Keskustelut Puukauppa Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 138)
  • Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

    Toinen tarjoaja ottaa kaikki mitat 37 – 55. Toinen taas 43 – 55. Pitemmän tukin tarjoajan hinta on 7 % parempi.

    Sanokaahan hyvät asiantuntijat, kuinka paljon minimipituuden nosto vaikuttaa mäntytukin saantoon.

    Metsässä on kolmoskehitysluokan harvennusta ja hoitamattoman metsän uudistushakkuuta, jossa paljon pieniä tukkirunkoja.

  • mehtäukko

    Kysymys on tosiaan metsää näkemättä hiinä ja hiinä.

    Mielipiteenä sanoisin, että jos puusto on huonohkolaatuista sokeritoppaa,lyhyet mitat painaa edukseen.Edellyttäen ettei esim 37 : n vaikkapa 5% määrärajaa ole.

    Oksaisuus max paksuuksissa on myös yksi tekijä…

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Puuki et sitten osannut laskea että tuosta esimerkkirungosta tulee kaksi 43dm tukkia, joka on yksi niistä halutuimmista mitoista ja on tämänkin ketjun kalliimmallakin tarjoajalla mukana.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Puuki

    No niimpä olikin. Eli se 43 olisi rajatapaus . Vasta sen alle olevilla pituusmitoilla 7 % ero tulisi mukaan.  (~ sama puun hinta , jos tukkipituudet jäisi 40 dm:iin.)

    Jätkä

    EDIT

     

    Apli

    Eka oli sahan mitat ja toinen selluyhtiön? Valitsisin noista ensimmäisen sillä tullee paras tili.

    Puuki

    55 dm tukki olisi n. 200 l  ei 55 l , ja 3. kl:n metsässä tuskin tukista saa 70 €. Vai saako jossain.

    Burl

    Mahdotonta sanoa suoralta kädeltä, kumpi on metsänomistajalle kannattavampi. Puun koko ja laatu vaihtelee niin paljon metsiköiden välillä ja vaikka olisikin peräti tarkka tieto metsikön puiden keskipaksuuksista ja -pituuksista, varsinkin harvennuksella hakattavien puiden koko voi poiketa tästä ja kokojakauma voi olla iso. Tarjousten vertailu kysyy osaamista.

    Aiheeseen liittyen: laitoin myyntiin 2. harvennusleimikon, sain tarjoukset, tein päätöksen. Tukin pituudet 43 – 55 dm. ja min. latva 15 cm.

    Puukauppasopimuksen lisäehtoihin oli yllättäen kirjattu, että minimitukkirungosta on saatava 43 dm / 17 cm tukki. Tämähän tarkoittaa sitä, että kun rungon kapenema on keskimäärin 1 cm / juoksumetri, latvasta 15 cm tyvitukkia ei tule runkomuodoltaan normaaleissa puissa eli juuri missään tilanteessa. Toisin sanoen 15 cm latvaläpimittaan pääsy edellyttää vähintään kahden tukin puuta. Kun suositustiheyksissä kasvatetun kuivahkon kankaan männikön puut eivät järin isoja toisessa harvennuksessa ole, romahduttaa tuollainen lisäehto toteutuessaan tukkikertymän.

    Kannattaa olla valppaana.

    metsä-masa metsä-masa

    Esim. kuusitukki: Selkeä nyrkkisääntö on, että lyhyiden mittojen alkaminen 31, 37 ja  43 – 61 kaikki mitat- ja läpimitta-alue käytössä tuo 20-25 % lisää tukkia. Silloin kuljettajalla on mahdollisuuksia tehdä rungon keskeltäkin runkoon sopiva lyhyt tukki.

    Kolmoskehitysluokan harvennuksen ja hoitamattoman vanhan avohakkuun puun ostajaksi kannattaa valikoida se jolta löytyy edellä mainittu mittavalikoima, silloin lähtökohtana ostajalla on asenne ja tahto   kerätä tukkiosuus tarkemmin talteen.

    Tällä hetkellä on ostajissa kahta laitaa, toinen tekee sellulla ja muutamalla tukkimitalla erinomaisen kokonaistukoksen ja toinen monipolisella mittavalikoimalla ja tarkalla tukin katkonnalla tyytyy hieman heikompaan katteeseen. Tukkileimikon myyjälle on jälkimmäinen vaihtoehto euroissa parempi.

    Burl

    Metsä-Masa kirjoitti asiaa tukkipituuksien merkityksestä. Ja mieluummin ainakin itse myyn sata vuotta kasvatetun puun paikalliselle sahalle kuin sellufirmalle, tiedä vaikka päätyisi sellupataan. Ja ennen kaikkea sahafirmojen ansiosta tukin hinta on korkealla.

    Yleisen käsityksen mukaan sahat ottaa tukin tarkasti, ja tämä sataa metsänomistajan tilipussiin. Omalle kohdalle on sattunut myös päinvastaisia esimerkkejä. Suoraan sahalle urakoiva moto on välttänyt viimeiseen asti rakkitukin tekoa ja pöllinpituudet ovat painottuneet hyvin vahvasti yhteen tai kahteen mittaan. Vastaavasti silloin tällöin sellufirmojen savotoilla paperilla sovittujen laatukriteerien käytännön tulkinta ja soveltaminen on toteutunut metsänomistajan eduksi (ts. sahatukkien joukossa on ollut pituusakselin suhteen banaanin muotoisia pöllejä ja vaneritukkikasassa kampiakselia muistuttavia. Saha-sellutehdasintegraatilla raakkitukilla ei liene pitkä matka kattilaan, ellei koko kuormaa peräti suoraan ajeta massatehtaan porteista sisään, kuten näinä aikoina vaikuttaa olevan yleistä.

    Jätkä

    Nuo eri suoruuden omaavat tukit voivat hyvinkin mennä sikäli eri sahoille, että sahalaitteet voivat soveltua esim Banaanin muotoisen tukin täydelliseen sahaamiseen, jos vain on kalusto, joka ohjaa tulin niin, että se sahataan ytimen suuntaisesti. Sahalaitoksilla käytetään pääsääntöisesti kapeita teriä, joilla käyrääminen on hyvinkin mahdollista.

    Vaneritukissa vastaavasti saa olla pitkässä tukissa osia, joista ei vaneria tule, mutta vaatimus on, että virheen kummallakin puolella on sorvipöllin mittainen riittävän suora pätkä.

    Kaverit, jotka eivät ole esim käyneet vaneritehtaalla, eivät ikinä usko, minkälaisia kempuroita siellä pätkitään varsin tyytyväisinä.

    samoin koivutukkien sahaus tehdään niin, että tukissa oleva mutka sahataan sellaisessa asennossa, jossa tukki näyttää suoralta.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 138)