Keskustelut Metsänhoito Todellinen hirvitiheys metsissä

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 350)
  • Todellinen hirvitiheys metsissä

    Merkitty: 

    Alla on linkki Luken sivuille, josta voi tarkistaa arvioidun hirvitiheyden
    haluamallaan alueella. Ruksi kohtaan hirvitiheys ja karttaa klikkaamalla löytyy tiheys siinä kohdassa. Sivustolta löytyy muutakin mielenkiintoista tietoa.

    http://riistahavainnot.fi/hirvielaimet/hirvitiheys

    Olen ihmetellyt ja tutkiskellut, miten hirvitiheydet oikein määritellään, kun tuntuu, että ne 1000 hehtaarin 4,3 hirveä ovat kaikki aina omalla pienellä metsäpalstallani.

    Jaoin hirvimäärän riistanhoitoyhdistykseen kuuluvien kuntien maapinta-alalla ja hirvitiheys näyttäisi pitävän likimain paikkansa.
    Sitten katsoin aluetta Googlen satelliittikuvista. Aika tarkkaan puolet pinta-alasta on peltoa, lisäksi on kuntakeskukset ja tiheästi asuttuja omakotialueita ja muuta hirvetöntä aluetta. Varsinaista metsää jää jäljelle noin 1/3 pinta-alasta. Joskus kesällä hirvet voivat käväistä pelloilla, eivät kuitenkaan torilla tai istuskelemassa Samppalinnan kesäteatterissa. Talvella ne ruokailevat ainoastaan metsien suojassa.

    Todellinen hirvitiheys riistanhoitoyhdistyksen metsissä onkin noin 13 hirveä 1000 hehtaarilla. Siksi metsätalouden harjoittaminen taloudellisin perustein alueella on käytännössä mahdotonta.

    Jossainpäin Suomea erittäin metsäisissä kunnissa virallinen tiheys ja todellinen tiheys metsissä ovat lähellä toisiaan, mutta ainakin Varsinais-Suomessa tilastot vääristävät tilannetta.

    Kun suuret ikäluokat jättävät vähitellen kiväärinsä kaappiin, on syytä miettiä miten asiat hoidetaan jatkossa. Esimerkiski jotenkin näin:

    Vuotuisen hirvisaaliin arvo on noin 50 milj euroa. Perustetaan jokaiselle hirvitalousalueelle kolme riistanhoitoyritystä, jotka työllistävät kukin 5 henkeä. Näin työllistetään yhteensä noin tuhat henkeä. Yrityksiä syntyy ympäri maan maaseudulle.
    Ammattimetsästäjiksi koulutetaan nykyisistä metsästäjistä halukkaat. He hoitavat hirvien kaadon, lihankäsittelyn ja markkinoinin ym.
    He saavat palkkansa tuosta 50 milj euron potista, jolloin kullekin tulee 50 000 €.

    Liha tulee arvonlisäverotuksen piiriin, siitä tulee 12 miljoonan verotulot vuodessa. 1000 uutta työllistä tuo verotuloja syrjäseudun kunnille ja valtiolle 15 miljoonaa.

    Päätyönään, ammatikseen metsästävät, hoitavat homman tehokkaammin, kohdistavat oikeisiin paikkoin esim. metsätuhoalttiisiin ja liikkeenteelle vaarallisiin. Yhteiskunnan hirvivahinkokulut pienenevät.

  • Visakallo Visakallo

    Rahat voisi hyvin ottaa mm. niistä jakamatta jääneistä hirvivahinkokorvauksista.

    Timppa

    Varmaan jossain voidaan maksaakin rahaa.  Meillä päin ei kyllä minkään porukan mieleen taida tulla tuollainen kilpailu jonkin pienemmän tilan metsästysoikeudesta.  Toki joskus saattaa olla joku metsästyksen kannalta poikkeuksellisen kiinnostava alue.

