Keskustelut Puukauppa Tukin katkonta ero syntyy usein jo tyvellä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 159)
  • Tukin katkonta ero syntyy usein jo tyvellä

    Uutiset ja blogit julkaisi tänään MTK:n Pauli Rintalan tutkielman tavaralajimenetelmällä hakatun leimikon tukinsaantoon vaikuttavista tekijöistä.

    Aihe on ajankohtainen tukkileimikoissa niin kauan kun kaupalla on tavaralaji hinnat, tukin osto halukkuus on lisääntynyt ja kun korjuu pyörii täysillä ympäri vuorokauden.

    ” Mitat, katkonta ja ostajan tapaa jalostaa tukkirunkoja” , silloin myyjällä vain voitettavaa, rahallisesti !

  • jees h-valta

    Olihan siinä aika ääriesimerkkiä haettu. Harvempi varmaan alkaa yhden tukin metsää kumoon laittamaan isommassa määrin. Toki eroa rahallisesti tulee jos koko puusta tehdään kuitua tai se yksi tukki siellä tyvellä. Normaalissa kolmen-neljän tukin metsässä tuossa tyvitukin teolla muuta ideaa huudeta kuin että ei tee niin pitkää että lopusta tulee tukkia maksimi määrä.

    Haba Haba

    Lienee vaihteeksi mtk:n paniikin lietsonta kampanja menossa.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Tukin katkonnassa on eroja eri tuotantolaitosten ja ostajainkin kohdalla. Mutta kun ääripäät  putsataan luvusta, kokonaiskuva muuttuu. Mhy/ Mtk vuodesta toiseen korostaa katkonnan merkitystä, eikä siinä mitään pahaa ole. Mutta vuosien saatossa on ainakin minulle tullut semmoinen kuva, että siinä pyritään antamaan sellainen piiloviesti, että teollisuus tukkia kuiduksi silppuaa, eli kärjistäen pettäminen mieleen tulee. Eräänlaisesta vastakkain asettelustahan siinä on kysymys, katkonnan valvonnan myyntiä edistetään yhdistysten talouden turvaamiseksikin osin. Mutta ainakin mainoksien mukaan metsänomistajien etua ainostaan ajetaan, itse epäilen sen lisäksi kyllä ajettavan jokin toimijankin asiaa.

    mehtäukko

    ”Piiloviesti…Eräänlaisesta vastakkain asettelustahan siinä on kysymys, katkonnan valvonnan myyntiä edistetään yhdistysten talouden turvaamiseksikin osin…”

    Hyvin pitkälle samalla kannalla. Ja kun taas palataan aiempiin sottailuihin, onko se toiminta niin lapinäkyvääkään, kun myhistykset ”valvovat” omia hakkuitaan??!

    Rintalan olisi syytä siivota oma pesä lopultakin ensin, ennenkuin viisastellaan tarjouskilpailussa myhistyksen voittaneiden työmailla.

    suorittava porras suorittava porras

    Tuvemailla helppo osoitella. Tukkia tulisi ,jos ei olisi tyvimutkia. Ei ole välttämättä vika katkonnassa , vaan raaka-aineen laadussa. Määräänsä enempää ei lyhyitäkään mittoja markkinoille mahdu. Markkina olisi täysin tukossa ilman sellunkeittäjiä.

    Jätkä

    Jos minä ostaisin omalla rahalla tukkia sitä varten, että sahaisin niistä mahdollisimman arvokasta sahatavaraa, jota myymällä saisin kulut peittoon ja vielä kohtuullisen voitonkin, tai ainakin reilun työpalkan, en takuulla ostaisi turvemaan tukkia tukin hinnalla.

    Suoriutuva on tuossa edellä tasan tarkkaan oikeassa. Vika on raaka-aineen laadussa. Turvemaan puut ovat lähes aina johonkin suuntaan kallellaan. Enemmän tai vähemmän – ja muutaman vuoden kuluttua eri suuntan: Ne ovat kuin Kallio-Herkon uuni!

    jees h-valta

    Tukillahan on vaatimuksensa ja turvemailta saa tukkia näissä nykyisissä vaatimuksissakin aivan kohtuullisesti. Turha tuollaista asennevammaa on ruokkia. Aika paljon on tukkikuutioita minullakin lähtöisin nimenomaan turvemuuntumilta.

    Visakallo Visakallo

    Se on ainakin kiistatonta meilläpäin, että sen jälkeen kun mhy alkoi seurata ja verrata katkontoja, puunostajat alkoivat ottaa tukit tarkemmin kuin ennen. Joillakin yhtiöillä ero oli jopa huomattava. Tällä alueella kilpailu on leimikoista sen verran kovaa, ettei kenelläkään ole varaa pilata mainettaan.

    Metsuri motokuski

    Samaa mieltä metsäkupsan kanssa. Jos tuota metsälehden juttua vertaa ja niitä esimerkkejä lukee niin eihän se kerro kuin matemaattisen vertailun. Siinähän tarjoaja voi voi heittää mitä kuutiomääriä vaan tarjoukseen eikä se sido häntä mitenkään. Asia olisi toinen jos tarjoaja sitoutuisi hakkaamaan kyseiset kuutiomäärät kutakin tavaralajia, mutta sehän on mahdotonta.

    Minusta tuo oli suoraan sanoen mhy:n mainos niille jotka asiasta eivät mitään ymmärrä. En yhtään ihmettelle vaikka teollisuus ei ole kritisoinutkaan yhdistyksen tilastoja kun nehän ei kerro oikeastaan paljoakaan. Se että joku saha käyttää enemmän lyhyitä tukki mittoja katkonnassa niin ei todellakaan osoita parempaa katkontaa kuin tietynlaisissa metsissä.

    mehtäukko

    Hankintakaupoissa yleisesti ei ole käytössä niin lyhyitä pituuksia kuin myös latvapaksuuskin on ennemmin korkeampi. Myhistys itse tekee hankintapalveluaan.

    Kuinka siinä yhtälössä voi heilua arvostelemassa katkonnan kimpussa klusterin työmailla?

    Väitän, että klusteri ei ohjeista vetäisemään tukkirungon tyveltä kuitukolmosta. Laatuvaatimusten väärä tulkinta ja kiire on hosumisen syyt.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 159)