Keskustelut Puukauppa Tukin hinnalla kilpailu

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 101)
  • Tukin hinnalla kilpailu

    Merkitty: 

    Oletteko miettineet, että millaisia pidemmän aikavälin vaikutuksia nykyisellä, pelkästään tukin hinnalla kilpailulla saattaa seurata?

    Tässä yksi teoria. Jos isot toimijat sahaavat ajantasaisilla laitoksillaan niukkaa, tai jopa lähes nollatulosta, niin pikkusahurit ovat velkoineen luultavasti hieman liemessä. Isoilla toimijoilla kun on tuo sellu, josta tulee rahaa kuin roskaa. Isot voivat pyöritellä tulokset mielensä mukaan sopivan näköisiksi, ettei tule epäilyksiä epäsopivasta toiminnasta”vapailla ja kilpailluilla” markkinoilla.

    Mutta mitä siitä voisi seurata pidemmällä aikavälillä? Pikkusahurit eivät investoi, jäävät jälkeen kehityksestä tai jopa lopettavat sahaamisen. Tästä taitaisi seurata keittäjille määräävämpi ja yhä suurempi hinnoitteluvalta tukin hinnalle, jota voitaisiin hieman pudottaa, että voitaisiin silläkin puolelle tehdä yli 10%:n tulosta, jota jo melkein voidaan kutsua businekseksi.

  • Puuki

    Niin, melko teoreettista se tulevaisuuden ennustaminen on metsänkasvatuksenkin osalta. vaikka pidemmän aikavälin NNA-laskuissa tulevaisuuden tulot  -ja menot vaikuttaakin lopputulokseen sitä vähemmän mitä kauempana ne ajallisesti toteutuu. N. 17 vuoden välein tapahtuneet puun hinnan yllättävät nousutkin  sotkee aika hyvin tasaisen hintakehityksen oletuksen, jos niitä sattuu tulemaan tulevaisuudessakin kuten menneisyydessä on tapahtunut.

    Toinen mahdollisuus on laskea kannattavuutta esim . vain kassavirtaa seuraamalla. Silloin on helpompi tehdä investointipäätöksiä koska aikaväli on lyhyt ja tulot ja menot näkyvillä paremmin. Mutta riippuu tilanteesta mikä malli sopii kullekin parhaiten  kannattavuuden seuraamiseen tai ennustamiseen.

    Puuki

    Kuitupuuta on viety ja viedään Ruotsiin Pohjois-Suomesta ja Länsi-Suomestakin varmaan tällä hetkelläkin. Rahtikustannus ei ole kovin iso lyhyellä matkalla.

    Tolopainen

    Konnevedellä on aloittanut saha joka myy avohakkamatonta sahatavaraa. Lisätietoja löytyy Yle Areenasta.

    Puuki

    Sitähän riittää avohakkaamatonta puuta. Minullakin olisi monta ha männyn siemenpuu-hakkuuseen sopivaa männikköä, jos vain hinta olisi kohdillaan. Jo ukki aikoinaan hoitanut niitä metsiä, niin kovin halvalla ei kannata oksattomia tyvitukkeja antaa . Olkoot ennemmin vaikka linnunlaulu-ja ulkoilumetsinä.

    A.Jalkanen

    Go Konnevesi go! Taidankin arvata ketkä tässä ovat takana. Ei löydy Tolopainen Areenasta; missä ohjelmassa tuo uutinen oli?

    Tolopainen

    Kyllä  nyt avohakkuuministeri Visakallo repii pelihousunsa kun harsintapuusta aletaan maksaa 30% enemmän kuin avohakatusta.

    Tolopainen

    Se on Yle. fi:ssä.

    A.Jalkanen

    Arvasin oikein, Jukolan pojathan ne siinä.

    https://yle.fi/uutiset/3-10261363

    metsä-masa

    On oikein hyvä, että Suomessa jalostetaan tällä hetkellä puuta huippu hyvällä katteella. Siinä on monelle meille suomalaisille varmistunut toimeentulo, ja usko tulevasta antaa nuorille ammattilaisille mahdollisuuksia perustaa perheitä ja rakentaa ja investoida kotiseudulle maalaisympäristöön.

    Sellumarkkinat voi hyvinkin kantaa metsäteollisuutta eteenpäin, koska puupohjainen sellu on monipuolinen raaka-aine nykyään. Ei ole kun hetki taaksepäin kun sellutonniin tarvittiin 5-6 m3 raaka-ainetta ja nyt uudet nykyaikaiset laitokset saa sen neljänneksen – viidenneksen pienemmällä raaka-ainemäärällä.

    Sahureillakin oli yleinen käytäntö tuottaa sahantyöntekijöiden palkat sahan sivutuotteilla hake, puru ja sähkö,  kuori ja huonolaatuinen puru meni yleensä oman lämpölaitoksen käyttöön, joten saha oli omavarainen ja ylimenevä sähkö meni myyntinä valtakunnan verkkoon.

    Harvoin yksityisten sahojen johtajat pitää kuluvaa aikaa hyvänä tuloksen teko aikana, mutta taitaa se hyvä raaka-aine ja aktiivinen myyntityö löytää maksukykyiset ostajat sieltä.

    Menninkäinen

    Ja metsänomistaja saa edelleen sen paremman hinnan siitä avohakkuu leimikosta. Se ei muuta sitä tosiasiaa vaikka kuluttajalta lopputuotteesta nyhdetäänkin 30% enemmän.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 101)