Keskustelut Metsänhoito Tilavuuskasvun taulukko

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 151)
  • Tilavuuskasvun taulukko

    Hei,

    Olen aloitteleva metsänomistaja. Minua kiinnostaa, onko olemassa taulukkoa jossa on puun tilavuuskasvu suhteessa läpimittaan ja metsän pohjapinta-alaan. En ole sellaista onnistunut löytämään. Toki ymmärrän että on myös paikallisia muuttujia kuten kasvupaikkatyyppi ja lämpösumma. Osaisiko joku linkata taulukkoon tai tutkimukseen jossa tilavuuskasvua käsitellään?

  • Visakallo

    Taidan olla vanhanaikainen, kun tähyilen puiden latvusten kasvuja, ja mittailen puiden paksuuksia ja kasvuja mittasaksien kanssa. Mittanauhaa käytän vain silloin kun puu ei mahdu saksien väliin.

    Puuki

    Jos tuijottaa vain yksittäisten puiden rk-paksuuden kasvuun eikä ota huomioon esim. kasvupaikan pot. kasvumahdollisuuksia eri tiheyksillä , niin ei siitä saa kokonaisnäkemystä metsän optimituotosta.

    A.Jalkanen

    Mittasaksi käy läpimitan mittaukseen mutta kasvun mittaamiseen se voi tuoda virhelähteen joka johtuu puun rungon epäpyöreydestä. Jos jälkimmäinen mittaus sattuu hieman eri kulmaan kuin edellinen, tulos ei ole pätevä. Isommassa otoksessa käyttäisin siis mittanauhaa ja pienessä otoksessa vaihtoehtoisesti myös kasvukairaa.

    A.Jalkanen

    Mukavaa merkkipäivää Puukille!

    Metsän kasvun optimointi on sitten toisen luokan juttu. Muistetaan että siitä miten asiat ovat (paljonko puu kasvaa) ei voi välttämättä päätellä sitä miten asioiden pitäisi olla (missä tiheydessä ja kokojakaumassa metsikkö kasvaa parhaiten).

    Periaatteessa metsikkö kasvaa parhaiten kun siinä on maksimimäärä lehtibiomassaa. Tämä ei välttämättä ole sama kuin puuntuotoksen optimi tai taloustuloksen optimi.

    MaraKet

    Täällä päin nuo kasvutaulukot on heitetty roskiin jo vuosikymmeniä sitten. Niillä oli jo silloin lähinnä viihdearvo. Jalostettujen taimien kunnollisella hoidolla päästään kolmin- tai nelinkertaisiin puumääriin verrattuna siihen mitä taulukot koskaan osoittivat.

    Puuki

    Eipäs liiotella vakavalla puun kasvun mittausasialla.  Jalostus-ym. hyödyt voidaan laskea ja lasketaankin mukaan mittauksiin.  Mm. Motti-ohjelmaa on päivitetty kasvun paranemisen vuoksi.

    Kiitokset AJ:lle onnitteluista (niitä ei tule koskaan liian usein). Mutta mitä tässä juhlitaan , on minulle vähän epäselvää. Puolustusvoimain lippujuhlapäivä on kyllä tänään, voi sitä hyvin juhlistaa.

    Perko

    Puukin ”xl- motin ” päivitys on mahtava.  Erityisen jalosukuinen siemennys voi tuottaa äärettömän kasvun, totta kai.  Niitä ei tapaa kaupallisen  jalostuksen tiskeiltä tai Pigallen tarjouksista, vain  Hämeestä jonkin punaisen ladon siimeksestä.  Niin pian siemen maasta kasvaa laulaa viulunsoittaja musikaalissa.

    Puuki

    Minä en ole ollut sitä Mottia päivittämässä. VMI:stä ovat varmaan huomanneet, että metsän kasvu on nopeutunut aikaisemmasta.  Se on  luotettava mittari , kun ympäri Suomen mitataan tarkkaan lukuisilta koealoilta (pysyviltä ja muuttuvilta) puustotunnukset muutaman vuoden välein.  Kuusten kasvua varsinkin on nopeuttanut parempi maanmuokkaus (laikku-ja kääntömätästyksen käyttö) , jalostetut siemenet ja potti-istutuksen yleistyminen.

    Jalostetulla siemenalkuperällä saadaan kasvua ja laatua lisättyä aika paljon. Koivulla liki 40 % (joissain kokeiluissa paljon enemmänkin)  , havupuilla vähemmän n. 10-20 %. Mutta  siinäkin tapahtuu edistystä koko ajan ja uudemmat menetelmät ja mm. 1,5 -sukupolven siemenviljelykset parantaa tilannetta entisestään.   Joka paikkaan ei silti kannata jalostetun alkuperän taimia istuttaa eikä jalostettuja siemeniäkään kylvää jokaseen männikköön.

    Mikä se on Perkolla ongelmana ?  Se  ehkä että jk ei olekaan ihan yhtä id.varma menetelmä kuin on monilla ollut  ennakkokuvitelmissa ja jk-firman mainosten perusteella voisi äkkiä luulla.

    Perko

    Ei  miulla ole hätää, mutta kun puut eivät tiedä kasvaako  jk:n  vai  tasapäisen säännön mukaan. Sanohan Sie kun varmasti tiijät, miten niille sen selittää?

    Puuki

    Ei sitä puille tarvi selittää. Riittää kun kasvattaja ymmärtää itse mikä tyyli milloinkin olisi tod.näköisimmin se sopivin.   Luonnon asettamien rajoitusten mukaan pitää koettaa toimia ,  ja mm. laskelmilla ja tutkimusten avulla selvitetään niitä rajoja.   Sitä on yritetty mm. sinulle kertoa mutta ottaa tietysti aikansa, että muutosvastarinta hellittää ja fiksaatio korjaantuu.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 151)