Keskustelut Metsänhoito Tuhkan metsäkonelevitystä turvemaille harvennuksen jälkeen

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)
  • Tuhkan metsäkonelevitystä turvemaille harvennuksen jälkeen

    Hei,

    Tässä kyselisin metsänomistajien mielipiteitä asiaan, koska itselleni on välillä ollut kovinkin haastava päästä kontaktiin nimenomaan aktiivisten metsänomistajien kanssa aiheesta.

    Hoidamme siis lannoituksia kokonaispaketteina myynnistä itse levitykseen asti lannoitteineen päivineen niin metsäkoneella kuin kopterillakin. Pääosin palveluamme saa MHY:iltä ja toisaalta Metsäkeskuksen Metsäpalveluilta, mutta osassa Suomesta meistä ja rakeistetun tuhkan maalevityksestä ei ole tietoa.

    Olisiko siis mahdollista teidän mielestänne saada lannoitusta eteenpäin myös suorana toimintana meidän kauttamme, tällöin toiminta olisi joustavaa ja edullisempaa myös teille?

    Keräämme paraikaa talven lannoituksia kasaan ja kohteita olisivat nimenomaan talvella harvennukseen tulevat turvemaat, joihin on mahdollisesti tulossa kunnostusojitus seuraavina vuosina. Pystymme hoitamaan tarvittaessa Kemera-hakemukset, mutta hinta pysyy maasta tehtynä sen verran edullisena ettei sekään ole ”pakollista”.

  • Pete

    Hyvä että tällainen palsta on olemassa kun tarvetta tuntuu olevan. Ravinneasiat eivät palstalaisilla tunnu olevan hallinnassa. Harrastelija pohdiskelee tuhkalannoituksen tekemistä puhtaalla kivennäismaalla. Hiesu ja savimaita. No siellä ei tuhkalla saada minkäänlaista lisäkasvua. Onneksi kasvu ei kuitenkaan sentään laskekaan, ainakaan merkittävästi. Kivennäismailla lisäkasvun tuo typpi ja boori. Toinen erikoinen juttu tässä ketjussa on se, että puhutaan vain tuhkan määrästä eikä lainkaan ravinteista. jos PK lannoitus on tarpeen, niin fosforia pitäisi laittaa 40kg/ha ja kaliumia 70-80kg/ha, jotta toivottu pitkäkestoinen vaikutus saavutetaan. Turve ja turve/puu tuhkilla käyttömäärää täytyy nostaa jopa 20tn/ha tasolle jotta varsinkin kaliumia tulee riittävästi. Kaikenlaista tuhkaa alkaa olla tarjolla, mutta jos metsänomistaja maksaa tuhkasta ja levityksestä täyden hinnan, niin olennaista on, että ravinteita saadaan tavoiteltu määrä. Tämä ei niinkään kiinnosta tuhkan tuottajia, varsinkaan sellaisia joiden tuhka on pääasiassa turvetuhkaa. Olkaa siis tarkkana tässä. Itse toimisin joka tapauksessa niin, että ottaisin metsään toimitetusta tuhkakasasta näytteen ja teettäisin siitä analyysin. Toinen erikoinen juttu on se, että lainkaan ei pohdita sitä mitä ravinteita suometsä paremmin kasvaakseen todella tarvitsee. Aikaisemmin peruslannoitetuissa suometsissä lannoitustarvetta ei ole ehkä lainkaan ja jos onkin , niin tyypillisesti vain kalium lisäyksellä saadaan kasvuvastetta. Jos näin on, niin lannoitukseksi riittää Kaliumsuola 150kg/ha jonka kustannus on luokkaa 100€/ha. Ylipäätään euroa/tonni hinnoittelua ei tulisi lainkaan käyttää. Metsänomistajalle oikea tapa olisi euroa per fosforikilo ja euroa per kaliumkilo.

