Keskustelut Metsänhoito Tuhot HS

Esillä 4 vastausta, 21 - 24 (kaikkiaan 24)
  • Tuhot HS

    Merkitty: 

    ”Näin laajoja kuolleita alueita en suomalaisesta talous­metsästä ole aikaisemmin nähnyt” – Ilmakuvat paljastavat tuhot.

    Mistä tuhot johtuvat?

     

  • A.Jalkanen

    Periaatteessa tyvilaho saattaisi tehdä eteläosassa maatamme kuusesta herkemmän kuoriaistuhoille jo pystypuunakin, mikäli sen juuristo on lahon kourissa.

    suorittava porras

    Tuolla jo aiemmin kommentoin näkymää kotini ikkunasta. Kymmeniä ruskettuneita isoja kuusia järven toisella puolella. Juuret niiltäkin ilmeisesti kärsineet pari vuotta sitten kohdalle osuneesta syöksyvirtauksesta . Olisi kannattanut jo silloin korjata vinoon jääneet rungot talteen. Nyt luonto hoitaa asian omalla tavallaan .

    Timpalla jälleen oikea näkemys poimintahakkuiden riskeistä . Aiheutetut juuristovauriot ilmenevät tyvestä lahonneiden puiden kaatumisina vähänkin voimakkaammalla tuulella. Nyt hyönteiset ehtivät tuhoamaan vioittuneet rungot jo ennen kaatumista.

    Tuulikaadot metsän sisällä ovat varsin usein myös lahoja tyvestään. Iso puu kaatuu, kun juuret lahoavat riittävästi. Monesti runko näyttää päältäpäin täysin terveeltä ,mutta kannon irrottamisen yhteydessä tehtävä sahaus paljastaa lahovikaisiuden.

    Maaperän ravinne-epätasapaino tai puutos aiheuttaa kasvuhäiriöitä puustossa. Jokunen vuosi sitten harvensin runsaasti huonokuntoisia puita kasvaneen metsän  (katastrofikuusikko). Hyönteiset olivat jo silloin iskeneet huonokuntoisimpiin runkoihin. Harventamattomana sitä olisi odottanut tämän kesän olosuhteissa täystuho. Boorin puutteesta kärsivät peltoon istutetut kuusikot ovat erityisen alttiita hyönteistuhoille. Kyseessä oli sellainen kuvio. Jos booria on niukasti maaperässä ,erilaisten tuhojen riski on ilmeinen. Terveyslannoituksista ei turhaan puhuta.

    Tomperi

    Eräs metsänhoitaja kertoi että voimakkaimmin ja eniten tyvitervastautia esiintyy männyllä Saimaalla ja niillä alueilla joilla tehtiin sodan jälkeen  kesäisin egyptin parrun hakkuita.  Johtui vissiin logistisista syistä. Montako parrua mies teki päivässä, kaatoi kaarisahalla, veisti kirveellä?

    Tomperi

    Tuskin sitä suressa määrin puuta hakattiin kesäaikaan 1800 luvulla?

Esillä 4 vastausta, 21 - 24 (kaikkiaan 24)