Keskustelut Metsänhoito Traktorimönkijä metsätaloudessa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)
  • Traktorimönkijä metsätaloudessa

    Minkähänlainen kanta mahtaa nykyään olla verottajalla traktorimönkijän suhteen metsätaloudessa? Paljonko hyväksyy vähennettäväksi ja paljonko täytyy olla käyttötunteja tai metsätalouden tuloja ettei verottajan kanssa ole ongelmia? Olisi kiinnostusta hankkia mönkijä ihan puhtaasti metsätalouskäyttöön, työhönkin eikä vain moottorisahan kuljetukseen palstan perälle. Tuulenkaatojen keräilyyn, polttopuiden ajoon, pienen määrän hankintapuitakin voisi ajaa kun olosuhteet ovat hyvät, metsän lannoitukseen jne. Joskus oli että on oltava vähintään 400 kuutioinen, jotta verottaja hyväksyy metsävähennyksiä, jos mönkijä on esim. 360 kuutioinen, mutta malliltaan 400, niin eikö pitäisi ongelmitta kelvata verottajalle. Tiedän että 700 olisi kova peli, mutta nyt ei ole tarvetta juuri 400 isompaan.

  • arto

    moottorikelkasta ja mönkijästä 14 €/käyttötunti; traktorista 11 €/käyttötunti. Moottorikelkka, mönkijä tai traktori voi vain poikkeustapauksissa kuulua metsätalouden kalustoon…….Siinä verottajan ohje…….Tr mönkijä luokitellaan traktoriksi ei siis mönkijäksi…..

    Korpituvan Taneli

    Niitä metsätalouden ajoja kun luettelee, niin oman polttopuun ajo ei ole sellaista. On parempi hankkia verottajalta ennakkopäätös asiasta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Berza

    On myös mahdollista jakaa mönkijä omaan ja metsäkäyttöön. Ts hankintahinnasta ja alvista huomiodaan vaikka 60 pros metsäkäyttöön sopivaksi. Jos alvittoman ja halvan hankkii, parempi tapa voi olla tuo tuntiperusteinen malli.

    Ola_Pallonivel

    Jos uutta katselet, niin 450 kone taitaa olla pienin nelivetoisissa nykyään.

    Jätkä

    Mönkijä on ”Kiva peli”,  Traktorimönkijä on toki siitä kätevä, että sitä saa kuljettaa maantiellä ajamalla.

    Minulla ei ole moiseen tarvetta, mutta maastossa ajelen usein ja loppuviimeksi aika paljonkin ajelen. Kyllä sillä kulkee aika isokin puukuorma metsäperävaunussa, eikä vielä ole tullut mieleen, että pitäisi olla hydraylinen kuormain, koska hakkaan puut suoraan kärryyn – kasaamatta niitä metsään. Hakkaan ja ajan vain polttopuuta, myyntipuun saa hoitaa firman urakoitsija, halkoja lukuunottamatta.

    Sinänsä en kylläkään tunne moottorikelkkaa tai mönkijää miksikään metsätyökoneeksi.

    Goofy

    Tähän on verottaja tehnyt selkeät ohjeet. ”Hankitun koneen nimikkeellä ei ole merkitystä koneen hankintamenon vähennyskelpoisuutta arvioitaessa. Esimerkiksi ”maastomönkijänä” hankitun mönkijän hankintamenon vähennyskelpoisuus metsätalouden pääomatulojen verotuksessa arvioidaan samoilla perusteilla kuin rekisteröimistä vaativien ”maantiemönkijöiden” tai ”traktorimönkijöiden”.”

    Jätkäpätkä

    Olisi mukava kuulla verottajan perustelut miksei traktori, tässätapauksessa myös mönkijä voi kuulua metsätalouden kalustoon jos sitä siihen käytetään? Samalla periaatteella ei moottorisahakaan kuuluisi metsätalouden kalustoon kun taloudesta löytyy kuitenkin kirves ja pokasaha, vai kuvitteleeko verottaja jos myyn nuppikuorman kuitua, omistan käyttökelpoisen mönkijän ja siihen kärryn, että raavas mies olalla kantaa puut laanille? Kelpaako mönkijän metsäperävaunu verotukseen täysin, vai kuvitteleeko verottaja että kuljetan pian kourallisen hiekkaa siinä pankon päällä? Kyllä minusta mönkijä on työkone metsätaloudessa siinä kuin moottorikelkkakin jos sillä ajetaan myyntipuuta vaikka nyt se nuppikuorma, kuten olen tänätalvenakin seurannut erään kelkkamiehen tekevän. Kyllä sitä apunakäyttäen pienen alan lannoittaisikin, vaikka käsin kylväen, mutta raskaan kuljetuksen hoitaisi mönkijä. Isommat ja raskaammat metsätyöt ovat sitten vähintään oikealla traktorilla tehtäviä.

    kuusessa ollaan

    Ja etenkin jos on kyseessä metsätila, jossa ei vakituisesti asuta. Silloin kaikki toiminnot liittyy vahvasti metsätalouden töihin, kuten teiden auraaminen puunkuljetuksille ja työvälineiden säilytystilat ovat tarpeen.

    Metsätilojen verotuksessa ollaan maatalouteen verrattuna aika epätasa-arvoisessa tilanteessa.

    Berza

    Onkohan jätkäpätkän kertomalla tavalla käynyt jossain? Valitushan se pitää tehdä,jos noin on käynyt.

    Goofy

    Metsänomistajan kannalta on ei ole merkitystä sillä, hyväksytäänkö mönkijä tai, jokin muu metsätalouden koneen hankitameno metsätalouden kalustoon. Mikäli konetta ei hyväksytä kalustoon, niin todelliset metsätalouden tulonhankintaan kuuluvat kulut saa siitä huolimatta vähentää metsätalouden vuosimenona (kaikki kulut + poisto). Ja toisinpäin, mikäli metsätalouden kalustoon hyväksyttyä konetta käytetään yksitys- tai muussa toiminnassa pitää sen osuus tulouttaa metsätalouden pääomatuloksi. Katsokaa vielä tästä verottajan syventävästä vero-ohjeesta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)