Keskustelut Puukauppa Tukin katkonta ero syntyy usein jo tyvellä

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 159)
  • Tukin katkonta ero syntyy usein jo tyvellä

    Uutiset ja blogit julkaisi tänään MTK:n Pauli Rintalan tutkielman tavaralajimenetelmällä hakatun leimikon tukinsaantoon vaikuttavista tekijöistä.

    Aihe on ajankohtainen tukkileimikoissa niin kauan kun kaupalla on tavaralaji hinnat, tukin osto halukkuus on lisääntynyt ja kun korjuu pyörii täysillä ympäri vuorokauden.

    ” Mitat, katkonta ja ostajan tapaa jalostaa tukkirunkoja” , silloin myyjällä vain voitettavaa, rahallisesti !

  • metsä-masa

    Käytännössä vaikeiden koivujen mittaus toi myyjälle ylimääräistä hyötyä motolla mitattuna, verrattuna sitä koivunkontrolliin, haara- ja oksaisissa rungoissa joutuu pahimmillaan ajamaan esim. karsintateriä löysäämällä. Erikoisen huonoja runkoja ei leimikossa ole paljonkaan, mutta nykyisin niistä voi muotoilla jättökuvion.

    Pystymittaus oli aikansa mittausmenetelmä, kokonaistuloksena ne oli mittauslain sallimissa rajoissa. Siellä missä saman leimikon puita meni vieraalle useampaan käyttöpaikkaan oli lajisiirtymä yleistä, eli luovutellulle erälle oli tehtävä uusinta mittaus.

    mehtäukko

    Kyllä nykykoneilla saa tehtyä ja pinoissa kellottaa raakkeja kampiakselipölkkyjä (koivuja). Ilmaahan niihin mitataan, mutta kokonaisuuden kannalta ei mitään merkitystä. Yhtälailla rungon kapenemalla kuutioinnin määrään.

    Jätkä

    ”Sillä hän ei tiedä, mitä hän puhuu”.

    Nimetön

    Mitä ihmeellistä Lasse on tuossa näkevinään? Se oppi tuossa videossa oli Jätkälle että kontrollimitta otetaan kuoren päältä ja moton mitta pitää olla sama. Jätkä luuli että puun kuoreentuminen pienentää mittaa.

    mehtäukko

    Mikä jäi Jätkälle epäselväksi?

    Motohan on tietysti kalibroitava mahd. laajalla paksuusalueella riittävin pölkyin. Oli runko mikä porkkana hyvänsä, se kuutioituu. Toisin oli aikoinaan latvamitassa…

    Jätkä

    Kyse ei ole ollut sekuntiakaan kuutioinnista, eikä porkkanoista. Olisit lukenut – tai ymmärtänyt, mutta ei – Se vaatii edes jonkinverran älyä…

    Burl

    Erittäin tärkeä huomio viestikejussa on, että myyjän kannattaa tuntea leimikkonsa tarkkaan tarjousvertailun pohjaksi; kahta samanlaista ei ole. Meillä ainakin on tyypillisesti tarjouksissa määritellyt puutavaralajit vaihdelleet oleellisesti. On pylvästä, pikkutukkia, laatuhinnoittelu mäntysahatukissa tai ei ole; eri hinta kuusisorvitukille ja sahatukille toisin kuin kilpailevassa tarjouksessa jne.

    Leimausselosteet teen huolellisesti itse. Tarjouspyynnössä ei kuitenkaan näy esim. puiden mahdollisten laatuvikojen määrä tai kokovaihtelu. Leimikosta kiinnostuneet ostomiehet käy sitten yleensä maastokäynnillä ja puutavaralajisuhteet, erityisesti erikoispuutavaralajien kohdalla, ovat sitten jälleen arvioita. Joskus vaikkapa pylvään osuus voi tuntua yläkanttiin arvioidulta, minkä myötä tarjouksessa viivan alle jäävä summa päihittää muut. Taulukkolaskentaohjelmalla voi myyjä tehdä herkkyysanalyysiä tällaisissa tapauksissa ja päätöksessä pelata varman päälle tai ottaa riskin.

    Toinen tärkeä esiin tullut huomio on, että Mhy mainostaa tilastoillaan toteutuneesta katkonnasta. Kuten joku totesi, tulevien savotoiden katkonnan ennustamisen tarkkuudesta ei ole raportoitu, liekö edes asiaa tutkittu yhdistysten sisällä. Voi hyvinkin olla, että leimikkokohtainen hajonta on niin suurta, että erot firmojen välillä eivät ole tilastollisesti merkitseviä. Toisekseen Mhy:n lienee viisasta pysytellä väleissä kaikkien alueen puunostajien kanssa ja jakaa leimikoita ainakin jossain määrin tasapuolisesti, vaikka katkonnassa olisikin selkeitä eroja.