    Pete

    Monenlaista tuhkaa on tosiaan tarjolla myös teknisen laatunsa suhteen. Niin sanottua itsekovetettua tai irtotuhkaa ei kannata käyttää. Niillä valtaosa tavarasta jää käytännössä ajouralle vaikka valkealla hangella näyttää että levitys olisi tasainen. Tuhkan pitää siis ehdottomasti olla rakeistettua, jotta levitystasaisuus on hyväksyttävää tasoa. Näistä asioista on runsaasti tutkimustietoa, mutta jostain syystä tuhkan palauttaminen metsään tuntuu olevan se pääasia. Metsänomistajan saamasta todellisesta hyödystä ei niin paljoa kiinnostusta ole.

    Pete

    Suometsän kasvatusketjuista vielä omia, ehkä vääriä, mielipiteitä.
    Turvemaalla operointi on kaikella tapaa hankalampaa ja kalliimpaa kuin kivennäismaalla. jos tavoitteena on paras taloudellinen tulos, niin erityisesti turvemailla kannattaa pyrkiä kiertoajan lyhentämiseen. Yhden harvennuksen pitää pääsääntöisesti riittää. Tämä tarkoittaa sitä, että kun harvennetaan, niin harvennetaan reippaasti. Samalla tulisi kuitenkin, jos mahdollista, varmistaa se, että harvennuksen takia/sen jälkeen ei jouduta kunnostus ojittamaan sen takia, että haihdunta ei riitä kuivatukseen. Pääsääntöisesti kaikki yli 200mottia ennen harvennusta puustot pitävät pohjaveden riittävän alhaalla vaikka ojat olisivat kasvaneet täysin umpeen. Eli siis mieluummin raju raivaus nyt, terveyslannoitus (jos tarpeen) ja 10 vuoden lepo. Harvennus sitten kun puustoa on niin paljon, että jäljelle jää +150mottia. Kunnostusojitukselta vesistövaikutuksineen voidaan kokonaan välttyä. Turvemailla kannattaa myös tyytyä alhaisempaan järeyteen kuin kivennäismailla. Aivan liikaa edelleenkin toimitaan niin, että katse käännetään ojiin ja todetaan niiden olevan tukossa. Sitten tehdään kannattamaton harvennus ja ojatkin joudutaan perkaamaan. Ja sitten jätetään vielä tarpeellinen terveyslannoitus tekemättä. Tarpeellinen lannoitus tarkoittaa usein vain kaliumin lisäystä. Mitään lannoitusta turvemailla ei kannata tehdä jos on ilmeistä, että puusto saavuttaa uudistamisläpimitan seuraavan 10v aikana. Hulluinta hommaa on kunnostusojitta ja lannoittaa ja sitten lyödä nurin 10v päästä.

    huski

    Hyvää kiteytystä suometsänhoidosta ja mielestäni jos ojat on joskus menneisyydessä konekaivettu niin suo on laskeutunut ja riittänee että uudistamisen yhteydessä tarkistataa ja ehkä hiemän täydennetään ojikkoa jos on tarvetta.Ja aina kun suolla hakataan niin hakkataan käyrien ala rajalle ne.Suolla puun kasvattaminen sisältää aina kustannuksia joita ei kivennäismailla ole.

    Köppäkynsi

    Tuosta lannoittamisesta 10 vuotta ennen uudistushakkuuta. Itse sellaiseen olen syyllistynyt, mutta perustelin terveyslannoitusta itselleni sillä, että apupaskan vaikutusaika on lyhyempi kuin 10 vuotta, toisin kuin tuhkalla, joka vaikuttaa vuosikymmeniä. Eikä sillä minusta ole haittaa, että taimet saavat osansa ravinteista. Mieluummin niin päin, kuin jos taimet joutuisivat kitumaan puutteessa.

    6tukki

    Kuinka Köppäkynsi suometsän lannoittaminen 10 vuotta ennen uudistushakkuuta vaikutti mätästys-/istutusvaiheen jälkeiseen aluskasvullisuuden lisääntymiseen? Kysymys kiinnostaa siksi, että minulla olisi kymmenkunta hehtaaria mustikka-/puolukkaturvekangasta, jonka puusto lannoitettuna olisi 10 vuodessa takuulla riittävän järeää päätehakattavaksi.

