Keskustelut Metsänhoito Trico hirvikarkote

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 454)
  • jees h-valta

    Mitenkähän ja millä mittareilla on tehty päätelmä ettei esiinny merkittävää vahinkoa? On varmasti tosi ettei esim. suorittavan ISO suorastaan JÄTTIfirma todellakaan tee konkurssia sen metsien taimikoiden hirvivahingoista. Se joka siellä saattaa kirota on se ”renki” joka kolmatta kertaa paikkaa samaa taimikkoa täydennysistuttaen. Kun muutama sata odottaa uustaimetustakin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos hirvikannan taso ei selitä toisistaan poikkeavia havaintoja taimikonhoidon merkityksestä hirvituhon estäjänä, jää se selitys, että hirvien käyttäytyminen on erilaista eri alueilla. Esitin jo vuosia sitten ja samoin Ari Nikula tutkimuksissaan että alueelliset tekijät selittävät sitä miksi toisilla alueilla on tuhoja ja toisilla ei. Sitä ei täysin tiedetä, mitä nämä käyttäytymiseen vaikuttavat alueelliset tekijät ovat. Mahdollisia selittäjiä on tietenkin monta, esimerkiksi muut hirvieläimet, suurpedot, maankäyttö eli asutuksen, peltojen ja metsien jakautuminen maisematasolla, ravinnon laatu ja määrä.

    Nyt olisi jo aika, että Suomen Riistakeskus laskisi ja raportoisi laidunnuspaineen hirvitalousalueittain, ts. hirvikannan tason suhteessa alueen metsäpinta-alaan ja jos mahdollista (Metsäkeskuksen avustuksella) myös pienten taimikoiden pinta-alaan! Tämä yksittäinen mittari toisi paljon apua alueelliselle riistaneuvostolle kun se pähkäilee sopivaa hirvikannan tavoitetta.

    Päivitys. Metsäkeskus ei julkaise kaikkien omistajaryhmien kunnittaisia metsätilastoja, vaan vain yksityismaiden osuuden. Luke sen sijaan tarjoaa kehitysluokkien pinta-alat kunnittain. Oletettavasti tuosta aineistosta saisi laskettua laidunnuspaineen hirvitalousalueille kehitysluokille pieni taimikko ja iso taimikko, mutta ei erikseen männyntaimikoille.

    http://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/metsa/metsavarat-ja-metsasuunnittelu/metsavarakartat-ja-kuntatilastot/

    > mvm2017 > T5a

    suorittava porras suorittava porras

    Taaja asutus ja vilkkaasti liikennöidyt tiet estävät paikoin metsästyksen kokonaan. Hirvi viihtyy noissa maisemissa ,kun metsästyspainetta ei ole . Jahtia ei voi järjestää turvallisesti.

    Planter Planter

    ”Tässä tapauksessa metsästysharrastus ohjaa havaintojen tekemistä ja sitä, millainen informaatio on oikeaa.”

    Tämä kyllä pitää paikkansa. Muillakin elämän alueilla, tuolla turve-tuulivoima keskustelussakin sivuttiin aihetta. Ihminen näkee mitä tahtoo. Joskus linkitin tänne Selby:n tutkimuksia, joissa oli näytetty sama hirvituhotaimikko metsästäjille ja metsänomistajille, jotka eivät harrasta metsästystä. Jos oikein muistan niin mesänomistajista 70% näki pahoja hirvituhoja ja metsästäjistä 30%. Ehkä suorittavalla on vieläkin alhaisempi ”korkokanta”.

    ”vilkkaasti liikennöidyt tiet estävät paikoin metsästyksen kokonaan. Hirvi viihtyy noissa maisemissa..”

    Eivät hirvet viihdy tiellä, vaikka usein näkeekin.

    ”alueelliset tekijät selittävät sitä miksi toisilla alueilla on tuhoja ja toisilla ei…”

    Asiaa ei kauheasti tarvitse tutkia. Se on melko lineaarinen funktio, siellä missä on enemmän hirviä on suuremmat tuhot.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Alueelliset hirvikantatavoitteet ovat tarkastelussa seuraavan kerran ensi keväänä. Kertauksen vuoksi ote Suomen hirvikannan hoitosuunnitelmasta vuodelta 2014: ”Alueellinen riistaneuvosto kutsuu laajasti hirvikannan hoitoon liittyvät alueelliset sidosryhmät neuvotteluun, jossa määritetään hirvikannan hoitotavoitteet hirvitalousalueittain kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Riistaneuvoston on päätettävä tavoitteet yhteisymmärryksessä kaikkien sidosryhmien kanssa. Erityisesti tulee varmistaa maa- ja metsätalouden sekä liikennevahinkojen kannalta keskeisten sidosryhmien osallistuminen.”

    suorittava porras suorittava porras

    Tuota Planerin vertausta tiettyjen tahojen suhtautumisesta samaan asiaan eri tavoin voi käyttää myös metsien hoidossa. Isäntä on ylpeä saavutuksistaan ,vaikka ammattilainen näkee isojakin puutteita toiminnassa. Raivaus on yksi erinomainen esimerkki tästä.

