Keskustelut Metsänhoito Todellinen hirvitiheys metsissä

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 350)
  • Todellinen hirvitiheys metsissä

    Merkitty: 

    Alla on linkki Luken sivuille, josta voi tarkistaa arvioidun hirvitiheyden
    haluamallaan alueella. Ruksi kohtaan hirvitiheys ja karttaa klikkaamalla löytyy tiheys siinä kohdassa. Sivustolta löytyy muutakin mielenkiintoista tietoa.

    http://riistahavainnot.fi/hirvielaimet/hirvitiheys

    Olen ihmetellyt ja tutkiskellut, miten hirvitiheydet oikein määritellään, kun tuntuu, että ne 1000 hehtaarin 4,3 hirveä ovat kaikki aina omalla pienellä metsäpalstallani.

    Jaoin hirvimäärän riistanhoitoyhdistykseen kuuluvien kuntien maapinta-alalla ja hirvitiheys näyttäisi pitävän likimain paikkansa.
    Sitten katsoin aluetta Googlen satelliittikuvista. Aika tarkkaan puolet pinta-alasta on peltoa, lisäksi on kuntakeskukset ja tiheästi asuttuja omakotialueita ja muuta hirvetöntä aluetta. Varsinaista metsää jää jäljelle noin 1/3 pinta-alasta. Joskus kesällä hirvet voivat käväistä pelloilla, eivät kuitenkaan torilla tai istuskelemassa Samppalinnan kesäteatterissa. Talvella ne ruokailevat ainoastaan metsien suojassa.

    Todellinen hirvitiheys riistanhoitoyhdistyksen metsissä onkin noin 13 hirveä 1000 hehtaarilla. Siksi metsätalouden harjoittaminen taloudellisin perustein alueella on käytännössä mahdotonta.

    Jossainpäin Suomea erittäin metsäisissä kunnissa virallinen tiheys ja todellinen tiheys metsissä ovat lähellä toisiaan, mutta ainakin Varsinais-Suomessa tilastot vääristävät tilannetta.

    Kun suuret ikäluokat jättävät vähitellen kiväärinsä kaappiin, on syytä miettiä miten asiat hoidetaan jatkossa. Esimerkiski jotenkin näin:

    Vuotuisen hirvisaaliin arvo on noin 50 milj euroa. Perustetaan jokaiselle hirvitalousalueelle kolme riistanhoitoyritystä, jotka työllistävät kukin 5 henkeä. Näin työllistetään yhteensä noin tuhat henkeä. Yrityksiä syntyy ympäri maan maaseudulle.
    Ammattimetsästäjiksi koulutetaan nykyisistä metsästäjistä halukkaat. He hoitavat hirvien kaadon, lihankäsittelyn ja markkinoinin ym.
    He saavat palkkansa tuosta 50 milj euron potista, jolloin kullekin tulee 50 000 €.

    Liha tulee arvonlisäverotuksen piiriin, siitä tulee 12 miljoonan verotulot vuodessa. 1000 uutta työllistä tuo verotuloja syrjäseudun kunnille ja valtiolle 15 miljoonaa.

    Päätyönään, ammatikseen metsästävät, hoitavat homman tehokkaammin, kohdistavat oikeisiin paikkoin esim. metsätuhoalttiisiin ja liikkeenteelle vaarallisiin. Yhteiskunnan hirvivahinkokulut pienenevät.

  • Planter

    ”Hirven metsästykseen tarvitaan 1000 ha metsästysalue joka ei ole nyky tulkinnan mukaan enää oltava yhtenäinen alu. Ennen näin piti olla.”

    Periaatteessa voisin siis ”kilpailuttaa” vuokrasopimuksen ja antaa vuokralle mille tahansa metsästysseuralle. Tavoitteena olisi löytää seura, joka kävisi jahdissa useammin kuin joka kolmas vuosi. Jospa seurassa oli useampi ”Timppa”, jotka ovat hirvipassissa 30 vuorokautta vuodessa.