    Meillä on yksi naapuri, joka ei ole vuokrannut periaatteesta maitaan.  Jos siellä on hirviä, niin kyllä koira ne löytää vaikka tietenkin päästetään irti meidän puolella.  Ja yleensä ne hirvet lopulta kaartavat meidän puolelle.  Tila on nimittäin Päijänteen rannalla.

    Visakallo Visakallo

    Tänäänkin on täällä valitettu hirvenmetsästyksen työläyttä ja päivien lyhyyttä.

    Miksi valitatte, jos ette oikeasti kuitenkaan halua vähentää vaivojanne?

    Metsuri motokuski

    Minusta aloittaja voisi kilpailuttaa palstansa metsästysseurojen välillä. Nythän emme tiedä palstan pinta-alaa mutta jos se on tarpeeksi riittävä niin kyllä se kiinnostaa. Tuohon hirviongelmaan sillä ei ole ratkaisua mutta voisihan se ainakin avata seuran silmät että isäntä on ihan tosissaan ongelman kanssa.

    Itse olemme huomanneet että samat hirvet kulkevat ainakin kolmen seuran alueella joidenka yhteispinta-ala on lähes 20 000 ha. Joten yksittäisen palstan kuuluminen tai kuulumattomuus seuralle ei ole ratkaisu yksittäisen palstan hirviongelmaan.  Meillä on myös sellaisia reuna-alueita joissa ei metsästetä juuri sen vuoksi että hirvillä on taipumusta mennä vieraalle alueelle ja viedä siten koirat mennessään. Toki joskus ne hirvet tulevat pois sieltäkin alueelta ja silloin ne ovat jahdin piirissä välittömästi. Todennäköisesti alueella hirvet viihtyvät kahdesta syystä: 1. ruokamaa on hyvä tai 2. alueella ei hirviä häiritä. Näihin kumpaankin asiaan tosiaan voidaan vaikuttaa mm yhteisjahdeilla jolloin rajojen merkityksen vaikutus vähenee.

    Planter Planter

    Kiitos keskustelijoille asiallisista kommenteista, usein nämä jutut menevät pelkästään nokitteluksi, haukkumiseksi ja trollaamiseksi.

    ”Tuo sijainnin tarkennus selittää nykyisen seuran nihkeyden lähteä jahtiin . Hirvet ovat tuossa tuokiossa rajan väärällä puolella , jos niitä painostetaan .Sama tilanne tulee jatkumaan , vaikka vuokralainen vaihtuu. ”Hirvet kaadetaankin sinne, missä kaato onnistuu varmasti ja turvallisesti”

    Nyt aletaan olla asian ytimessä ja yhtä mieltä, lisäisin vielä, että kaadetaan sinne mihin on helppo mennä eikä tarvitse raahata kaadettua hirveä satoja metrejä. Ihan inhimillistä ja kokonaisuuden kannalta varmaan järkevääkin. Varmaan jossainpäin Suomea, kun hirviporukat ovat aktiivisia ja koostuvat lähes pelkästään metsäomistajista, homma toimii.

    Sitten on kuitenkin näitä ongelmapaikkoja, miten paljon lienee. Olikohan se vuodet 2012 ja 2013, kun kaatolupia vähennettin ja tänne 400 hehtaarin viimeiseen kulmaan (ei kaikki minun) ei tultu kaatamaan, käymään (eikä laskemaan), ilmeisesti koska siitä helposta paikasta sai ne muutamat kaadettua.
    Kun kyselin rivimetsästäjiltä, koska tulette, sain vastauksen, että viesti menee perille, mutta metsästyksenjohtaja päättää minne mennään.
    Olivat kyllä samaa mieltä, että jotain tarttis tehdä, koska koivua ja mäntyä ei voi istuttaa täälle alueelle, eikä männyn luontainenkaan uudistus oikein onnistu.

    Kyllähän hirvet liikkuvat, mutta kun sattui vielä kunnon lumitalvia niin elukat pysyivät pienellä alueella, kun ruokaa riitti.  Totesivat vielä ainoan hätyyttelijän vaarattomaksi. Hirvi on nopea lisääntymään määrä yli tuplaantuu kahdessa vuodessa, tiheys  13/ 1000 ha ei ole vitsi. Ei auta mitään vaikka on hoidettu taimikko, sinne vyöryvät.

