Keskustelut Metsänhoito Todellinen hirvitiheys metsissä

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 350)
  • Todellinen hirvitiheys metsissä

    Merkitty: 

    Alla on linkki Luken sivuille, josta voi tarkistaa arvioidun hirvitiheyden
    haluamallaan alueella. Ruksi kohtaan hirvitiheys ja karttaa klikkaamalla löytyy tiheys siinä kohdassa. Sivustolta löytyy muutakin mielenkiintoista tietoa.

    http://riistahavainnot.fi/hirvielaimet/hirvitiheys

    Olen ihmetellyt ja tutkiskellut, miten hirvitiheydet oikein määritellään, kun tuntuu, että ne 1000 hehtaarin 4,3 hirveä ovat kaikki aina omalla pienellä metsäpalstallani.

    Jaoin hirvimäärän riistanhoitoyhdistykseen kuuluvien kuntien maapinta-alalla ja hirvitiheys näyttäisi pitävän likimain paikkansa.
    Sitten katsoin aluetta Googlen satelliittikuvista. Aika tarkkaan puolet pinta-alasta on peltoa, lisäksi on kuntakeskukset ja tiheästi asuttuja omakotialueita ja muuta hirvetöntä aluetta. Varsinaista metsää jää jäljelle noin 1/3 pinta-alasta. Joskus kesällä hirvet voivat käväistä pelloilla, eivät kuitenkaan torilla tai istuskelemassa Samppalinnan kesäteatterissa. Talvella ne ruokailevat ainoastaan metsien suojassa.

    Todellinen hirvitiheys riistanhoitoyhdistyksen metsissä onkin noin 13 hirveä 1000 hehtaarilla. Siksi metsätalouden harjoittaminen taloudellisin perustein alueella on käytännössä mahdotonta.

    Jossainpäin Suomea erittäin metsäisissä kunnissa virallinen tiheys ja todellinen tiheys metsissä ovat lähellä toisiaan, mutta ainakin Varsinais-Suomessa tilastot vääristävät tilannetta.

    Kun suuret ikäluokat jättävät vähitellen kiväärinsä kaappiin, on syytä miettiä miten asiat hoidetaan jatkossa. Esimerkiski jotenkin näin:

    Vuotuisen hirvisaaliin arvo on noin 50 milj euroa. Perustetaan jokaiselle hirvitalousalueelle kolme riistanhoitoyritystä, jotka työllistävät kukin 5 henkeä. Näin työllistetään yhteensä noin tuhat henkeä. Yrityksiä syntyy ympäri maan maaseudulle.
    Ammattimetsästäjiksi koulutetaan nykyisistä metsästäjistä halukkaat. He hoitavat hirvien kaadon, lihankäsittelyn ja markkinoinin ym.
    He saavat palkkansa tuosta 50 milj euron potista, jolloin kullekin tulee 50 000 €.

    Liha tulee arvonlisäverotuksen piiriin, siitä tulee 12 miljoonan verotulot vuodessa. 1000 uutta työllistä tuo verotuloja syrjäseudun kunnille ja valtiolle 15 miljoonaa.

    Päätyönään, ammatikseen metsästävät, hoitavat homman tehokkaammin, kohdistavat oikeisiin paikkoin esim. metsätuhoalttiisiin ja liikkeenteelle vaarallisiin. Yhteiskunnan hirvivahinkokulut pienenevät.

  • Puuki

    AR ei nyt ymmärtänyt. Kyseessä oli tutkimus, jossa kerrottiin hirvien taimikkotuhojen jatkuvuudesta todettujen vahinkojen jälkeen ja piilovikojen aiheuttamasta tappiosta sahatavaran osalta. Eihän niiden vioitusten vaikutus häviä 10 vuodessa eikä vielä useammankaan vuosikymmenen aikana.

    Luehan ed. viestin loppukappale uudelleen jos  luulet että yritin harhauttaa.En yritä.

    Jos joku tietää vuosittain korvattujen tuhojen määriä, niin voisi kertoa täällä, niin saadaan mahdollisesti parempi kokonaiskuva asiasta. Yleistäähän ei voi ja kun jokainen katsoo asiaa  omasta näkövinkkelistään, niin jotain tutkimustietoa pitäisi silloin olla, että keskustelu ei jäisi vain juupas-eipäs-linjalle.

    Visakallo Visakallo

    Kertokaapa minulle ja muillekin, miksi metsänomistajille on maksettu hirvituhokorvauksia, jos kerran hirvet eivät aiheuta hävikkiä puumarkkinoilla?

