Keskustelut Puukauppa Tukin hinta 40 dollaria

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 30)
  • Tukin hinta 40 dollaria

    Merkitty: 

    Keitele groupin sahaliiketoiminnan johtaja matti kylävainio kirjoitti juuri ilmestyneessä keitele forest oy:n asiakaslehdessä: ”…Havusahatavarankulutus maailmalla kasvaa vajaan viiden prosentin kasvuvauhtia. Se tarkoittaa yli kymmenen miljoonan kuutiometrin lisäkulutusta vuosittain. Suomen sahatavarantuotanto oli vuonna 2017 noin 12 miljoonaa kuutiometriä…  …Helmikuussa Helsingissä järjestettiin ensimmäinen Wood from Finland-konferenssi, joka veti salin täyteen sahamiehiä ja -naisia ja asiakkaita ympäri maailman. Kanadalaisen sahatavaran markkinapalveluita tuottavan toimiston johtaja Russel Taylor esitteli maailman sahamarkkinoiden tilaa ja tekemänsä vertailututkimuksen tuloksia…

    …Sahamiesten ilmeet vakavoituivat, kun Taylor kertoi Pohjois-Amerikan sahateollisuuden yläkvartiilin tekevän yli 20 prosenttia liikevoittoa tukin hinnan ollessa reilut neljäkymmentä dollaria! Venäläiset kollegat pääsevät yli 15 prosentin liikevoittoon ja Keski-Euroopassa ja Ruotsissakin päästään keskimäärin yli kymmeneen prosenttiin.

    Suomessa paras neljännes tekee keskimäärin vain viiden prosentin liikevoiton ja siitä pitäisi maksaa lainat ja verot ja suunnitella käyttöomaisuusinvestointeja…”

     

  • Puuki

    Lopputuotteen hintoihin vastaavuutta pitäisi olla myös tukin laadun mukaisella hinnoittelulla. Ei ihan niin kuin pari vuotta sitten muutamalla sahalla, että norm. hinta laski n. 15 % ja vain parhaiden (suurimpien ) tukkien hinnat säilyi entisellään.  Parhaimmista (mänty)tukeista saadaan vähintään 2-3 kertaa arvokkaampaa sahatavaraa kuin huonommista välitukeista. Ei innosta kasvattamaan laadukasta puuta (joka ei muuten ole jk:n puuta ; siitä on tehty tutkimuskin Metlassa v. 2014).

    Uusmetsäläinen

    Tuo Keitele Groupin Kylävainion huoli kertoo enemmänkin suomalaisen sahateollisuuden kannattavuuden keskimääräisestä heikkoudesta, mikä on ollut pitkäaikainen ongelma. Keitele sitä vastoin on ollut kannattavuudeltaan parhaita sahoja pitkään ja jatkuvilla investoinneillaan turvannut asemansa kannattavana kasvuyrityksenä.

    Valtaosalla pienempiä sahoja  jalostusastetta pitäisi nostaa kannattavuuden parantamiseksi. Kylävainio on siinä oikeassa, että tukin hinnan kohoaminen ei helpota kehittämisinvestointeja, vaikka ne entistä vättämättömimpiä ovatkin.

    JacktheRibber

    Nuorempi sahapatruuna kertoo sitten yrityksensä näkymistä:

    ”…Keitele Groupin sahainvestointi Alajärvellä etenee aikataulun mukaisesti ja kokonaan uusittu sahalinja starttaa näillä näkymin tuotannolliseen käyttöön elokuun lopulla. Keiteleellä on lisäkapasiteettiin ja tuottavuuteen investoitu viimeisen viiden vuoden aikana yli 80 miljoonaa euroa.

    Usko tulevaisuuteen on vahva, vaikka konsultit kilpaa kertovat kysynnän kasvun tulevan alhaisen hinnan tuoteryhmistä rakennuskäytössä. Jalostava teollisuus on murroksessa, huippulaatuiset tyvitukkituotteet väistyvät ikkuna- ja oviteollisuudessa komponenttien tieltä ja insinööripuutuotteet valtaavat alaa rakennusteollisuudessa.