    Köppäkynsi

    En osaa vastata uudistushakkuun jälkeiseen aikaan, koska lannoituksesta on vasta niin vähän aikaa, että tuskin vielä näkyy lannoituksen vaikutusta. Lannoituksen tarkoituksena on kiertoajan lyhentäminen. Mitä nopeammin uudistamisjäreys saavutetaan sen parempi. Ikää turvekangas männiköllä lannoitettaessa oli 70 vuotta ja läpimitta 19 cm.

    Hepe

    Peten viesteissä tuotiin metsänomistajan, mutta myös lannoitevalmistajan näkökulmasta hyvin esille tuhkalannoituksen (ja kaikkien lannoitusten) kaksi tärkeää asiaa. Ravinteet ja levitystasaisuus.

    Turvemailla käyttömäärä on hyvä laskea suositusten mukaisesti. Fosforia tarvitaan yleensä n. 40 kg/ha ja kaliumia tuo 70-80 kg/ha. Kalium on yleensä se ravinne, joka kuluu kasvun kiihtymisen myötä ensimmäisenä puutteen puolelle, joten ainakin nuorempia puustoja lannoitettaessa (esim. ensiharvennusmetsiä) 90-100 kg/ha lisäys hehtaarille ei ole pahitteeksi.

    Tuhkasta keskustellaan nykyisin paljon, mutta samalla unohdetaan usein, että tuhka ja tuhkalannoite ovat kaksi eri asiaa. Tuotettaessa lannoitetta teollisesti saapuvat raaka-ainekuormat analysoidaan ravinteiden ja haitta-aineiden osalta. Jos kuorma ei täytä vaatimuksia, sitä ei käytetä lannoitetuotannossa. Tämä on tärkeää, koska voimalaitosten käyttämien polttoseosten vaihdellessa myös tuhkan laatu vaihtelee. Myös tehtaalta lähtevät erät analysoidaan ja tiedot ilmoitetaan tuoteselosteessa asiakkaalle.

    Rakeisuus on avainsana puhuttaessa levitystasaisuudesta. Pölymäistä tuhkaa tai ns. itsekovetettua tuhkaa käytettäessä valtaosa tuhkasta (ja ravinteista) jää yleensä ajouralle ja sen varteen n. 5 m uran reunasta. Rakeista tuhkalannoitetta käytettäessä tarvittava annos saadaan koko alalle olettaen, että ajourien väli on 20-25 m.

    Heikki Suvanto
    FA Forest Oy – Ecolan

    Hepe

    Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille keskustelijoille :)!

    Vastauksia Pekka K:n kysymyksiin:

    – Käytettävästä raaka-aineesta analysoidaan kaikki kuormat.

    – Tuhkat tulevat useilta eri voimalaitoksilta. Liperin tehtaalle tuhkia tulee esim. Kaakkois-Suomen metsäteollisuuskeskittymien voimalaitoksilta.

    – Kolmesta tuotteestamme eniten käytettyyn T-4000 metsätuhkaan ei lisätä/poisteta aineita. Hyvä raaka-aine ja sen tarkka laadunseuranta hoitaa homman. Boorilla terästettyjen tuotteiden (BT-300, BT-4000) ravinnelisä tulee boorihaposta jota lisätään tuhkaan tuotantoprosessissa.

    Heikki Suvanto
    FA Forest Oy – Ecolan

    Pete

    Tuhkalannoituksessa ei tavaran riittävyyden suhteen ole ongelmaa eikä toteutuskaan ole ongelma. Ongelma on siinä, että ”tuhkan tuottajilla” on tarve päästä tavarastaan eroon ja focus ei ole metsään menevissä ravinteista (fosforia kg/ha ja kaliumia kg/ha). Metsänomistajalle hehtaarille saatavat ravinnemäärät ovat kuitenkin keskeisin asia levitystasaisuuden lisäksi. Kannattaa siis olla tarkkana siinä mitä oikeasti saa. ”Laitetaan 5 tonnia /ha” ei kerro vielä mitään.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)