Keskustelut Metsänhoito Tukin läpimitta nousee, oletko valmis?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 50)
  • Tukin läpimitta nousee, oletko valmis?

    Selluinvestointien seurauksena kuitupuun kysyntä kasvaa ja yhtenä keinona hankkia tätä puuta on väläytetty myös havutukkien minimiläpimitan nostamista 20 cm:iin.
    Jos metsää on kasvatettu kovin sakeana, päätehakkuun tukkiprosentti voi tällöin pudota todella paljon.
    Tästä johtuen metsät olisisi järkevää raivata ja harventaa ajoissa sekä riittävän tehokkaasti jotta päätehakkuuseen saadaan mahdollisimman järeää tukkipuustoa.
    Metsienkäsittelyn perusohje ei siten muuttuisi, mutta sen käytännön toteutus tulisi entistäkin tärkeämmäksi.

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Voin taas kertoa Sinulle AR suuren salaisuuden:
    Puuta tuodaan Suomeen että voidaan pitää kotimaassa ylitarjontatilanteen avulla hintataso matalana. Tällöin ei marginaalierien hinta ole mikään este, kun siinä ei maksetakkaan raaka-aineesta, vaan tehdään hintamanipulaatiota.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Miksi kasvattaa mäntyjä niin , että niihin isoja vikoja vaikka säästyisi hirvillä?

    ”Jos selluteollisuus saa puunsa pienemmin korjuukustannuksin ja saa siitä paremman saannon, niin se ostaa sitä enemmän ja vähentää tuontia”

    Kerro vielä rautalangasta mitä tämä tarkoittaa? Siis eikö tämä tarkoitakkaan sitä, että kotimainen puu olisi kallista ja sen takia tuodaan?

    En vieläkään ymmärrä myöskään, että jos hirvituhoja ei ole, Metsäteollisuus ostaisi ylimääräistä puuta. Eikö sen sen ylimääräisen puun jalostaminen lisää kustannuksia? Sellu markkinoille tulee ylitarjontaa.

    Mä vähän luulen, että hirvituhot ei ole niin merkittävä asia kuin väitetään. Eiköhän asiantuntijat olisi nostanut jo asian esille jo ajat sitten jos rajoittaisi jotain ja metsäteollisuus lobannu jo ajat sitten sen alas. Mut mielenkiintoinen logiikka, että puulle ei ole kysyntää ja sitä on liikaa mutta mutta silti sitä pitäisi saada kasvattaa lisää. Minkähän takia edes motokuskit ei ole valittaneet täällä, että miten paljon tulee surkeita , hirvensyömää puuta, että mihin tämä metsäteollisuus on menossa? Ehkä

    mehänpoika mehänpoika

    Ammatti Raivoojan ajatuksin metsätalöousyrittäjä ei menestyisi. Vai ylitarjonnan ehkäisemiseksi pitäisi hyväksyä hirvituhoja!

    Oliskohan AR:n syytä hakeutua ensin kansantalouden- ja sitten metsänhoidon peruskurssille?

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Amatti Raivooja:
    ”Miksi kasvattaa mäntyjä niin , että niihin isoja vikoja vaikka säästyisi hirvillä?”

    Yrrärrätkö edes itse mitä yrität tässä sanoa?
    Kerroin jo edellä, ettei minun metsänpohjissani ole oikeastaan edes vaihtoehtoja.

    Taneli aiemmin:
    ”Jos selluteollisuus saa puunsa pienemmin korjuukustannuksin ja saa siitä paremman saannon, niin se ostaa sitä enemmän ja vähentää tuontia”

    AR:
    ”Kerro vielä rautalangasta mitä tämä tarkoittaa? Siis eikö tämä tarkoitakkaan sitä, että kotimainen puu olisi kallista ja sen takia tuodaan?”

    Siinä mielessä kyllä että Suomalainen sellupuu tulee hirvivikaisuutensa takia kalliiksi korjata.
    Samojen vikaisuuksien takia sen saanto sellun keitossa on huonompi kuin suoran puun.

    Ei ole minun syyni jos Sinä et ymmärrä lukemaasi!

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    ”Suomalainen sellupuu tulee hirvivikaisuutensa takia kalliiksi korjata.”

    Itse kumoat aika hyvin omia väitteitäsi, että ulkomailta tuodaan marginaalieriä eikä sen takia, että kotimainen mänty olisi hirvivikaisuuden takia kallista korjata. Lisäisin vielä ulkomailta tuodaan koivukuitua, jonka laatu on parempaa kotimaiseen verrattuna koska se on lahottomampaa ja järeämpää. Lisäksi tuodaan selluhaketta selluyhtiöiden ulkomaisilta sahoilta enkä kyllä näe, että hirviviaton pyöreäkuitu olisi edes sen kilpailija jos selluhakkeella ei ole siellä paikallista käyttöä ja se pitäisi siellä ”ajaa kaatopaikalle.”

    Visakallo Visakallo

    Hieman hirvipainotteiseksi on tämäkin keskustelu mennyt, mikä sinällään vain osoittaa asian tärkeyden.
    Olen lähiaikoina ollut parinkin selluyhtiön asiakastilaisuudessa ja kovin samansuuntaisia ovat heidän tämänhetkiset puheensa tulevaisuuden puuntarpeen näkymistä.
    Muutama pääseikka sieltä nousi esiin:
    – kuitupuun tarve nousee merkitävästi
    – kuitupuun tuonti on kalleutensa takia vasta viimeinen vaihtoehto
    – tukkipuun kysyntä jatkuu ja nouseekin, järeyttä halutaan nostaa
    – puunkorjuun ympärivuotisuutta parannettava

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ei mehänpoika, minusta olisi loogisempaa olla hyväksymättä hirvituhoja sen takia, että puusta on tulossa pula.

    kuusessa ollaan

    Tämä lpm mitan nosto kouraisee kovasti tietyillä karummilla paikoilla puun kasvattajia. En jaksa uskoa, että muut kuin suuremmat metsäyhtiöt lähtisivät tuohon mukaan, nimittäin esim. tiuhasyistä mäntyä saadaan helpoimmalla karuilta kasvupaikoilta, ihan sydänpuusta lähtien. ”Järeät laatumännyt” on todellisuudessa sisältä aika silkkoa nykyisin, eikä pelkistä pintalaudoista hurraahuutoja varmasti synny.

    Suuri kysymys tässä tilanteessa on se, että ketä on tosissaan mahdollisen Kuopion tehtaan takana, se nimittäin avaisi kuitupuulle isoista metsäyhtiöistä riippumattoman kanavan. Silloin puhuttaisiin ihan aidosta kilpailutilanteesta kaikin puolin.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kirjoitin jo joku aika sitten uusien tehtaiden avautuessa mahdollisista vaikutuksista yläharvennuksen mielekkyyteen tulevaisuudessa. Mites se olikaan, alaharvennus on metsäteollisuuden salaliitto saada halvalla kuitupuuta mutta meneekö yläharvennuksen laskelmat nyt uusiksi jos todella läpimittaa nostetaan?

    kuusessa ollaan

    Taatusti yläharvennuksen kannattavuus nousee rajusti, sillä itselläkin tukkisaalis putoaa äkkiä arvioiden 30-40% alaharvennuksessa.

    Tän talven kuvioilla tulen viimeisessä väljännyksessä tekemään puolittaista yläharvennusta, männiköiden jäävä puusto mahdollisimman tasakokoiseksi järeytymään.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 50)