Keskustelut Metsänhoito Trico hirvikarkote

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 454)
  • Planter

    Nyt kun pakkaset alkavat ja Tricot on ruiskutettu, kannattaa varautua tulevaan. Ei kannata jättää Tricon hankkimista viimetinkaan ensi syksyyn. Kannattaa olla varastossa pari pönttöä ylimääräistä toimitusvaikeuksien varalta. Nyt joka ukko tilaamaan heti viisi pönttöä lisää.

    Ruotsin tilanne ei tähän ketjuun kuuluisi, mutta  korjaan kuitenkin tämän harhalaukauksen:

    ”Hirvien määrä pinta-alayksikköä kohti on Ruotsissa tuplat Suomen lukuihin verrattuna…..Vahingot ovat yllättäen vähentyneet ,kun männynviljelyn osuutta on lisätty.”

    Uskommeko edellistä kommentaattoria vai Ruotsin metsäkeskuksen tuhoraporttia vuodelta 2022?

    Viimeisen taimikkoinventoinnin 2019-2021 mukaan mäntytaimikoiden syöntituhot ovat 2000-luvun ennätystasolla.

    Etelässä ”Det är en rekordhög nivå på 2000-talet.”

    Muualla:”.. vilket också är historiskt höga nivåer.”

    ”I Skogsstyrelsens återväxtuppföljning som utförs fem år efter avverkningen, registreras också betesskador. Medelvärdet av de tre senaste årens inventeringar (2019˗2021) i Götaland visar att 18 procent av tallarnas huvudstammar är toppbetade på det senaste eller näst senaste toppskottet. Det är en rekordhög nivå på 2000-talet. I och med att tallplantorna i normalfallet är mellan 10 cm och 100 cm vid denna tidpunkt (beroende på bonitet, föryngringsmetod och planteringstidpunkt) kan det antas att rådjuren står för den större delen av skadorna i södra verige. I Svealand och Södra Norrland är skadorna 15 procent respektive 11 procent, vilket också är historiskt höga nivåer. I Norra Norrland har betesskadorna i återväxtuppföljningen legat stadigt kring 5 procent sedan 2010.

    https://www.skogsstyrelsen.se/globalassets/om-oss/rapporter/rapporter-2022/rapport-2022-06-skogsskador-i-sverige-2021.pdf

    Per Ä Reikäs

    Ihan ok homma A. J

     

    suorittava porras

    Korjataan kommenttiani sen verran ,että Ruotsin hirvieläinmäärä on edelleen kaksinkertainen pinta-alaan suhteutettuna Suomeen verrattuna. Ruotsissa pyritään lisäämään männynviljelyalaa vahinkojen vähentämiseksi . Supistunut viljely on keskittänyt vahingot pienemmälle pinta-alalle ja tuhot ovat muodostuneet tästä johtuen kuviokohtaisesti isommiksi. Tätähän on valitettu näissäkin keskusteluissa. Kukaan ei kuitenkaan ole esittänyt meillä ponnekkaammin männynviljelyalojen kasvattamista , vaikka edellytykset ovat naapurimaatamme paremmat. Hirvien hävittäminen koetaan ainoaksi mahdollisuudeksi hillitä vahinkoja.

    Ruotsissa on yritetty jo vuodesta 2012 eri keinoin vähentää hirvien määrää . Kanta voi edelleen paksusti ja pienet sorkkaeläimet lisääntyvät vähintään samaa tahtia ,kun Suomessa. Ylhäältä asetetut kantatavoitteet ovat edelleen kaukana. Tavoitetasoon on yltänyt vain kourallinen 150:stä hirvitalousalueesta. Suomessa vastaavasti vain kourallinen hirvitalousalueista ei ole päässyt tavoitteeseen.  Kun vertataan Suomen  ja Ruotsin tilannetta toisiinsa, olemme onnistuneet lähes ylivertaisen hyvin hirvikannan hallinnassa. ….toistaiseksi.