    Leimikko- ja ostajakohtaisten erojen ohella kolmas tärkeä tekijä on korjuufirma ja hakkuukoneen kuljettaja. Samallekin puunostajalle operoivien firmojen välillä on havaihtojeni mukaan selkeitä eroja. Kun potentiaalisessa tukkirungossa on se sentti metrillä lenkoutta, on päätös apteerauksesta kuljettajan subjektiivisen harkinnan varassa. Toinen pelaa rajatapauksessa varman päälle ja tekee kuiduksi, toinen tukin. Tämä korostuu, kun ollaan vaikka tekemässä 2-harvennusta 70-luvun istutusmännikössä. Niinpä tasaisesti puuta myyvän metsänomistajan roolissa firmakohtaisesta apteerauksen historiatiedosta voidaan vielä mennä askel eteenpäin, kuljettajakohtaiseen kokemukseen.

    Sellufirmojen katsotaan tekevän mielellään tukkipuuta kuiduksi. Omilla savotoilla poikkeustapauksia lukuun ottamatta näin en ole juuri nähnyt tehtävän. Näissä säännön vahvistavissa poikkeuksissa motokuskin asenteella on ollut keskeinen rooli, ja yleensä kaikki muukin on tullut tehtyä päin persettä. Joka tapauksessa pitää olla tyytyväinen, kun ongelmia ei liiemmälti ole esiintynyt. Sama koskee myös harvennusvoimakkuutta: Luken tilastoissa liian harvaksi hakattuja on paljon, meidän mailla luottokuskien jäljiltä ei.

    Omasta näkökulmasta hyvän apteerauksen tukkileimikoilla on saattanut todeta siitä, että leimikolla pitkällään oleva tukki on tehty minimilatvaläpimittaan asti. Viime avohakkuuta en ehtinyt katsomaan paikan päälle, mutta yllätyksekseni sain (sellufirmalta!) sangen tarkan raportin katkonnasta. Kyseessä oli vieläpä puustoltaan kehnonlainen avohakkuu, ilmeisesti aikansa harsintajätemetsä. Ynnäilin minimilatvaläpimitan tukit taulukoista yhteen ja vertasin hakattujen  tukkirunkojen määrään, ero oli sangen pieni.

    Sahafirmojen intoa ottaa tukki tarkkaan mainostetaan ja varmasti näin yleensä onkin. Tilastoissa korostunee se, että eivät sahafirmat halua ostaa huonolaatuisia leimikoita, missä hyvään tukkikertymään ei pääsisi. Jonkun verran kauppaa olen tehnyt yhden pienpuusahan kanssa. Niillä on kyllä lyhyitäkin mittoja, nimittäin pikkutukille ja varsinaiselle tukille vain kaksi keskipituista mittaa. Vaarana on, että tällä valikoimalla 15-20 cm. puuta menee pikkutukiksi.

    En halua varsinaisesti mainostaa integraatteja, mutta omalla kohdalla ovat asiat sujuneet niidenkin kanssa voittopuolisesti hyvin.

    Metsuri motokuski

    Olipa hyvä yhteenveto burl:lla. Kannattaa lukaista. Hän on nyt asian ytimessä.

    Salonpoika

    Visa tuolla aiemmin kyseli onko vielä mukana pystymitalla kauppaa tehneitä. Muutaman leimikon myin pystymitalla, hankinnat meni tietenkin jälkimitalla ja sitten siirryttiinkin konemittaan. Pystymitta oli tuttu menetelmä, olinhan tehnyt sitä mhy:n ja Enson mittaryhmissä ja tietysti metsäkoulussa. Koepuuotanta meillä poikkesi Jätkän selostuksesta,suurista vasta 45 senttiset ja yli olivat kaikki koepuita. Myös koivutukin vaneriosan päättymiskohta oli arvioitava, ei sitä pystypuusta voi mitata.Mittatapaan olin tyytyväinen. Mitan hyväksyttyä oli sama tekipä ostaja puista mitä tahansa.Olen senverran vanhanliiton mies että minusta vanhan mittauslain periaate että mittaustulos on oltava tarkistettavissa pitäisi olla edelleen voimassa. Nykyisillä mittausmenetelmillä se monesti on mahdotonta.

    Metsäkupsa

    Nimimerkki Burl kirjoittaa asiaa, johon voin yhtyä. Tosiasia on sahojen osalta, että ostavat mielellään hyvälaatuisia leimikoita keskimääräistä enemmän. Räkäpetäjiköt jäävät kyllä muille, jolloin näiden leimikoiden tukkiprosentti jää alhaisemaksi. Ratapölkkytukkipuuta kylläkin  moni mäntyleimikko sisältää, nykyisin kuitupuuta kylläkin.

    Muistaakseni olen jokus nähnyt yhteenvetoja, joiden mukaan sellufirmojen ei ole todettu tilastollisesti olevan huonompia tukin talteenottajia, kuin muut toimijat. Pikkutukki taasen usein syö aidon tukin kertymää useissa kohteissa, usein päätehakkuussa vain nimi tukista antaa mielenrauhaa, on komeampi ilmaisu kuin parru.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 159)