Keskustelut Metsänhoito Tuhkalannoitus

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 113)
  • Tuhkalannoitus

    Merkitty: 

    ”Tuhkalannoitus lisää metsien hiilinielua. Sen määrä voitaisiin jopa nelinkertaistaa. Jutussa on laskeskeltu että tuhkalannoituksella saadaan ainakin noin 3 kuutiometriä lisäkasvua hehtaarille vuodessa. Parhailla kohteilla selvästi enemmän.”

    Mistähän nämä A.Jalkasen kasvuluvut ovat peräisin?

    Tapion julkaisu: Puutuhkalannoituksen vaikutus kasvuun

    Mervi Matilainen

    Tämän tutkimuksen mukaan kasvunlisäykset olivat  merkittävästi vaatimattomat kasvuluvut kuin 3 kuutiota vuodessa.

  • Kurki Kurki

    Siinä paalujuuri jää melkolailla mitättämälle teholle, kun puu huojuu.

    Männyllä paalujuuri syntyy vettä läpäisevillä kivennäismaalajeilla.

    Paalujuurta männyllä ei synny turvemailla.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    ”Levoton tukki” on hyvä nimike!

    Jätkä

    Männyn paalujuurta ei esiinny läheskään kaikissa männyissä edes hiekkakankailla, joissa maaperä on kauttaaltaan samanlaista. Jos sattuu hieman kovempi myrskyvaurio, jossa männikköä kaatuu juurakon kanssa, niin yllättävän paljon on paaluttomia juurakoita, ehkä pystyyn jääneillä on paalujuuri.

    Käsitykseni mukaan männynkään juuret eivät tunkeudu pohjaveden alueelle, eli ojittamattomalla turvemaalla paalut jäävät suunnilleen syntymättä, mutta esim mallissa ”Turvesuo”, jossa on pahimmillaan parimetriset ojat, yltää männyn paalut lähelle samaa.

    Periaatteessa maan kuohkeus on merkittävä tuossa paalutuksessa.

    Jean S

    Joo, puut eivät yleensä tykkää uimisesta, joten kuivavara varmasti vaikuttaa juuriston muotoon.

    Sitä en sitten tiedä, että miten sen levottoman tukin synty liittyy tuulen ja juuriston koon lisäksi myös

    – maan routimiseen ja

    – turvekerroksen lahoamisesta johtuvasta tiivistymiseen ja

    – kuivatuksen aiheuttaman veden poistumisen vuoksi tapahtuvasta tiivistymiseen

    – mahdollisten ravinnehäiriöiden vaikutukseen juuriston muotoon

    ja miten suuressa määrin kyse olisi ensimmäisen, luontaisesti syntyneen puusukupolven ongelmista.

    Onko jollain tästä kokemuksia/käsityksiä? Eli ovatko ojitetun suon toisen sukupolven puut parempia laadultaan ja miten olette ylipäätään saaneet uudistumisen onnistumaan.

    Jätkä

    Tukin sahauskelpoisuutta on arvioitu apteerauskoulutuksen yhteydessä hartaasti.

    Koivutukissa suoruus riittää, jos tukki jossain asennossa on niin suora, että terät pysyvät puun sisässä koko pituudella. Koivussa kun ei ole lylyä ja sahatavara menee lähes aina lyhyiksi palasiksi jalostuksessa.

    Havutukissa kriteerinä suoruudelle on, että latvaläpimitan mukainen sahaustulos saadaan koo tukin matkalta. Nykyisin on mahdollista, että tukkia syötetään teriin ytimen (keskikohdan ) mukaan = yksi terä menee keskeltä, jolloin ydin halkeaa. Tällaiset saheet paistetaan lämminilmakuivaamossa suoriksi, lylyä niissä on silti.

    Levottomia tukkeja ei voida sahata ydin halki, tulisi kiharaa sahatavaraa. Mutta tuo ”Käyräsahaus”-kin, onnistuu vain kapeateräisissä sahalaitteissa = vannesaha, tai kehäsaha.

