Keskustelut Puukauppa Tukin katkonta ero syntyy usein jo tyvellä

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 159)
  • Tukin katkonta ero syntyy usein jo tyvellä

    Uutiset ja blogit julkaisi tänään MTK:n Pauli Rintalan tutkielman tavaralajimenetelmällä hakatun leimikon tukinsaantoon vaikuttavista tekijöistä.

    Aihe on ajankohtainen tukkileimikoissa niin kauan kun kaupalla on tavaralaji hinnat, tukin osto halukkuus on lisääntynyt ja kun korjuu pyörii täysillä ympäri vuorokauden.

    ” Mitat, katkonta ja ostajan tapaa jalostaa tukkirunkoja” , silloin myyjällä vain voitettavaa, rahallisesti !

  • Metsuri motokuski

    Onhan tuo aika mielenkiintoinen jos runkohintakauppa yleistyisi vaikka järeille harvennuksille. Perinteisestihän sieltä poistetaan huonompaa tavaraa, mutta jos tilanne olisikin se että kesken hakkuun huomataankin että kauppa on menossa persiilleen. Tuleeko silloin ostajalta määräys korjata tulosta ottamalla parempaa puustoa ja jättää huonompaa kasvamaan tuloksen korjaamiseksi ?

    mehtäukko

    Tuskin tulee eikä tulekkaan.

    oksapuu

    Hevosmiesten tietotoimiston mukaan runkohinta alkaa taas kuutosella…

    Ei huono…

    Visakallo

    Eipä kovin paljoa tarvitse selvänäkijän lahjoja sanoa, että kantavien maiden leimikoista saa keväällä hyvän hinnan, kun ne tuli nyt ennen pakkasia aika tarkkaan hakattua.

    Jätkä

    Onko tosiaankin noin vaikeaa tajuta, vai onko kyse vain siitä, että hanttiin täytyy laittaa, ”koska siihenkin minulla on oikeus”. Osarunko – tai kokorunkotekniikka toimii niin, että kone ottaa rungon hyppysiinsä, alkaa mittaamaan ja karsimaan siitä tukkioisuutta. katkaisee tukin heti, taikka tehtaalla, mutta jatkaa tukkiosuuden mittausta, kunnes se ei täytä laatuvaatimusta. Silloin kone mittaa siitä latvaa kohti kuitupuuta tai jopa raakkia. Taas kun laatu muuttuu tukin laaduksi alkaa mittaus tukiksi. Rungon kaventuessa kuitukokoon, kone mittaa sen kuiduksi.

    Ostaja tekee puusta sitä mitä haluaa, mutta maksaa jokaisesta tukkipuulitrasta hinnan myyjälle.  ONKO VAIKEAA?

    Toki tyvestä tehdään tukkia vain, jos siitä saa tukin mittaisen palan, eli kahden metrin tyvipätkästä ei tukin hintaa makseta. Näin tehdään vain tyven kohdalla.

    Näin sen pitäisi suunnilleen mennä.

    metsä-masa

    Yksi merkittävä, jopa huomaamaton tukin kertymää vähentävä tekijä on alkavasta lahosta, jopa väriviasta johtuva tukkiosuuden siirtymä lahokuuseen. Jos kaupassa ei toisin sovita tyvestä leikataan n. 3:n metrin pölkky, sen kuutiosisältö on 0.3 – 0,4 m3 kpl.

    Ilmiö korostuu kun tukkirunkojen pituus lyhenee, Itä-Suomessa ollaan jo keskimäärin jo yhden tukinmitan lyhyemmissä metsissä. Lahokuusen teko on monesti ostajalta totuttu tapa kasvattaa kuidun määrää.

    Metsäkupsa

    Kokorunkokauppana en ole myynyt, tarjouksen kylläkin saanut. Ensinäkin eivät kyllä luvanneet läpihintaa, vaan jos lahoa on, niin se hinnoitellaan lahokuiduksi. Toisekseen jos kokorunkohinta on 15% alhaisempi ja kuusikon tukkiprosentti on minulla vaihdellut 83- 94,5% välillä, niin hinta ei 10%  alhaisempi saa missään nimessä kokorunkohinnoittelussa olla. Edellä kommentoija mainitsi että jo kuutosella kuulema alkaa runkohinnoittelu, 68€ perinteisellä katkonnalla, niin kyllä kuutosen perässä on oltava nollan sijaan 2-3 päälle, silloin alkaa leiville lyömään myyjälle hyvässä kuusikossa.

    Lopuksi totean, että epäilen onko Mhy;t todellisuudessa halukkaita siihen, että ostajat siirtyisivät runkohinnoiteluun kaikkineensa, silloin ei metsänomistajat mahdollisesti jatkossa yhdistyksen puukaupallisia palveluja käyttäisi nykyisessä laajuudessaan. Silloin laskutaitoinen metsästäkin ymmärtämätönkin osaisi hintavertailun tehdä, korkein tarjous helppo päätellä. Puukauppassa ainakin itsellä on paljon muitakin asioita, ei yksistään hinta, jolla kauppa syntyy.

    Per Ä Reikäs

    No niin niin ja joo joo joo

    Raksu Rane poika se haukahtaa

    ME puitamme sahaammme,viellä.

    mehtäukko

    No jk:ssa runkohinnoittelu pääsee vauhtiin..?

    Visakallo

    Runkohinnoittelu ei poista mihinkään sitä, että tehdäkseen hyvät kaupat, puunmyyjän on tiedettävä mahdollisimman hyvin etukäteen minkälaista leimikkoa on myymässä. Runkokaupan hakkuun jälkeen on jokseenkin turhaa valittaa lopputuloksesta, jos se ei rahallisesti vastaisikaan odotuksia.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 159)