Keskustelut Metsänhoito Trico hirvikarkote

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 454)
  • Visakallo

    En ole nykymittapuun mukaan suurmetsänomistaja, mutta lähistöllä niitä on. On metsäyhtiö, yhteismetsiä ja metsähallitus.

    Puuki

    Mikä se olisi yksityisen ”suurmetsänomistuksen raja” ?  Esim.  Laakkoset omistaa aika paljon , samoin Suutari jolla on muistaakseni n. 5000 ha metsää. Oma moto töissä suunnilleen jatkuvasti voisi olla jonkinlainen rajapyykki sekin, jotta voisi sanoa kuuluvansa suurmetsänomistajiin Suomen mittakaavassa ainakin.   ”Isossa maailmassa” olis ehkä vasta keskikoisen tilan omistaja.

    Puuta pitää tuottaa nykyään  n. 3 x entistä (n. 35 vuoden takaista) enemmän jotta pääsisi samoihin tuloksiin .

    Gla

    On minullakin naapurissa 1600 hehtaarin yksityinen omistaja. Mutta kuten yleensä, tuonkin kaverin palstat on hajallaan pitkin maakuntaa. Täällä keskimääräinen tilakoko (siis yhden rekisterinumeron mukainen tila, ei yhden omistajan tilakokonaisuus) on n. 10 ha. Ei siinä hirvipolitiikkaa suunnitella ja se pitäisi ottaa hirvieläinkantojen hoitosuunnitelmissa huomioon. Kun vielä nuolukiven taimikkotuhoja lisäävä vaikutus ulottuu kilometrin päähän ja nuolukvistä tiedämme vain sen, että niitä on rekkakuorma seudun metsissä, jäljelle jää vain yksi keino hallita tilanne. Muut tietää paitsi suorittava.

     

    suorittava porras

    Taitaa kuitenkin olla niin ,että suorittava tietää ja on oikeasti tehnyt kokreettisia toimia  hirvikannan alentamiseksi . Pilvilinnoissa keikkujille olen ikävä vastus.

    Gla:n haltuunsa saamilla tiluksilla on ollut joskus monen muun lailla suvantovaihe metsien hoidossa. Sitä velkaa saa seuraava sukupolvi maksella. Hirvi on ainoastaan indikaattori niissä tilanteissa , kun kaikki ei ole mennyt ihan putkeen ja metsänomistajalle se viimeinen pisara.

    Mainostamani malli metsien hoidosta , jota noudattamalla on mahdollisuus välttyä hirvituhoilta, löytyy viimeisimmän Metsälehden sivuilta. Valitettavasti toinen tarina kertoo ,että kiinnostus taimikoiden hoitoon hiipuu hiipumistaan. Tämä taas tarkoittaa käytännössä sitä ,että hirviongelmat tulevat lisääntymään. Kun samaan aikaan metsästyspaine laskee saa Gla kirjoitella vuodatuksiaan ahkerasti. Merkkinä metsästyspaineen kääntymisestä laskuun on viime syksyn alhainen pyyntilupien käyttöaste. Siihen vaikutti alhainen vasatuotto ja jo vuosia alentunut havaintojen määrä metsästyksen yhteydessä. Puuttuu vain märkä syksy ja aikainen pysyvä lumipeite.

    Visakallo

    Suorittavalla näyttäisi olevan aina valmis ratkaisu ongelmaan kuin ongelmaan. Siksi kysynkin, miten täällä meilläpäin saataisiin nuo hirvituhot loppumaan, kun metsätilat ovat isoja, eikä niiden hoidossa ole ollut suvantovaiheita?

    jees h-valta

    Se märkä syksy ja aikainen lumipeitekkin on varmasti meidän kunnottomien metsänomistajien syytä. Kun emme ole hoitaneet taimikoita ei pääse vissiin aurinko paistamaan. On kyllä taas vuodatus suorittavalta. JOS metsästäjät hoitaisivat kannanhoitovelvoitteensa kunnolla ei ole edes tarve keskustella metsien hoidosta tässä asiayhteydessä. Siitä toki voimme keskustella mutta ei asiattomassa yhteydessä.

    Gla

    Suorittava: ”Taitaa kuitenkin olla niin ,että suorittava tietää ja on oikeasti tehnyt kokreettisia toimia  hirvikannan alentamiseksi”

    Hirvikolareiden määrän perusteella hirvikanta on ollut kasvussa lähes 10 vuoden ajan, joten riistahallinto + toteuttajat ei ainakaan ole asialle mitään tehnyt. Päinvastoin, sidosryhmien vaatimukset on kumottu.

    ”Gla:n haltuunsa saamilla tiluksilla on ollut joskus monen muun lailla suvantovaihe metsien hoidossa. Sitä velkaa saa seuraava sukupolvi maksella. Hirvi on ainoastaan indikaattori niissä tilanteissa , kun kaikki ei ole mennyt ihan putkeen ja metsänomistajalle se viimeinen pisara.”

    Raivausrästit on tuolta palstalta purettu jo vuosia sitten. Siinä sinulle konkreettisia toimia sen lisäksi, että olen keskustellut asiasta päättäjien kanssa, ollut yhteydessä hirviporukoihin ja tarjonnut heille vapaat kädet metsästykseen.