    Kaikenkaikkiaan, paksuturpeisella suolla, jossa on jopa tarkoituksella ojat vain muutam kymmenen sentin syvyisiä, ei laadukasta sahatukkia kasva. Ainakaan minä en ostaisi niitä sahattavaksi,jos talouteni riippuisi sahatavaran laadusta. Ja kyse siis on havupuutukeista, ei koivusta.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Tukit suolla vääntyilee maan routimisen ja kosteuden mukaan. Nytkin tukit näyttää kenottavan miten sattuu. Harrastesahurille tekemätön paikka.

    Joskus sahatessakin tukeissa on ihmeellisiä jännityksiä, jotka vetäsevät tukin sahapöydällä kieroksi, miten niitä on paras ehkäistä?

    Puuki

    Tyvilenkoutta tulee tukkipuihin, kun esim. soistunutta kangasmaata ojitetaan  ja pohjaveden pinta vaihtelee sen takia.   Sama ongelma on soilla , eli suurin syy lenkouteen lienee pohjaveden pinnan vaihtelu . Voi olla vaikutusta pintajuurisuudellakin pehmeällä alustalla , jos esim, tuuli kallistaa puita niin, että kasvusuunta muuttuu.   Turvekankaalla voi puut kasvaa ihan yhtä hyvin suoraan kuin kangasmaallakin, jos pohjaveden pinnan korkeus ei vaihtele liian paljon.  Suurempi sahatavaran laatuun vaikuttava tekijä on useimmiten männyllä liian rehevä kasvupaikka ja siitä johtuva kuivaoksien koko ja määrä tukin sisällä .       Pottitaimikoivutkin saattaa kasvaa lengoiksi tai jopa kaatua jo taimivaiheessa . Jos turvemaa on liian raakaa ja /tai kasvupaikka märkää , niin juuret voi kiertyä potin ympärille. Luultavasti männyn juurten kiertymiselle suolla on joskus sama syy ; pohjaveden korkeus estää juuriston kasvun  syvemmälle ja paalujuuriaihio kasvaa kerälle puun alle.

    Sahapuun jännityksiä voi vähentää esim. varastoimalla tukkeja tavallista pidempään pyöreänä tai tuppeen sahattuina lankkuina taapelissa painojen alla.  Lengon laudan saa melko hyvin suoraksi , kun käyttää riittävästi nauloja.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tukin laadusta turvemailla saadaan koko ajan lisää tietoa kun vanhimmat 1960-luvulla ojitetut alueet tulevat uudistushakkuuvaiheeseen. Sitten seuraava aikapommi ovat hirvien syömät metsiköt jotka on perustettu vuosituhannen vaihteessa, mutta hirvet eivät onneksi pilaa kuin tyvitukin. Onko tilanne sama ojitetuilla turvemailla, että levottomuus ilmenee vain tyvitukissa?

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    ”hirvet eivät onneksi pilaa kuin tyvitukin.”

    ?

    Meilläpäin ei puussa juuri muuta olekaan.

    Jätkä

    Anneli. Niin kauvan kun puu kallistelee kasvukauden aikaan, se mutkiintuu. Kun uusi vuosikasvu on puutunut, on mutka ”lukittu”.

    Kun ajattelee pidempiä puita, jotka ”hemppuvat” tuulessa niin, että juuristo kohoilee, niin kai se on selvää, ettäjuurten alle menee maata – jopa pieniä kiviä. Juuristo ei palaa enää täsmälleen alkuperäiseen asentoonsa, eli runko jää kallelleen = Lenkoutuu. Jos puu muutaman vuoden päästä hemppuu toiseen suuntaan, tulee uusi mutka = ässä on syntynyt.

    Routivassa maassa tapahtuu myös puiden kallistelua.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 113)