja metsäkauppaa suunnitteleville, eli on kysymys metsätalouden kannattavuuteen vaikuttavista tekijöistä

    Tässä kiihtyvässä sellun  oston- ja korjuun humussa on myös korjuun valvonnan kannattavaa pysyä ajanvaatimassa kehityksessä. MHY:n valvonta ja korjuu palvelu on täällä saanutkin kaivattua tehokkuutta.

    Jätkä

    ”Tyvessä oleva vika” ?  Niistä tyvivioista ehkä pahin on aina laho. Jos kyse on siitä, ei auta mikään muu kuin alkaa silppuamaan. Jos taas se yllättävän – ehkä liiankin helppo syy raakata, on tyvimutka, joka ei aina ole pätevä syy lumpata. vanha sääntö on, että tyvestä ei lenkoutta mitata ensimmäisen metrin matkalta ja silloin kuitupinosta puuttuu aika monta järeämpääkin pölkkyä.

    Ajokiran laskelman perusta, että joka toisesta tulisi 31 dm:n tukki, ei ole oikein normaali tukkimetsän tulos, ellei niitä tosiaan haluta.

    Valmiit sahatavaramitat kotimaan käyttöön sopivat varsin hyvin myös lyhyille tukkipituuksille, koska aikamoinen silppusoppa tulee rakennuksellakin, jos kaikki puutavar on 54 dm pitkää ja paljon tarvitaan alle kolmimetristä, mutta 54 dm:n tavarasta ei kahta tule.

    Eräs piensahuri manaili, kun asiakas oli tilannut häneltä 6 metristä sahatavaraa suhteellisen ison määrän. Sahuri hankki erän pitkää tukkia, joista osa piti väkisin venyttää haluttuun pituuteen. Asiakas tuli hakemaan tavaraa ja kehui kovasti, nyppäsi Tilhin käyntiin ja katkaisi tavaran keskeltä. Tarve olikin kolmimetristä!

    Sahalle oli tuotu myös kolmiykköstä tukkia ja järeää kuitua tukkikauppojen yhteydessä. Kertoi asiakaspalveluhalujen hiipuneen aika tavalla.

     

    Puuki

    Molemmissa ketjun kysymyksissä on se vika, että leimikkotietoja ei ole esitetty tarkemmin. Ei voi kuin arvailla lopputuloksia, kuten on tehtykin ”monella suulla”, koska ei ole näkyvillä leimikot eikä tietoa kokonaispuumääristä, puiden keskikoosta , runkolukusarjoista  eikä siten hakkuukertymistä . Siihen kun lisää kunkin ostajan ja motokuskin omanlaisensa aptin, niin ihan lottoamista on.

    Apli

    Juu näinhän se on kuin Puuki toteaa, osin lottoamista… Mitä tulee Mhy:n valvontaan ja katkontatietojen hyödyntämiseen, niin enpä ole koskaan tarvinnut enkä tarvitse, ne sopii sellaiselle joka ei ymmärrä metsästään mitään, pikkusenkin asiasta tietävä maksaa niistä aivan turhaan..

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 138)