Keskustelut Puukauppa Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 138)
  • Tukin minimipituuden vaikutus saantoon

    Toinen tarjoaja ottaa kaikki mitat 37 – 55. Toinen taas 43 – 55. Pitemmän tukin tarjoajan hinta on 7 % parempi.

    Sanokaahan hyvät asiantuntijat, kuinka paljon minimipituuden nosto vaikuttaa mäntytukin saantoon.

    Metsässä on kolmoskehitysluokan harvennusta ja hoitamattoman metsän uudistushakkuuta, jossa paljon pieniä tukkirunkoja.

  • uudehko metsänomistaja

    Ymmärtääkseni ostajan/motomiehen on tehtävä tukki kaikista niistä tukkilaatuisista aihioista joiden latvahalkaisija ja pituus täyttävät sopimuksessa mainitut minimimitat. Muuta velvollisuutta ostajalla/motomiehellä ei käsittääkseni ole.

    Myyjän etu olisi, jos tukkia syntyisi mahdollisimman paljon. Ostajalla pitäisi silloin olla halu tehdä paljon tukkia, aikaa valita sopivin pituus lukuisista vaihtoehdoista ja nimenomaan huomioimalla rungon koko tilavuus ja muoto pyrkiä maksimoimaan tukkisaanto.

    Jos ostaja haluaa tehdä sellupuuta mahdollisimman suuren osuuden puista, häntä auttaa, mikäli hän voi oman  mielensä mukaan valita tukkipituudet monista vaihtoehdoista nimenomaan siten, että latvapuuhun jää mahdollisimman paljon tukin kokoista runkoa. Siis hän huomioi tässäkin tapauksessa koko rungosta saatavissa olevan puumäärän ja jakaa sen itselleen edullisimmalla tavalla.

    Vaikuttaa siltä, että kummassakin tapauksessa tukkisaanto kasvaa, jos tukin minimipituus on mahdollisimman pieni. Kummassakin tapauksessa ostajan/motomiehen mahdollisuudet omien tarkoitustensa toteuttamiseen kasvavat, jos tukkipituuksien vaihtoehtoiset lukumäärät kasvavat.

    Kysymys: Onko tukkipituuksien lukumäärän kasvattaminen eduksi vai haitaksi puun myyjälle?

     

     

    Jätkä

    Talotehtaatkin laskisivat puutavaratarpeensa toisella tavalla, jos pitkä tavara olisi kalliimpaa kuin ehkä jopa paremmin sopiva lyhyt.

    Olisi oikeus ja kohtuus, että puunmyyjälle maksettaisiin pitkistä tukeista parempaa hintaa kuin lyhyistä.

    Jos palataan nostalgiaosastolle, niin kaiholla pitää muistella aikoja  ei kovin kaukaa, kun tukit olivat 31 – 61 dm:n pituisia. Sitten moni ostaja lopetti kaksi pisintä mittaa pitäen kuitenkin keskipituusvaatimuksesta kiinni.

    Keskipituutta korostettiin käyttämällä korjauskerrointa, jolla mittalistaa rukattin miinustamalla tai plussaamalla litramääriä.

    Sitten tuli aika, jolloin poistettiin jopa kaikki alle 43 dm:n mitat, paitsi A-luokan Mä tyvitukeissa, eli tukit piti katkoa välille 43 – 55 dm. Niistäkin mitoista esitetään paria toivottua pituutta.

    Kuitenkin, kun kävin erittäin korkealaatuista liimalevyä tekevässä yrityksessä, joka osti soironsa A-laatuisena sahatavarana  (entinen US-laatu) automaattokone pätki soirot useaan eri pituuteenottaen huomioon oksat. Oksat, jotka olivat ohjelmoitu liian haittaaviksi, leikattiin väliltä pois jopa alle 10 sentin palasiin.

    Eli soirot olisivat saaneet olla minkä pituisia tahansa.

    Lopputuote on huonekalujen osia: ovien, laatikoiden lipastojen jne osia Saksaan valmiksi hiottuina ja lakattuina.

    Siellä rimat käännettiin oikeaan asentoon ja järjestykseen niin, että oksia ei jäänyt näkyviin ja sydänpuoli vaihtui joka rimalla eri puolelle.

    Yritys teki pisimmilläänkin alle kaksimetristä levyä.

    Jean S

    Eli jos suorittava porras on oikeassa, niin talotehtaalla ei katkaista lautoja?

    Haluan, että saan sitä, mitä olen tilannut ja mistä on sovittu, ostinpa lautoja tai myinpä puuta. Siitähän tässä katkontakeskustelussa on kyse. Tuskinpa Suorittava porraskaan ilahtuisi, jos hänen metsästään olisi sovittu hakattavaksi 31 dm tukkeja, mutta sieltä hakattaisiinkin pelkkiä 49 dm tukkeja.  (Tyn tyn tsäääh.)

    Jean S

    Jos mennään sopimusjuridiikan perusteisiin, niin yleensä lähdetään siitä, että kukin osapuoli hyvin pitkälti vastaa omista ongelmistaan, omista riskeistään ja sopimuksen täyttämisestä SEN TAKIA, että yleensä vain tämä osapuoli pystyy vaikuttamaan omiin asioihinsa.

