Keskustelut Metsänhoito Todellinen hirvitiheys metsissä

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 350)
  • Todellinen hirvitiheys metsissä

    Merkitty: 

    Alla on linkki Luken sivuille, josta voi tarkistaa arvioidun hirvitiheyden
    haluamallaan alueella. Ruksi kohtaan hirvitiheys ja karttaa klikkaamalla löytyy tiheys siinä kohdassa. Sivustolta löytyy muutakin mielenkiintoista tietoa.

    http://riistahavainnot.fi/hirvielaimet/hirvitiheys

    Olen ihmetellyt ja tutkiskellut, miten hirvitiheydet oikein määritellään, kun tuntuu, että ne 1000 hehtaarin 4,3 hirveä ovat kaikki aina omalla pienellä metsäpalstallani.

    Jaoin hirvimäärän riistanhoitoyhdistykseen kuuluvien kuntien maapinta-alalla ja hirvitiheys näyttäisi pitävän likimain paikkansa.
    Sitten katsoin aluetta Googlen satelliittikuvista. Aika tarkkaan puolet pinta-alasta on peltoa, lisäksi on kuntakeskukset ja tiheästi asuttuja omakotialueita ja muuta hirvetöntä aluetta. Varsinaista metsää jää jäljelle noin 1/3 pinta-alasta. Joskus kesällä hirvet voivat käväistä pelloilla, eivät kuitenkaan torilla tai istuskelemassa Samppalinnan kesäteatterissa. Talvella ne ruokailevat ainoastaan metsien suojassa.

    Todellinen hirvitiheys riistanhoitoyhdistyksen metsissä onkin noin 13 hirveä 1000 hehtaarilla. Siksi metsätalouden harjoittaminen taloudellisin perustein alueella on käytännössä mahdotonta.

    Jossainpäin Suomea erittäin metsäisissä kunnissa virallinen tiheys ja todellinen tiheys metsissä ovat lähellä toisiaan, mutta ainakin Varsinais-Suomessa tilastot vääristävät tilannetta.

    Kun suuret ikäluokat jättävät vähitellen kiväärinsä kaappiin, on syytä miettiä miten asiat hoidetaan jatkossa. Esimerkiski jotenkin näin:

    Vuotuisen hirvisaaliin arvo on noin 50 milj euroa. Perustetaan jokaiselle hirvitalousalueelle kolme riistanhoitoyritystä, jotka työllistävät kukin 5 henkeä. Näin työllistetään yhteensä noin tuhat henkeä. Yrityksiä syntyy ympäri maan maaseudulle.
    Ammattimetsästäjiksi koulutetaan nykyisistä metsästäjistä halukkaat. He hoitavat hirvien kaadon, lihankäsittelyn ja markkinoinin ym.
    He saavat palkkansa tuosta 50 milj euron potista, jolloin kullekin tulee 50 000 €.

    Liha tulee arvonlisäverotuksen piiriin, siitä tulee 12 miljoonan verotulot vuodessa. 1000 uutta työllistä tuo verotuloja syrjäseudun kunnille ja valtiolle 15 miljoonaa.

    Päätyönään, ammatikseen metsästävät, hoitavat homman tehokkaammin, kohdistavat oikeisiin paikkoin esim. metsätuhoalttiisiin ja liikkeenteelle vaarallisiin. Yhteiskunnan hirvivahinkokulut pienenevät.

  • Herman

    Kyllä niitä hirviä aukoilta hämärässä löytää. Joka syksy hirvijahtiin ajellessa olen aukkojen ja pienien taimikoiden laidoissa hirviä nähnyt. Passissa on yli kymmenen kertaa tullu hirvi eteen ”väärästä” suunnnasta.  Suomi on suuri maa ja olosuhteet vaihtelee paljon. Meillä jäi jahdin jälkeen noin 4,5 hirveä/1000 ha jotenkyllä niitä näkee.

    Timppa

    Tietysti hirviä näkee niin aukoissa kuin metsissäkin, jos liikkuu hirvialueilla.   Kysymys onkin siitä, etteivät ne välttämättä ole helpostikaan ammuttavissa.  Jos menee hirvitorniin aukon viereen kyttäämään, niin hirvi saattaakin makoilla sen aukon vieressä ja kuullessaan metsästäjän ei varmasti tule siihen aukkoon.

    Joskushan näkee hirviä päivänvalossa pellolla syömässä tai muissakin askareissa.   Kerrankin meidän pellolla oli emohirvi kahden vasansa kanssa.  Vieressä kaksi nuorehkoa urosta kaiketi kisaili emännän suosiosta.  Sitten tuli valtasonni paikalle.  Nuorukaisia vietiin.  Emäntä ja sonni vetäytyivät metsän suojaan.  Jonkin ajan kuluttua sonni ilmestyi pellon takaiseen harvaan metsään, johon jäi makaamaan.  Taisi olla kova ponnistus.

    Planter

    Jos hirvi tulee syömään pellolle juurikasta sen saa ampua jo 1.9 lähtien, mutta jos se tulee syömään taimia peltoon rajoittuvaan  taimikkoon ei saa ampua.