    Visakallo Visakallo

    Kertokaapa samalla sekin, kuka oikein hirviä tarvitsee virkamiesten lisäksi, kun täällä päivästä toiseen valitetaan miten kova työ hirvien metsästys on, ja ettei siihen kohta löydy tekijöitä. Kukaan ei ole ilmoittanut hirvenlihaakaan syövänsä.

    Metsuri motokuski

    Mitäs ne virkamiehet niillä hirvillä tekee ? Eiköhän ole kyse kuitenkin siitä miten Suomen luonnonvaraisia eläimiä hoidetaan ja niiden kantoja säädellään.

    Visakallo Visakallo

    Eipä ne hirvet juuri hoitoa tarvitse. Itse hankkivat ruokansa metsänomistajien metsistä. Nykyisenä tietotekniiikka-aikakautena yksikin virkamies pystyisi muiden tehtäviensä ohella hoitamaan koko valtakunnan hirvibyrokratian.

    suorittava porras suorittava porras

    ….ja Jesse hoitaa hirvet jousipyssyllään . Aamen

    Helppoa , kuin heinänteko  : )

    jees h-valta

    Todella, suorittava, se olisi helppoa mutta pitää varrota eläkepäiviä että aika riittää hiukan pareen asian vaatimaan kyttäykseen. Saattaa romahtaa kummasti hirvikanta eräillä nurkilla.

    Planter Planter

    Riistaväen ja muiden käsitykset poikkeavat kovasti toisistaan, siitä mikä on  menestystarina.  Kyllä valkohäntäpeurasta on tullut jumalaton riesa. Jopa Ruotsalaiset ovat sen tajunneet ja ampuivat heti Tornion seudulta Ruotsin puolelle livahtaneen valkohäntäpeuran. Eivät halua samaa mene(s)tystarinaa sinne.

    ”Luonnolle ei ole pystytty osoittamaan mitään haittaa”, kertoo tutkija Kaarlo Nygren:

    http://yle.fi/uutiset/3-7281721

    Muut ovat vähän erimieltä:

    ”Peura on ongelmallisin riistaeläin”

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/valkoh%C3%A4nt%C3%A4peura-on-ongelmallisin-riistael%C3%A4in-1.57042

    Asukasyselyn avoimissa kommenttikentissä vastaajat nostivat voimakkaasti esiin valkohäntäpeuran ruokailusta aiheutuvat vahingot. Vastaajat raportoivat erityisesti erilaisista kasvimaa- ja istutusvahingoista, mutta lisäksi vastauksissa nousi esille havaintoja siitä, että valkohäntäpeuran laidunnus on haitannut puuntaimien, varpujen sekä kukkakasvien uudistumista. Osa vastaajista nosti esiin myös valkohäntäpeuran mahdollisen roolin puutiaisvälitteisten tautien (lähinnä borrelioosi) yleistymisessä.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsämakasiinissa (8/2016 s. 12-13) on taulukko hirvituhokorvausten kehittymisestä vuodesta 2005. Aleneva suuntaus on selkeä. Juho Matala Lukesta kommentoi s. 13 hirvitiheyskeskusteluun: ”Hirvitiheys koko maapinta-alaa kohden ei ole oikea tunnusluku hirvien vaikutusten arviointiin. Sen käyttö aliarvioi etelän peltovaltaisilla ja pohjoisen vähätuottoisilla suovaltaisilla alueilla hirven vaikutusta metsiin.”

    Planter Planter

    Lähden taas yksinkertaistamaan, että saa Timpan hereille.

    Tähän vuodenaikaan hirvet eivät syö järvien jäällä, ei pelloilla, ei varttuneessa kuusikossa, ei varttuneessa männikössä….nyt syövät taimikoissa ja käyvät makuulla viereisessä metsässä. Ei kai tätä kukaan kiistä.

    Taimikoita perustetaan vuosittain 120 000 ha. Hirviä on Luken mukaan noin 100 000.

    Riitää yksi hirvi jokaiselle uudelle 1,2 ha taimikkoalalle. Hirvitiheys 833 /1000 ha. Tuleeko tuhoja.

    Tai jos otetaan kymmenen vuoden aikana perustetut taimikot 1,2 mij. ha, yksi hirvi jokaiselle 12 ha:lle. Hirvitiheys  83 /1000 ha. Tuleeko tuhoja?

    Hirvitiheys kpl / 1000 ha, käsittäen kaiken maa-alan, paikoin vesistötkin, ei kuvaa yhtään mitään.  Yritetään antaa vain kuva, että niitä on tosi harvassa.

     

Esillä 10 vastausta, 311 - 320 (kaikkiaan 350)