    Kilpailutuksen tarkoitus ei tietenkään olisi rahastus vaan puhaltaa pilliin, että nyt tuli paitsio,  täällä on ongelma.

    Kun hirvet rouskuttavat omasta lompsasta rahaa eikä mitään ei voi tehdä asian korjaamiseksi, pistää vihaksi. Tuntuu epäoikeudenmukaiselta ja vaarana on radikalisoituminen.

    Mieleen tuli jo Anton-Jees ääriliikkeeseen liityminen. Sillähän on tavoitteena viimeiseen hengenvetoon asti taistella hirvettömän Suomen puolesta. Alkoi kuulostaa sulosoinnuilta minunkin korviini.

    Timppa

    Metsuri motokuski kertoi juuri oleellisen tuosta rajojen lähellä metsästämisestä.  Meilläkin on muutama alue, johon ei kannata koiria laskea, koska hirvet ovat normaalisti sen jälkeen naapurin puolella.  Joskus ollaan metsästetty niin, että kumpikin porukka päästää koirat omalta puoleltaan ja ammutaan mitä sieltä mäestä tulee.  Enempi on tainnut naapuri saada saalista.

    En kyllä hirveästi panisi painoa sille, missä jonkin porukan alueella metsästetään.  Metsästysaikanakin jostain mäestä löytyy joka viikonloppu ajettavaa.  Siis ei niitä hirviä saada yleensä muuttamaan oleskelupaikkojaan.  Tietenkin lahtivajaan joutuneet ovat eri asia.  Metsästystä harjoitetaan yleensä runsas kuukausi, joten hirvillä on loppuaika aivan vapaasti valita oleskelupaikkansa.  Kyllä minun käsitykseni on, että ruoka on se, joka määrittelee, missä hirvet ovat.

    Meillä on niin vaikeat maastot, että pyritään välttämään aikuisten hirvien kaatamista kauas teistä.  Joskus sellaistakin sattuu ja tosi vaikeissa paikoissa hirvi on jouduttu pilkkomaankin kuljetusta varten, mikä tietysti on haitallista lihan laadulle.

    Visakallo Visakallo

    Taloyhtiöiden putkiremonttiaikojen lyheneminen kolmesta kuukaudesta kahteen viikkoon saatiin aikaan vain parilla huoneistoon sijoitetulla riistakameralla ja asiasta kirjoittaneella Suomen Kuvalehden jutulla. Siihen asti rakennusalan ammattilaiset vakuuttivat kuorossa, ettei putkiremonttiaikoja voida lyhentää. Olen täysin varma, että Suomen hirvikantakin voidaan tiputtaa sille tasolle, ettei kenenkään tarvitse enää kärsiä kohtuuttomasti. Asiasta on vain päätettävä, ja kohta sen aika tulee.

    Timppa

    Kannattaa taas kerran muistaa, että valtaosassa porukoista metsästyksestä päättävät metsänomistajat itse.  Hirvenmetsästys on niin syvälle juurtunut monille kylille, että ollaan valmiit hyväksymään haittojakin metsille.

    Visakallo Visakallo

    Hallituksen uudet vero- ym. lakiesitykset suosivat hyvin voimakkaasti metsien ohjautumista ammattimaiseen omistukseen.   Siihen ei kuulu hirvivahingot.

    Timppa

    Eipä niillä valtion puuhasteluilla taida olla mainittavaa vaikutusta metsien omistukseen.  Yhteismetsiä toki varmasti jatkossakin perustetaan, mutta niidenkin osuus jäänee aika pieneksi suhteessa perinteiseen yksityisomistukseen.

    Siinä olen kyllä samaa mieltä, että hirvikantaa voi pienentää.  Sitäkin mieltä olen, että kovin tarkat kannanhoitosuunnitelmat voi unohtaa, sillä hirviasioissa on lukuisia muuttujia, joiden tarkkoja arvoja ei kukaan voi tietää.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 350)