    Toki niitä tricopönttöjä voi varata sinne ,missä esiintyy paikallisia tihentymiä. Kohta alkaa olla kuitenkin enemmän alueita ,joilla hirvitiheys alittaa arn:n asettamat tavoitteet. Niillä tuhot voidaan välttää tekemällä metsänhoitotyöt oikein ja ajallaan.

     

     

    Rane

    ”pyritään lisäämään männynviljelyalaa vahinkojen vähentämiseksi .”

    Ajatus on siis että kun hommataan hirville lisää syötävää niin ne syövät vähemmän?

    Per Ä Reikäs

    Ruotsissa Susi kantakin isompi, hoitelevat hirvikantaa siellä

    Meillä pyssy äijät, all

    Visakallo

    Mikähän mahtaa olla vikana, kun olen tehnyt Ruotsin opin mukaan jo yli 40 vuotta, eli lisännyt männyn viljelyä, mutta hirvivahingot ovat sitä mukaa lisääntyneet? Kun aloitin, männiköitten osuus oli alle 10%, nyt 35%. Jokaisella mäntykuviolla on ollut hirvituhoja. Suurin kuvio on 8 hehtaaria, pienin 2 hehtaaria. Suorittavakaan ei oikein voi syyttää taimikoiden hoitoa, koska silloin hän syyttäisi omia oppejaan.

    A.Jalkanen

    Ei ole Ruotsin pienestä ja sisäsiittoisesta susikannasta hirvien kurittajiksi.

    Logiikkahan menee niin että kun alueella on vähemmän hirviä ja enemmän männyn taimikoita, niin suhde on tasapainoisempi ja vahinko liudentuu kun se jakaantuu isommalle alueelle.

    suorittava porras

    Minä aloitin hirvestyksen 50 vuotta sitten . Vain muutama vuosi aiemmin hirvi oli rauhoitettu. Kanta on kasvanut ja vähentynyt kymmenen vuoden sykleissä ollen suurimmillaan vuosituhannen vaihteessa. Kun aloitin ,jahdattiin  yhtä hirveä joulukuun puolelle. 2000-luvun alkuun sattui päivä ,jolloin saatiin pienellä porukalla 7 otusta eräksi ja kaikkiaan 27 koko syksynä. Varmasti Visankin kohdalle osui tuhoja tuohon aikaan. Nyt paikkakunnan seurat ovat onnistuneet kahden viikonlopun aikana käyttämään YHDEN pyyntiluvan / seura ja riistakeskuksessakin ollaan varpaillaan hirvitilanteen suhteen. Veikkaan ,että Visankaan vahingot eivät ole enää kovin merkittäviä.

    kim1

    Mutta hei..,pyhällähengelläkö ne peurat sitten tulee toimeen?

    Elikkä kumpikohan tilanne on vahingollisempi männyntaimikoille?

    2 hirveä+40 peuraa/1000ha vai 5 hirveä/1000ha

    Taitaapi olla niin ,että peura tihentymäalueilla se Tricon käyttö on aiheellista,vaikka hirviä ei olisi laisinkaan..

    Visakallo

    suorittava porras: ”Veikkaan, että Visankaan vahingot eivät ole enää kovin merkittäviä.”

    Suorittavan kannattaa lopettaa veikkaaminen ja toisten puolesta ”tietäminen”. En kai minä täällä hirvivahingoista kirjoittaisi, jos en niistä kärsisi. Kun tuolla edellä kirjoitin, että hirvivahingot ovat maillani lisääntyneet, niin kyllä minä sitä myös tarkoitin. Vahinkoja tekevät ainoastaan hirvet ja muut sorkalliset. Ei täältä hirvet ole mihinkään kadonneet, päinvastoin. Minulla on se hyvä puoli, ettei tarvitse olettaa mitään kun kaiken näkee päivittäin metsässä  ihan itse omin silmin.

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 454)