Keskustelut Metsänhoito Todellinen hirvitiheys metsissä

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 350)
  • Todellinen hirvitiheys metsissä

    Merkitty: 

    Alla on linkki Luken sivuille, josta voi tarkistaa arvioidun hirvitiheyden
    haluamallaan alueella. Ruksi kohtaan hirvitiheys ja karttaa klikkaamalla löytyy tiheys siinä kohdassa. Sivustolta löytyy muutakin mielenkiintoista tietoa.

    http://riistahavainnot.fi/hirvielaimet/hirvitiheys

    Olen ihmetellyt ja tutkiskellut, miten hirvitiheydet oikein määritellään, kun tuntuu, että ne 1000 hehtaarin 4,3 hirveä ovat kaikki aina omalla pienellä metsäpalstallani.

    Jaoin hirvimäärän riistanhoitoyhdistykseen kuuluvien kuntien maapinta-alalla ja hirvitiheys näyttäisi pitävän likimain paikkansa.
    Sitten katsoin aluetta Googlen satelliittikuvista. Aika tarkkaan puolet pinta-alasta on peltoa, lisäksi on kuntakeskukset ja tiheästi asuttuja omakotialueita ja muuta hirvetöntä aluetta. Varsinaista metsää jää jäljelle noin 1/3 pinta-alasta. Joskus kesällä hirvet voivat käväistä pelloilla, eivät kuitenkaan torilla tai istuskelemassa Samppalinnan kesäteatterissa. Talvella ne ruokailevat ainoastaan metsien suojassa.

    Todellinen hirvitiheys riistanhoitoyhdistyksen metsissä onkin noin 13 hirveä 1000 hehtaarilla. Siksi metsätalouden harjoittaminen taloudellisin perustein alueella on käytännössä mahdotonta.

    Jossainpäin Suomea erittäin metsäisissä kunnissa virallinen tiheys ja todellinen tiheys metsissä ovat lähellä toisiaan, mutta ainakin Varsinais-Suomessa tilastot vääristävät tilannetta.

    Kun suuret ikäluokat jättävät vähitellen kiväärinsä kaappiin, on syytä miettiä miten asiat hoidetaan jatkossa. Esimerkiski jotenkin näin:

    Vuotuisen hirvisaaliin arvo on noin 50 milj euroa. Perustetaan jokaiselle hirvitalousalueelle kolme riistanhoitoyritystä, jotka työllistävät kukin 5 henkeä. Näin työllistetään yhteensä noin tuhat henkeä. Yrityksiä syntyy ympäri maan maaseudulle.
    Ammattimetsästäjiksi koulutetaan nykyisistä metsästäjistä halukkaat. He hoitavat hirvien kaadon, lihankäsittelyn ja markkinoinin ym.
    He saavat palkkansa tuosta 50 milj euron potista, jolloin kullekin tulee 50 000 €.

    Liha tulee arvonlisäverotuksen piiriin, siitä tulee 12 miljoonan verotulot vuodessa. 1000 uutta työllistä tuo verotuloja syrjäseudun kunnille ja valtiolle 15 miljoonaa.

    Päätyönään, ammatikseen metsästävät, hoitavat homman tehokkaammin, kohdistavat oikeisiin paikkoin esim. metsätuhoalttiisiin ja liikkeenteelle vaarallisiin. Yhteiskunnan hirvivahinkokulut pienenevät.

  • Tolopainen Tolopainen

    Metsänomistaja on nykyisin puun ja hirven välissä aika ahtaalla. Valtio maksaa varhaisperkauksesta Kemeraa ja hirvet tuhoavat taimikot. Hyvin sijoitettuna rahamarkkinoille tuo 160€ tuottaa paremmin kuin tuo hirvien tuhoama taimikkohehtaari, 40v summa kasvaa jo seitsemään sataan eli suuremmaksi kuin saatava ensiharvennustulo. Esim. Suomi-osakkeiden tuotto on ollut tänä vuonna 15%, ja metsän tuotto n.3% ja ylihintaan ostetun palstan tuotto on nolla tai miinuksella.

    Tolopainen Tolopainen

    Hirvien metsästykseen ei mitään amattilaisia tarvita, vapautetaan hirvien pyynti maanomistajien oikeudeksi, jokainen voisi ampua mailtaan pyyntikauden alussa niin monta hirveä kuin mahdollista ja ylimääräiset kaatoluvat jaettaisiin seuroille.

    Hirvenlihalle ei kannata mitään markkina-arvoa laskea, kun suurinosa teurastuspaikoista ei edes täytä vaatimuksia, eikä liha olisi markkinointikelpoista. Hirvenlihan todellinen  arvo on vahvasti miinuksella.

    Metsuri motokuski

    Menen Tolppainen hirviporukkaan niin saat tehdä juuri sen mitä edellä haluat. Voitte ampua vaikka kaikki hirvet mailtanne. Tosin kiintiön puitteissa.

    Tolopainen Tolopainen

    Hirviporukoissa on paljon rajoituksia ja alueita, joilta ei pyydetä lainkaan hirviä. Erityisesti sellaiset alueet jotka ovat hankalia koirapyyntiin. Hirvien kulkusuunta alueelta pois ja pitäjän tai läänin raja estävät tehokkaan pyynnin.