    Yhtiömme jalostaa sahattavasta puusta puolet Keiteleen ja Kemijärven jatkojalostuslaitoksillaan. Kilpailu on kovaa, mutta huipputehokkaalla perustuotannolla tehty sahatavara ja yhtä tehokas jalostuskoneisto takaavat tuotteiden tasaisen kysynnän ja kilpailukyvyn. Oikeilla valinnoilla kannattavuuskin on kunnossa…”

    Kyllä tässäkin on rivien välistä luettavissa mitä todellisuudessa haetaan: ”…huippulaatuiset tyvitukkituotteet…” Siinä tavarassa niukkuus jatkuu mikäli puuntuottajat eivät pane holtitonta sorkkaeläinlaidunnusta viimein aisoihin.

    olikarkki

    A Jalkasen kanssa samaa mieltä. Kaiken puukaupan perustana oltava aina ja ehdottomasti reilut pelisäännöt. Miksi sitten esim. sahurit ei näytä kunnon tulosta. No esimerkiksi holtiton investointi buumi heti kun hiemankin suhdanteet paranee. Näin menetellen ei tarvitse näyttää todellista tulosta ja taas puunmyyjä maksaa ja saadaan taas valittaa että kuinka kallista puu taas onkaan.

    jyyco

    Uskoisin, että tässä tukin hinnoittelulla on laadulla melko pitkälle kantava vaikutus. Suomesta lähtee sahoilta melko paljon puu- ja rakennus materiaalia jenkkeihin.. Tuskin se se hinta on mikä ratkaisee puutavaran tuonnin Suomesta Ameriikkoihin.

    olikarkki

    Jokunen vuosi sitten tuli Pohjois Amerikasta Suomalainen mehtämies Metsäteollisuuden johtoon. Oli tutustunut siellä Amerikan ja Kanadan metsäteollisuuden toimintaan. Heti kohta Suomeen tullessaan hän ääneen ihmetteli jopa alan lehdissä sitä että hänen järkeensä ei millään mene se asia että miksi ihmeessä Suomalainen metsäteollisuus ei pysty näyttämään kunnon tulosta. Sillä koneet ja laitteet kun on viimeisen päälle eikä työntekijöiden määrä eikä kulut ole esteenä. Hän vertasi Suomalaisia ja esim. Kanadalaisia sahoja maksetun puun hinnan ja tuloksen suhteen. Sillä esimerkiksi Kanadassa sahoilla on erittäin vanhat laitteet ja runsaasti henkilökuntaa sekä puun hinta verrattavissa Suomen hintaan. Mutta siitä huolimatta tekevät huomattavasti parempaa tulosta kuin Suomalaiset sahat. Mutta mikä oli tämän kommentin lopputulos. Henkilölle kuulemma tarjottiin tasan kahta vaihtoehtoa. Eli suu suppuun tai ulos. Että näin Suomessa.

    Jätkä

    Jos sahat saisivat ostaa vain hyvää sahapuuta ja sekin vielä lajiteltuna jo hakkuu – ja lähikuljetusvaiheessa niin, että mahdolliset A- tyvet (Mät) C-tyvet, C- välipöllit ja B-latvatukit vietäisiin niille sahoille, jotka sahaavat juuri ja niitä tukkeja ja niistä tehtäviä tuotteita. niin ainakin raaka-ainepuoli mahdollistaisi sahaajille tuloksen tekemisen.

    Esim C-laadun tukit ovat joko hirsipuita, taikka rakennuspuutavarapuita.

    Kun isolla sahalla tulee ns oksatonta tavaraa muutama prosentti, se saattaa joutua haaskuuseen, kun sen määrä on liian pieni.

    Ainoa mahdollisuus olisi Vilppulan sahan kaltainen teknologia, joka vaihtaa lennossa asetteet, kun paljastuu oksaton pinta tukin kyljessä. Tukkeja sahataan niin paljon aikajaksossa, että kaikkia laatuja tulee merkittäviä määriä.

    Kurki

    Suurin ongelma kotimaisilla yksityisillä sahoilla on ollut sivujakeiden huono kysyntä.

    Jenkkimetsureissa sanotaan puutavaran lahonkin menevän sahalle ”Mill”. ”Mill” voisi tarkoittaa tehdastakin. Ei ole näytetty yhtään sahalaitosta, josta selviäisi, mihin tuo sellupuu menee vai meneekö kuorma kuitenkin tehtaalle.

    Metsät tienvarsissa näyttävät hakatuilta ja hakkuukohteetkin pusikoilta. Metsien hoito taitaa yleisesti olla jatkuvaa kasvatusta.

    rööri roope

    2000 luvulla tuotiin russiasta puuta ,enerkia,kuitu,tukki.Nii se meni Tohmiksen aseman aluella lonittiin puut ja kaikki meni laidastaan ylempään kastiin.Vaneri oli paras tuote kuidun lisäksi.Kuidusta vaneria ja Vanerista erikoistyveä.

    Hyvän tilin tekivät.

    Russian pojat kusetti paikallisen yrittäjän konkkaan.

    Jovain

    Hyvin toimii hyväveli suomessakin, oiskoo russian pojilta opittua. Jakovaraa on aina vaadittu olevan, oksanottajia riittää ja se loniminen alkaa jo metsästä. Diilihän on hyvä, mutta kannattavuuden kerrotaan olevan huonon, jää siitä vielä’ patruunallekin.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 30)