Keskustelut Metsänhoito Trico hirvikarkote

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 454)
  • jees h-valta

    Kyllähän tuo on itelläkin tuohon suuntaan kallistumassa. Ensin aitojen purku pois ja sitten hiukan haapakuitua tekemään hankintana.

    mettämiäs

    ”Trico riittää ihan hyvin 10 ltr/1,5ha, jos taimet ovat pieniä. Isossa taimikossa menee yli 10 litraa per hehtaari.

    Tänä vuonna ulkoistin isompien taimien suojauksen. 2,6ha, 30litraa ja 5tuntia. Ammattimetsuri levitti omalla reppuruiskullaan, 35€/h.”

    Omat kokemukset Tricon kulutusmääristä ovat hyvin samanlaiset kuin Tanelillakin. Kyllähän siitä kustannuksia kertyy ja väkisinkin sitä joskus miettii, voisiko käsittelyä jotenkin keventää. Onko Taneli koskaan kokeillut, voisiko käsittelyn tehdä vaikkapa joka toinen vuosi tai voisiko käsittelyn tehdä vyöhykkeittäin esim. 20 m kaistoilla (joka toinen kaista käsitelty, joka toinen ei)? Vai soiko heti ”omissa”? Siihen kiväärinkäyttöön osallistun kyllä ihan aktiivisesti…

    Korpituvan Taneli

    Tänä syksynä ajateltiin tehdä niin että suojataan vain 20m reunasta ympäri kuvion, mutta sitten pokka petti kun katseltiin että siellä sisempänä on enemmän vähän pienempää taimikkoa. Ehkä ensi vuonna sitten jotain osataktiikkaa kokeillaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Gla

    Minusta paras taktiikka on keskittyä ruiskutuksen tarkkuuteen. Menekki riippuu siitä, kuinka pitkään kahvasta painaa. Kun yksi ruiskaus on suuruusluokaltaan ehkä sekunnin mittainen, puoli sekuntia lisää kasvattaa aineen kulutuksen 1,5-kertaiseksi. Puoli sekuntia tuntuu vähältä, mutta merkitys on suuri.

    Mielummin siis ainetta vähemmän ja kattava ruiskutus kuin aukkopaikkoja käsittelyyn. Juuri totesin, että heinikkoisessa mäntytaimikossa oli valtava määrä makuupaikkoja. Syöty ei ollut, mutta jos keskellä olisi käsittelemätön alue, eiköhän nuo makoilijat liikkeelle lähtiessään latvuksiakin mukaan napsisi. Niin pahalta tavara ei siis haise, etteikö elukat alueella aikaansa viettäisi.

    Korpituvan Taneli

    Kulkevat ainakin ruiskutetun alueen läpikin. Siinäkinhän niitä vahinkoja tulee kun isolla porukalla kuljetaan, ei vain peräkkäin, vaan myös rinnakkain. ja seuraavalla kerralla eri kohdasta. Pieneen taimikkoonn tulee ihan pelkkiä sorkkavaurioita aika herkästi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Ola_Pallonivel

    Joku oli kokeillut jättää taimikon peräkulma käsittelemättä, mutta taimet tuli syödyksi. Saattoi olla tämäkin keskustelu. Ei kannata kokeilla, jos on jo viisikin vuotta käsittelyä takana. Menee tehty työ hukkaan.

    Korpituvan Taneli

    Tarkennus tuohon menekki asiaan. 1,6 ha taimikko istutettu 2017. Siihen meni melko tarkasti 10 litraa. Siinä suojattiin jonkun verran myös luonnontaimiakin, mutta ruiskutus tarkasti taimen latvaan, piehehköllä ruiskulla. Siinä toteutettiin nimenomaan Glan taktiikkaa.

    Viime kevään istutuksille, taimia 1980 kpl, syksyllä ruiskutettiin sen verran että voisi sanoa että kulutus oli n. 10 litran pönttö kahdelle hehtaarille.

    Nämä kulutusmäärät edellyttävät hyvin tarkkaa työskentelyä pienellä ruiskulla.

    Miehen mittaisen ja pitemmän taimikon käsittelyssä kuluu tarkallakin työskentelyllä reilusti enemmän. Tarkoituksenmukaistahan on ruiskuttaa myös taimen oksille, ei pelkästään latvaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    mettämiäs

    Mutu-kommentteja tuli, mutta ei tarkkoja tietoja muilta kuin Tanelilta. MT:ssa oli juttu, jossa käytännössä pelkästään hajun perusteella hirvet karkoitettiin taimikosta (Trico oli yhtenä aineena seoksessa mukana). Ainetta ruiskuteltiin kiviin ja kantoihin, ei niinkään taimiin. Jutun mukaan toimii hyvin, mutta vaatinee siviilirohkeutta kokeilla, toimiiko ihan oikeesti.

    Kuinka pitkiä taimia Taneli olet vielä käsitellyt eli missä vaiheessa ”helpottaa”?

    Korpituvan Taneli

    Raja kai olisi siinä saako hirvinaaras vielä latvan alas taimesta. Ongelmana se että istutetussakin taimikossa koko vaihtelee kovasti.

    Kyllä ensi syksynä täytyy jättää isoimmat 2012 istetusta ilman tricoa. Taimikossa myös heikompia kohtia, niin ne pitää suojata.

    mitään metrilukua en kyllä tähän hätää osaa sanoa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Normandy

    Minäkin istutin muutaman rauduskoivun varsinaissuomeen ja jo kesän aikana tuli aikamoisia syömävaurioita.

    Hain sitten elokuussa tricoa ja ruiskuttelin taimet.

    Miten te saatte tuon tricon leviämään ruiskusta kauniina sumuna? Mulla se tulee vaan sellaisena vesipyssymäisenä juovana, vaikka vesi ihan kauniista sumuuntuu. miltäs teidän ruiskutus näyttää? sumulta vai klönteiltä?

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 454)