    Metsuri motokuski

    No sitten käy ajamassa hirvet jalkaisin ihmisvoimalla jos koiraa ei voi laskea. Eihän tuo nyt niin vaikeaa ole.  Olen lukemattomat hirvet ajanut jalkaisin passilinjaan ja varmaan homma ei lopu vieläkään.

    Tolopainen Tolopainen

    Homma ei valitettavasti enää kiinnosta, ei liha eikä pyynti. Saa levänneet miehet hoitaa ja ne jotka viitsii pelata noiden naurettavien byrokratia juttujen parissa. Kaikenmaailman liput ja laput pitää olla, että pääsee vahinkoeläimiä ampumaan. Kun on tehty niin vaikeaksi niin pitäkööt virkamiehet tunkkinsa.

    Planter Planter

    Kuvahaun tulos haulle fingerpori hirvi

     

    Ihmekös tuo jos hirvet lisääntyvät, kun riistakeskus laskee niitä koko ajan lisää helikopterista!

    Gla Gla

    AR: ”Siis eikö Ruotsin iso hirvikanta ole iloinen asia?”

    Tottahan se meidän kilpailukykyä parantaa.

    AR: ”En ymmärrä miksi GLA haluaisi lisätä männyn ylitarjontaa, eihän siinä mitään järkeä ole GLA on itse myös puhunut, että kyllä, puusta on ylitarjontaa.”

    Tarkoitatko ruotsalaista hirvikantaa vähentämällä? Jos tarkoitat, kerrotko samalla, missä muualla kuin sinun mielikuvituksessasi olen tällaista esittänyt.

    AR: ”Mitä tulee tähän monimuotoisuuteen niin eikö nämä esim. Pohjois-Savon 1/3 metsistä hoitamatta luo monimuotoisuutta puulajeihin kun lehtipuuta pukkaa joka nurkkaan?”

    Kyllä, mutta se ei monimuotoisuuden hoidossa riitä. Lisäksi tuollainen tapa hoitaa monimuotoisuutta on tavattoman kallista, kun ensin uudistetaan, sitten jätetään heitteille ja jossain vaiheessa myöhemmin mahdollisesti valtion tuella tehdään se, mitä tehtävissä on. Tuloksena on siis investointi, josta saadaan vähän tuloja, mutta paljon menoja.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ai jos 1/3 metsistä on hoitamatta luonnon tilassa Pohjois-Savossa ni on minusta se riittää monimuotoisuuden ja lehtipuun ylläpitäjäksi. Sehän vähentäisi monimuotoisuutta jos niitä hoidettaisi eikä se meitä kiinnosta onko järkevää tai kallista, puusta on ylitarjontaa joten niillä puilla ei ole arvoa oliko ne hoidettu tai hoitamatta. Hirven taimikoille tekemät tuhot ovat satunnaisia ja reilu tapa vähentää puun ylituotantoa kaikilta, ei tarvita miettiä kenet pitäisi yrittää jättää bisneksen ulkopuolelle.

     

    Siis tämä ajatus on täysin absurdi hirvihulluilla, että kasvamatta jääneellä puulla olisi ollut joku rahassa mitattava arvo. Ei olepuusta on ylitarjontaa joka tarkoittaa, että jo kasvanutta puuta jää käyttämättä saatika sit kasvamatta jäänyttä. Meillä ei edes puunkäyttö lisäänny kun vanhoja sellutetehtaita suljetaan sitä mukaa kun uusia valmistuu.

     

    Tarkoitan, että mitä järkeä on lisätä männyn jo valmista ylitarjontaa. Miksi et ole johdonmukainen? Jos männyssä on sisällä vika niin pitää sahata 2 tukkia, että saa saman jakeen yhden sijaan. Siis lisää puunkäyttöä.

    Gla Gla

    AR: ”Ai jos 1/3 metsistä on hoitamatta luonnon tilassa Pohjois-Savossa ni on minusta se riittää monimuotoisuuden ja lehtipuun ylläpitäjäksi.”

    Mutta kun 1/3 metsistä ei ole luonnontilassa, vaikka hoitorästejä noissa onkin. Siksi monimuotoisuutta pitää edistää myös hoidetuissa metsissä ja hyvä keino siihen on suosia lehti- ja sekapuustoa. Sen mahdollistaa hirvikannan alentaminen.

    AR: ”Hirven taimikoille tekemät tuhot ovat satunnaisia”

    VMI-tietojen mukaan kyse ei ole ollenkaan satunnaisista vahingoista. Lisäksi huomioon pitää ottaa ne vahingot, joita ei inventoinneissa näy.

    AR: ”Siis tämä ajatus on täysin absurdi hirvihulluilla, että kasvamatta jääneellä puulla olisi ollut joku rahassa mitattava arvo.”

    Tottahan tuotannon supistuminen on vahingollista.

    AR: ”Meillä ei edes puunkäyttö lisäänny kun vanhoja sellutetehtaita suljetaan sitä mukaa kun uusia valmistuu.”

    Ellen väärin muista, ensi vuodeksi ennustetaan ennätystä puun käytössä.

    Ar: ”Tarkoitan, että mitä järkeä on lisätä männyn jo valmista ylitarjontaa.”

    Koska tuotannon määrä muuttuu nopeamin kuin puiden kasvu.

     

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 350)