    Tälläinen ei tietenkään ole toivottavaa, sillä alueista tulisi tilkkutäkkejä, joissa yhden seuran alueen sisällä olisi toisen seuran alueita. Mutta noin niinkuin periaatteessa mahdollista.

    suorittava porras

    Periaatteessa et voi kilpailuttaa . Jos purat vuokrasopimuksen , ei kukaan käytännössä voi metsästää alueellasi . Parempi keino on neuvotella toiveistasi paikallisen seuran kanssa .  Jos  seura ei harrasta yhteistoimintaa muiden seurojen kanssa , voi tilanteeseen vaikuttaa laittamalla vuokrasopimukseen vaatimus yhteislupaan osallistumisesta . Tällöin on mahdollista melko mutkattomasti hoitaa hirviongelma pois päiväjärjestyksestä , jos yhteisluvan osakkailla on vielä lupia jäljellä . Työpäivinä voi kuitenkin olla vaikeaa saada metsästäjiä paikalle . Toiminta keskittyy viikonlopulle .

    Planter

    Jos puran vuokrasopimuksen ja solmin uuden toisen seuran kanssa, niin voihan se uusi seura metsästää. Sehän on kilpailuttamista, kun pääsee valitsemaan.

    Joka vuosi on toiveita esitetty, tervetuloa hirviä on, eilen viimeksi. Viikonloppuisin tietysti on jahtipäivät. Muutamana vuonna olin syksyllä käytännössä joka viikonloppu metsässä ja tiesin kyllä käykö siellä joku.

    suorittava porras

    Uusi seura ei valitettavasti voi metsästää . Meillä oli jopa yhteisluvan sisällä alue  , joka omistussuhteiden vuoksi kuului eri seuralle . Aluesta tehty vaihtosopimus purkautui erimielisyyksien vuoksi ja siellä ei voinut metsästää kumpikaan seurue . Yhden seuran alueen sisällä olevalla alueella voi metsästää ainoastaan ko seura .

    Planter

    Katselin karttaa. Onneksi oma alue on seuran alueen reunalla eikä sisällä, eli sillä on naapurina toinen seura, joten taas onnistuu.

    suorittava porras

    Tuo sijainnin tarkennus selittää nykyisen seuran nihkeyden lähteä jahtiin . Hirvet ovat tuossa tuokiossa rajan väärällä puolella , jos niitä painostetaan  .

    Sama tilanne tulee jatkumaan , vaikka vuokralainen vaihtuu . Hirvi oppii kirotun helposti karkaamaan sinne , missä ei ole metsästäjiä sillä hetkellä .

    Tästä minulla on runsaasti kokemuksia , jotka toistuvat  joka vuosi tietyillä alueilla . Lähellä vilkasliikenteinen tie ja suojainen reitti naapurin puolelle on rajoittanut kohdallamme jahdin suuntaamista houkuttelevillekin alueille . Lunta pitää ainakin odotella , jotta elukat löytyvät miespelissä . Koiraa noille alueille ei voi viedä . Hirvet kaadetaankin sinne , missä kaato onnistuu varmasti ja turvallisesti , ja tämä ehtii tapahtua lähes aina jo ennen lumien tuloa .

     

    oksapuu

    Planterilla pelin paikka, noiden ”rajatilojen” metsästysvuokrasopimuksista maksetaan ihan selvää rahaa 🙂

    suorittava porras

    Tuosta pelaamisesta on sen verran kokemusta (esimerkki edellä) , että peinappulana olevalla tilalla ei metsästä lopulta kukaan vuosiin .

    Seuranaapurusten yhteislupa ja talkoojahti , johtaa varmemmin toivottuun lopputulokseen .

    Visakallo

    Nykytekniikalla saataisiin todelliset hirvitiheydet hyvin nopeasti ja edullisesti selville, jos sitä oikeasti haluttaisiin.  Taitaa vain olla niin, ettei haluta, sillä riistahallinnosta karsiutuisi turhaa porukkaa pois ja  ammuttavat hirvetkin vähenisivät.

    suorittava porras

    Kyllä se ”nopeasti ja tehokkastikin ” vaatii rahaa . Maksajia ei taida löytyä , kun metsästäjät tekvät homman ilmaiseksi . Työmäärä ei tosin ole vähäinen , lähes 400 000 tuntia vuodessa (2016 tähän mennessä).

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 350)