    Hirvien tuhoamassa koivutaimikossa ei ollut rästejä missään vaiheessa. Sitä, että joku pienaukko ei ole taimettunut, en ole syyttänyt hirviä. Olen vaan todennut, että sellaisessa kasvatusketjussa on suuret riskit, että tuloksena on lähinnä heinikkoa. Lisäksi kun rehevään kuusikkoon tehdään päätehakkuu ja tuloksena on liki 20% lahoa, jokin muu vaihtoehto kuin uudistaminen kuuselle on tarpeen. Tuossakaan ei siis virhettä ole tapahtunut, vaan tulevaisuus kertoo syödäänkö taimet vai saanko sen estettyä Tricon avulla a 50 €/l/ha + levitystyö useiden vuosien ajan.  Täkäläistä maisemaa katsomalla vain typerys uskoo, että raivaamalla vesakkoa hirvieläintuhot pysyy hallinnassa. Sinä et muuten ole vastannut kysymykseen, miksi uskot Finsilvan kaveria, mutta ei niitä, joilla on toisenlaista kokemusta aiheesta.

    ”Valitettavasti toinen tarina kertoo ,että kiinnostus taimikoiden hoitoon hiipuu hiipumistaan. Tämä taas tarkoittaa käytännössä sitä ,että hirviongelmat tulevat lisääntymään.”

    Minua ei kiinnosta tilastot vaan se, mitä itse teen. Mutta jos muilla on rästejä, nisssähän otusten pitäisi ruokailla ja minun taimikot säästyä. Ei siis ole raivaamattomuus metsätalouden harjoittajan ongelma.

    ”Kun samaan aikaan metsästyspaine laskee saa Gla kirjoitella vuodatuksiaan ahkerasti.”

    Täällä tuntuu halukkaita metsästäjiä olevan, joten painetta laskee korkeintaan metsästyksen rajoittaminen. Jostain alan lehdestä juuri luin, että nuoria on tullut toimintaan mukaan ainakin etelässä ja metsästyskortin määräkään ei ole laskenut. Jossain Kainuussa tilanne voi olla toinen, mutta ei minulla siellä metsiä ole, enkä sen seudun asioita tunne ja siksi en niistä kirjoittelekaan.

    ”Merkkinä metsästyspaineen kääntymisestä laskuun on viime syksyn alhainen pyyntilupien käyttöaste. Siihen vaikutti alhainen vasatuotto ja jo vuosia alentunut havaintojen määrä metsästyksen yhteydessä.”

    Tai sitten syynä on peurakannan kasvu. Työtä on ihan riittävästi silläkin suunnalla, eikä paukut enää riitä hirvijahtiin. Tilanne, jonka metsästäjät ovat ihan itse luoneet tavoitellessaan tätä ”riistanhoidon menestystarinaa”.

    Tai sitten metsästäjät kompensoivat alhaista vasatuottoa vähentämällä metsästystä. Kannan laskemiseksi alhainen vasatuottohan olisi paras mahdollinen apu. Mutta ei, tavoitteena on hirvikannan tuottavuuden maksimointi. Se onkin kansainvälisessä tarkastelussa huippuluokkaa eli tässä on riistanhoito valikoivalla metsästyksellä ja ruokinnalla onnistunut.

    ”Puuttuu vain märkä syksy ja aikainen pysyvä lumipeite.”

    Viime vuonna ei ollut aikaista pysyvää lumipeitettä ja silloin sen sanottiin vaikeuttavan metsästystä. Mutta aina löytyy selitys.

    Planter

    ”Hirvi on ainoastaan indikaattori niissä tilanteissa , kun kaikki ei ole mennyt ihan putkeen..”

    Nyt tulee taas sitä kuuluisaa pajunköyttä. Kymmenisen vuotta sitten tein vuoden puolikasta päätyötä ja vingutin 100 päivää putkeen raivaussahaa ja laitoin kaikki taimikot priimakuntoon. Indikaattorihirvien määrä lähti välittömästi nousuun.

    Et ole koskaan vastannut Visan tiukkoihin kysymyksiin, oletko koskaan käynyt taimikossa? Oletko sitä lahkoa motokuskeista, joka istua nököttää moton kopissa eväskassin kanssa, lihoo, eikä saa rautakangellakaan väännettyä ulos kopista.

    Sitten hirvijahdin aikana ollaan Jessen kuvaama tyyppi, joka nojailee metaalihohtomaassturiin, vilkaisee sivusilmällä kännykän näytöltä koiran liikeitä, puhaltaa pölyt pois taustapeilistä ja pahimmillaan nukahtaa, kuin kipinämikko vartioon? Ei siinä ole mitään käsitystä taimikon tilasta. Metsälehdestä luetaan taimikohoito-ohjeet ja kirjoitetaan palstalle omina?

    Gla

    Uskon, että suorittava on ihan liikkuvaa ja hyväkuntoista tyyppiä, joten nuo kuvaukset tuskin häneen istuu. Ongelmana on se, että ihminen näkee sen, mitä haluaa nähdä. Tässä tapauksessa metsästysharrastus ohjaa havaintojen tekemistä ja sitä, millainen informaatio on oikeaa.

     

    suorittava porras

    Sieltä moton kopista näkee tilanteet lähes pari metriä jalkamiestä korkeammalta ja voi muodostaa käsityksensä laajemman näkymän perusteella. Taimikoita ja niiden kehitystä on boinut seurailla työmatkoilla ja palstalle ajellessa keskiverto mo:ta monipuolisemmin.

    Mitä maastossa liikkumisern tulee, on vuoden aikana kertynyt reilu 2500 kilometriä maastopyörän mittariin poluilla ja kyläteillä ja metsästysretket päälle . Eli ei ihan osuneet arvaukset tälläkään kertaa kohdilleen. Mikään ei muuta sitä tosiasiaa ,että yhtiön mailla ei esiinny merkittävää määrää hirvivahinkoja. Se ei ole syytäni eikä ansiotani ,vaan oikean toiminnan tulosta.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 454)