    Onko tässä jotain logiikkaa, kun yksivuotisen kasvin tuhoamista saa estää, mutta puun, jonka kasvatus kestää 80 vuotta, ei saa estää?

     

     

     

    Metsuri motokuski

    Meillä ei ainakaan ole hirvet siirtyneet puuravintoon vielä syyskuun alussa. Lehtiä kyllä riivitään mutta muuten puun syönnit ovat myöhäissyksyn ja talven asiaa.

    rööri roope

    Itä-suomen alueella huimimpaan aikaan saattoi olla joillain alueilla 1000:lla ha jopa 150 hirveä ei naurattanut.Alue sopivaa mannyntaimikkoa ja seassa lehtipuuta.Mo ei ollu hoitanu metsiään eikä metsästäjät hirviä kaataneet kun säästivät seuraavalle vuodelle.

     

    Helikopterista olin laskemassa näitä lukemia hirvistä.Talvilaidunalueet ja vuosi 2000 luvun vaihteessa ja samoja havaintoja oli jo 1980 luvullakin.

    Nää on tosia ei satuja.

    rööri roope

    Tällä hetkelläkin on nolla alueita mutta on sitten alueita jossa on kymmeniä kantturoita eli suunta on parempi.Susitilanne on heikko eli hirvet on päässeet lisääntymään liiaksi.

    Pitää alkaa salametsästää kun noi nykymetsästäjät ei saa hirveä nurin kuin maantielle.

    jees h-valta

    Usein hirvimiehet kehuu koirien tärkeyttä hirvien ajossa. Tänään kun olin raivaamassa päätehakkuun jälkeistä mäensyrjää sain aika pian seuraa hirvikoirasta. Selvästi näki ettei sillä ollut pientäkään intoa jatkaa vaan se jäi istuskelemaan ja seurailemaan minun sahahommiani. Lähes tunnin se siinä kerkesi seuraa pitämään ennen kuin se rynkäisi liikenteeseen. Ja sen vain sen vuoksi kun sitä tultiin hakemaan pois. Oli tutkapannasta nähty paikallaanolo varmaan. Eikä päivä ollut vielä puolessakaan ettei ainakaan väsy voinut vielä vaivata.  Yritin monta kertaa hätistää liikkeelle niitä hirviä hakemaan mutta ei juuri tehonnut.  Kyllä siinä aika pitkäksi tulee passissa jos koira vetää lonkkaa metsässä.

    suorittava porras

    Koirillakin on joskus huonoja päiviä .

    Sulan maan aikaan saalis jäisi laihaksi , jos koiria ei käytettäisi .

    Vuonna 2015 tilastoitiin  66 916 jahtipäivää . Koira on ollut tavalla tai toisella mukana 59 300 päivänä . Ajometsästystä on käytetty 4 000 jahtipäivänä . Väijyksistä hirveä on yritetty 1940 päivänä . Houkuttelemalla ja naakimalla  hirveä metsästettiin n. 740 päivänä .

    Kahteen jälkimmäiseen metsästystapaan on luonnollisesti osallistunut vain osa seurueesta . Metsätyspäivän on voinut kirjata yhden metsästäjän osallistumisella .

    Hirvitieys vaihteli alueillamme  viikonlopun aikana kovasti . Parin tuhanen ha:n pohjoinen alue oli typötyhjä . Hirvet olivat kasaantuneet eteläiselle alueelle  valtatien tuntumaan naapuriporukan rajan pintaan  melkoiseksi laumaksi . Kun se liikahtaa rajan toiselle puolelle , on tyhää  eteläpuolellakin . Yksi viikonloppu on metsästetty ilman ainoatakaan havaintoa . Keskimärin jahtipäivää koheden havaintoja kertyy 5,3 .

    Kun hirvet laumautuvat , on hirvitiheyden arviointi melkoista lottoa .

    Viime vuosina eläinten määrä on vaihellut voimakkaasti samallakin

    alueella  . Yhtenä vuotena hukutaan hirviin , toisena on onnessa , näkyykö yhtään . Voimakkaat hakkuut ja tehokas taimikonhoito saavat hirvet kaikkoamaan alueelta vuosiksi . Peitteisyys puolestaan houkuttelee paikalle helposti suuriakin määriä hirviä .

     

    Timppa

    Meidän porukan yhdellä kaverilla on koira, jonka periaate on joka ajossa löytää hirvi.  Jos ei siitä mäestä, jossa metsästetään, niin sitten toisesta tai kolmannesta.  GPS:stä näkee, että koira todettuaan jonkin alueen tyhjäksi suunnistaa suoraan toiseen paikkaan, josta on usein löytänyt hirviä ja sitten vielä seuraavaan kunnes löytää haukuttavan.  Metsästyksen kannalta moinen käytös ei ole tietenkään toivottavaa.  Onneksi useimmiten se ajettava löytyy ensimmäisestä mäestä.

    Jätkä

    Timppa. Eikö se teidän koira osaa tuoda sitä hirveä passiketjuun? kyllä se oppisi sen, jos olisi kunnon valmentaja.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 350)