    Puukauppa on kieroutunut siksi, että jotkut kuvittelevat, että on ookoo, että puun myyjä vastaa puun ostajan ongelmista. Eihän puun myyjä voi millään tavalla vaikuttaa siihen, millaisia tilauksia puun ostaja sattuu saamaan. Puun myyjä ei voi vaikuttaa mitenkään siihenkään, haluaako Metsä Group katkoa hänen puunsa ensisijaisesti sahatavaraksi vai selluksi. Tästä näkökulmasta on väärin, että puun myyjä vastaa tosiasiallisesti lompakollaan aivan toisen tahon yritystoiminnan menestymisestä tai menestymättä jättämisestä.

    suorittava porras

    Totta kai talotehtaalla katkotaan lautoja . Tasaus on tehtävä laudan molempiin päihin . Jos lauta katkaistaan useampaan osaan ,tasauksia tarvitaan vain ne kaksi. Laudan jakaminen käyttöpisteessä vähentää hävikkiä tasaussahausten osalta .

    Ostan itse puutavaran omiin tarpeisiini mahdollisimman pitkänä ja niin ,että jako lyhempiin pätkiin tuottaa mahdollisimman vähän hukkäpätkiä . Yksi  250 metrin terassilautahankinta tuotti tasauspätkien(1-2cm/ lauta) lisäksi vain yhden metrin mittaisen ylijäämäpätkän. Tilasin laudat kahtena eri pituutena ja katkoin ne käyttötarkoitukseen sopivaksi paikalla. Pitkästä saa aina lyhemmän ,mutta jatkaminen on jo hankalampaa.

     

    Jean S

    Ja terassin mitat ja ostamiesi lautojen mitat olivat?

    suorittava porras

    5,5 ja 4,9 ja molemmat katkaistiin keskeltä kahtia . Terassi kaksosainen.  Terassin ympäri tehdyn ”otsalaudoituksen”  jälkeen maassa oli noin metrinmittainen pätkä ,joka sekin tuli lopulta käyttöön laiturissa .

     

    Puuki

    Usein loppukäyttäjän on helpompi kuljettaa valmiiksi pätkittyjä tai jo valmiiksi lyhyitä lautoja ja lankkuja.

    Sahauksen kannattavuuteen vaikuttaa tukkien latvalpm:t eikä vain niiden pituus.Isot tukit on paljon arvokkaampia kuin pienet. Saanto on sitä parempi, mitä isompi latvalpm on, kunhan tukki ei ole ylisuuri.  Laatu vaikuttaa kuitenkin eniten lopputuotteen hintaan. Oksaton tai pienioksainen paneeli on aika  paljon arvokkaampaa kuin kuivaoksaisesta tukista tehty kertalavan tekoon käytetty pintalauta tms.

    Tukkien keskipituuden muutoksista riippuneet korjauskertoimet liittyy niiden oikean tilavuuden mittaamiseen.

     

    Metsuri motokuski

    Puuki: Oksaton tai pienioksainen paneeli on aika  paljon arvokkaampaa kuin kuivaoksaisesta tukista tehty kertalavan tekoon käytetty pintalauta tms.

    Eiköhän nuo juuri ne ääripäät. Meidän silmissähän oksaton paneli olisi se kaikista paras vaihtoehto mutta ei välttämättä kaikkien osalta. Voi olla että ulkomailla halutaan juuri terveoksaista panelia elävöittämään seinää. Kiinassa paneli on nimenomaan elävöittävä pintamateriaali ja usein lasten huoneisiin. Vaikka panelia meneekin lastenhuoneisiin niin siitä huolimatta markkinat ovat suuret. Tuolla aiemmin suorittava kirjoitti apteerauksen merkityksestä ja nykyään se vain korostuu. Motojen mittatarkuuden parantuessa on jatkuvasti piennetty katakaisuikkunoita. Siten on pyritty minimoimaan hukkapalojen synty. Sentilläkin on suuri vaikutus kun ostomäärät ovat suuria. Olen suorittavan kanssa samaa mieltä että lopputuotteen käyttäjä kuitenkin määrittää minkälaista tavaraa se ostaa ja millä pituuksilla. Kyllä se kiinalainen lastenhuoneen paneloija osaa myös arvostaa pienten hukkapalojen muodostomista.

    Jean S

    No niin. Sitten kysytään suorittavalta, että paljonko enemmän tai vähemmän olisit ollut loppukäyttäjänä valmis maksamaan, jos tarvitsemasi laudat olisivat olleet valmiiksi pituuksina 2,75 m  ja 2,45 m? Olisitko ostanut 10 % alennettuun hintaan tai kenties kalliimmalla, koska vaivaa olisi säästynyt?

    Jatkokysymys on sitten, olisiko nämä voitu siinä tapauksessa sahata esimerkiksi kuvitteellisista 29 dm ja 26 dm tukeista ja mikä näiden lyhyiden tukkien sisäänostohinnaksi olisi tässä tapauksessa muodostunut.

     

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 138)