    Planter Planter

    Maa-ja metsätalousministeriön laatima hirvikannan hoitosuunnitelma on kyllä oikea byrokratian kukkanen.

    Kun ministerille esitetään arkadianmäellä kysymys, mitä hallitus aikoo tehdä hirvieläinvahinkojen vähentämiseksi, niin vastauksessa vedotaan aina hoitosuunnitelmaan, sillä asia hoituu.

    Minä kyllä osaan hoitosuunnitelman ulkoa, mutta suuri osa riistaihmisistä ei tiedä siitä mitään, ne jotka ehkä tietävät eivät noudata. Pari otetta hoitosuunnitelmasta:

    ”Riistavahingot ja -konfliktit ovat hallinnassa

    •Hirvivahingot otetaan huomioon kannan säätelyssä ja ne pidetään hallinnassa.
    •Maanomistajilla sekä eri sidosryhmillä on mahdollisuus vaikuttaa hirvikannan hoitoon.
    •Metsä-ja maatalousvahinkoihin liittyvää konfliktia osaltaan hallitaan pyyntilupamaksuilla rahoitettavalla korvausjärjestelmällä.”

    Toivottavasti autoilijoita on valistettu tämän hirvikannan hoitosuunnitelman ohjeistuksen mukaisesti:

    ”Tavoitteet:

    Tienpidon suunnittelulla ja toimenpiteillä sekä tienkäyttäjien neuvonnalla ja koulutuksella voidaan ennaltaehkäistä hirvieläinonnettomuuksia.

    •Edistetään toimintamallia, jossa hirveen törmääminen pyritään välttämään tai törmäyksen seuraukset minimoimaan ensisijaisesti jarruttamalla.”

    jees h-valta

    Onhan tuo nyt ollut aika surkuhupaisaa. Kyllä päätöksiä saatiin jopa MTK:n hurjalla painostuksella kun oli kyse peltovahingoista. Eli hanhia saadaan lahdata surutta noin neljäkymmentä/tila. Mutta auta armias kun mennään metsään ja metsätuhoihin. MTK kyllä on huolissaan ja joku alajaoston piirikunkku jopa yrittää irtopisteitä hiukan ärhentelemällä mutta mitään ei tapahdu. Minulle ainakin käy vaikka sama kuin tuhoa aiheuttaneille hanhille, monttuun vaan. Mutta kun tuho onkin eri kun on metsästä ja pellosta kyse. MTK:n jäsenmaksua ei siis kannata kyllä MHY:n suhteen maksaa. Eihän he halua metsien omaisuutta varjella, vain peltojen. MTK on vanhan karjankasvattajan nöyrä renki aina Brysseliä myöten. Metsässäkin!

    Gla Gla

    Kiinnostavaa. Liikenneturvallisuuden nollavision toteuttamisohjelmassa n. vuonna 2006 oli maininta, että (muistinvarainen lainaus) ”hirvieläinkannat pidetään niin alhaalla kuin se hirvieläinkantoja vaarantamatta on mahdollista”. Liikenneturvallisuustyöhön ei kuitenkaan sitoutettu riistahallintoa, joten kirjaus jäi toteuttamatta ja ohjelmasta jossain vaiheessa pois. Nyt hirvikannan hoitosuunnitelmaan kirjataan asioita, joihin ei liikenneturvallisuudesta vastaavat tahot ole sitoutuneet. Ellei sitten ole kyse siitä, että ely-keskus rakentaa ja ylläpitää hirviaitoja ja Liikenneturva valistaa kansaa riippumatta siitä, mitä hirviohjelmaan on kirjattu. Eli koska nämä tahot joka tapauksessa pyrkivät vähentämään riskiä, hirviohjelmassa ei asiasta tarvitse välittää.

    Samantekevää, mikä on ajatuksena. Härskiä toimintaa, jossa riistapomot leikkii ihmisten terveydellä.

    Visakallo Visakallo

    Suorittava voisi jo lopettaa tuon kaartelun ja alkaa aidosti keskustella meidän muiden kanssa. Työmatkat autolla, 2500 km ajo maastopyörällä poluilla ja kyläteillä, sekä motolla ajo työmaille taimikoiden läpi, eivät todellisuudessa anna  tarkempaa kuvaa taimikoiden todellisista hirvivahingoista, kuin istuminenkaan keittiön pöydän ääressä kahvinkeittimen rutkutusta kunnellen. Me kaikki tiedämme, myös suorittava, ettei taimikoiden hirvivahingot juuri koskaan näy tielle eikä polullekaan, koska ne ovat vasta siellä muutaman kymmenen metrin päässä. Senkin me tiedämme, ettei kukaan meistä, – myöskään suorittava, lähde kuin äärimmäisestä pakosta kävelemään, -saati maastopyöräilemään  äskettäin raivattuun taimikkoon. Siellä ne pahimmat hirvituhot kuitenkin ovat.  Yksi kysymys vielä suorittavalle, johon voi vastata täysin kaartelematta puhtaalla faktatiedolla: Kuinka suuri osuus niistä suorittavan alueen yhtiöiden taimikoista on kuusella, männyllä ja koivulla?

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 454)