Keskustelut Puukauppa Tukin katkonta ero syntyy usein jo tyvellä

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 159)
  • Tukin katkonta ero syntyy usein jo tyvellä

    Uutiset ja blogit julkaisi tänään MTK:n Pauli Rintalan tutkielman tavaralajimenetelmällä hakatun leimikon tukinsaantoon vaikuttavista tekijöistä.

    Aihe on ajankohtainen tukkileimikoissa niin kauan kun kaupalla on tavaralaji hinnat, tukin osto halukkuus on lisääntynyt ja kun korjuu pyörii täysillä ympäri vuorokauden.

    ” Mitat, katkonta ja ostajan tapaa jalostaa tukkirunkoja” , silloin myyjällä vain voitettavaa, rahallisesti !

  • mehtäukko

    Viittasin 14.1. 15:47 siihen, että on saatettu  monta kymmentä vuottakin metsänhoitoa harrastaa vasemmalla kädellä. Uudisalat ovat pensaikkoa, nuoreikot riukusylttyä, ei teitä,ojia ei ollenkaan tai maatuneina railoina hoitamattomien muuttumien kätköissä.

    No jotain riekaletta peränurkasta voisi tarjotakin. Siihen on kyllä järjestettävä oikea ottelu: myhistys huudattaa,valvoo ja kuittaa ”vain” sen tonnin, mutta tarkoitus pyhittää. Ja onhan sinne pöllin potkijoita saatava oikein joukolla. Anopin hevosaikuinen metsäteknikkoveli ja entinen metsälautakunnan toimistossa kutmuloinut jäärä. Takuulla löytävät ”tukkia” kuitupinossa.

    Metsuri motokuski

    Visakallo. Juuri näin. Tärkein tekijä ilman muuta on tietää mitä on myymässä ja minkälaisella katkonnalla parhaimman tuloksen saa. Sillä ei ole mitään merkitystä mitä alueen muissa leimikoissa on saatu ja mitkä ovat tilastot alueelta. Jokainen leimikko on yksilö ja hyvään tulokseen vaikuttaa moni tekijä. Alueen historiatiedot voi heittää romukoppaan.

    mehtäukko

    Mtk:n Rintalan kehuskelu ”kaadettujen puiden perusteella annettavasta keskiarvoennusteesta” on kuin Tarot-korteista tulkittaisiin.

    Historiatietoa.Ei anna yksiselitteistä totuutta,- toteavat itsekin.

    ”Puiden litrakoon ja tukkiprosenttien avulla voidaan verrata miten kukin ostaja on saanut tietynkokoisesta puustosta tukkipuuta aikaiseksi”

    Satusetien valtakunta jossa vielä osataan rahastus.

    Apli

    En aina ymmärrä mikä tässä on niin vaikeaa… Kun kasvatat ja hoidat metsät päätehakkuuseen, sitten pyydät niistä tarjoukset kaikilta alueesi ostajilta, noh meneehän siihen aikaa, tarjouksien vertailukin on mielestäni suht helppoa, sitten kaupat tai sitten kyselet toisen kierroksen jospa nostaisivat hieman hintoja.. Jokainen leimikko on yksilö ja sille sitten se hinta. Katkonta tulee leimikon mukaan, jos hyvä leimikko, hyvä katkonta. Pikkutukit ja parrut voi unohtaa jos tarpeeksi järeä leimikko ei niitä tule tai jos tulee ei niillä merkitystä.

    oksapuu

    Kovasti nyt tuntuu se hakkuun valvonta närästävän…

    Voisi jopa päätellä että kalikka on jne…

    A.Jalkanen

    Eikös tämä keskustelu käyty jo kertaalleen? Onko jollain parempaa tietoa joka kumoaisi Pauli Rintalan laskelmat? Kuinka (Apli ym.) päätät parhaan ostajan, jos tarjousten yksikköhinnat ovat lähellä toisiaan, ja et tiedä historiatietoa, eli miten kyseinen ostaja on tavannut katkoa?

    mehtäukko

    Tällä voorumilla vanutetaan kyllä niin jonnii joutavia juttuja ”metsäaiheisina”! Myhistyksen kolmoisdraama-rooli ei ole vanha niin kauan kuin pelehtiminen jatkuu!

    Apli

    Kuinka päätän parhaan ostajan? On sen verran tätä toimintaa tullu harrastettua että oma siis vain minun oma johtopäätös, 3 suurta joutuu maksamaan väh 2e motti enemmän kuin sahat jotta päästään sopimukseen, näinkin on käynyt muutaman kerran.. Mutta koska olen edelleen 2 MHY:N jäsen voin kysyä myös sieltä mitä mieltä ovat ja olenkin kysynyt, ei sekään väärin ole kun sinne niitä vuosimaksuja vielä maksan.. Tietysti jos on aikaa on hyvä käydä katsomassa ostajien hakkuita, sitä en ole tehnyt kun sivusilmällä. Nythän puulla on suht hyvä hinta ja kelit mitä parhaimmat eli hyvää Puukauppavuotta kaikille.

    Metsäkupsa

    Olen tavannut tämän pohjalaisen Rintalan, on ehdoton kannoissaan paatoksen apostoli, oiva kauppamies. Laskelmat  sinänsä pitävät kutinsa, mutta ovat tarkoitushakuisia ääritapauksia korostavia. Mitä katkontatietojen katttavuuteen tulee, niin taanoin UPM:n metsänhoitaja epäili, onko yhdistyksillä riittävää matriisia heidän katkonnastaan. Syy tähän olisi se, että ostavat monin paikoin käytännössä kaiken puun suorilla kaupoilla. Tällöin vertailu helposti jää nimelliseksi, muutoinhan hakkuunvalvonta valtakirjakaupoilla konekuskien kokemuksen mukaan tapahtuu sisätiloissa, harvemmin hakkuutyömaalla pistäivät.

    A.Jalkanen

    Kyllä Metsäkupsa oikeassa hakkuun valvonnassa, mutta kysyinkin nimenomaan puukauppatarjousten vertailun onnistumisesta. Siinä katkontamatriisi auttaa jos yhtiöt luovuttavat tiedot mhy:lle riittävän kattavasti.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 159)