Keskustelut Metsänhoito Tilavuuskasvun taulukko

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 151)
  • Tilavuuskasvun taulukko

    Hei,

    Olen aloitteleva metsänomistaja. Minua kiinnostaa, onko olemassa taulukkoa jossa on puun tilavuuskasvu suhteessa läpimittaan ja metsän pohjapinta-alaan. En ole sellaista onnistunut löytämään. Toki ymmärrän että on myös paikallisia muuttujia kuten kasvupaikkatyyppi ja lämpösumma. Osaisiko joku linkata taulukkoon tai tutkimukseen jossa tilavuuskasvua käsitellään?

  • A.Jalkanen

    Minäkin suosittelen hankittavaksi ihan jokaisen metsänomistajan työkalupakkiin Puukin mainostamat ”Tapio Maastotaulukot”, joka on Tapion taskukirja erittäin pitkälle tiivistetyssä muodossa. Metsäkustannuksella näkyy muuten olevan myynnissä verkkokursseja; nykyaikainen ja tehokas tapa oppia metsänomistajan taitoja.

    A.Jalkanen

    Ei voi pakottaa, mutta voi ohjata. ”Ei ole pakko käyttää”, sanoo Lidlin bonuskortin mainosmieskin!

    Antti321

    Kiitos kaikille neuvoista.

    Kirjastosta lainasin Tapion Taskukirjan vm. 2008. Ihan kiinnostavia taulukoita ja paljon uutta oppi. Valitettavasti tilavuuskasvuun en löytänyt etsimääni.

    Kirjassa mainitaan että tilavuuskasvua ei voi mitata suoraan ja että Suomessa ei ole käytetty absoluuttista tilavuuskasvua suoraa ennustavia malleja. En tosin löydä kovin myöskään kovin montaa suhteellista tilavuuskasvua ennustavaa mallia.

    Kirjan tarjoamat menetelmät ovat komponentti- ja erotusmenetelmä. Nämä soveltuvat hyvin menneen kasvun tarkasteluun. Jos niitä käyttäisi ennustamiseen , tulee sitten taas ennustaa puun säde- ja pituuskasvu. Eli melko vaikeaa on. Tosin on siellä kirjassa runkotilavuus m3/ha / metsän ikä taulukko, jossa on tilavuuden prosentuaalinen kasvu viidessä vuodessa.Sitä on sentään yksinkertaista käyttää.

    Parin viikon etsimisen jälkeen olen oppinut, ettei tilavuuden kasvua voi suoraan ennustaa ja sen laskeminen kiertoteitse on melko ajankuluttavaa. Mistään ei löydy läpimitta/PPA käyrää tilavuuden kasvun arviointiin, joka olisi eniten omaan mieleen.

    Joten jos ei löydy valmiita kaavoja, jäljelle jäänee vain kolme vaihtoehtoa:
    1) Verrata metsävaratiedoista nykyisen ja edellisen kaukokartoituksen eroa ja siitä laskea tilavuuskasvu. Vastaus on tilavuuskasvu 6v sitten, mutta tuskin suurta muutosta siinä ajassa.
    2) Rakentaa oma käyrä MOTTI-ohjelman antamista arvoista. Tosin Motissakaan ei voi näyttää suoraa tilavuuskasvua, eli taas lasketaan kiertotien kautta. Varmaan viikon työ että saa kaikki läpimitta/PPA yhdistelmät syötettyä ja niistä laskettua kasvut.
    3) Mittailla omia metsiä ja rakentaa kasvuhistorian pohjalta omat taulukot tilauskasvulle. Toki joutuu aika paljon puita mittaamaan, että poikkeamat tasoittuu ja  koko hommaan ei yhden ihmisen ikä riitä.

    Erikoista myös että aina puhutaan X tutkijan kasvumalleista, mutta ilmeisesti nekään ei ole mitään helppoa iltalukemista, jossa saisi tilavuuskasvusta kiinni.

     

    Puuki

    Mitenkäpä sillä metsän PPA:lla pelkästään voisi ennustaa tulevan kasvun , ei mitenkään. PPA:t pitäisi olla runkolukusarjoittain , puulajeittain (ne onkin useimmiten puulajeittain ainakin ms:ssa) ja muitakin puustotietoja metsästä.  Mittaisin kuvion eri puulajien valtapituudet ja PPA:t koealoilta (tai ms:sta jos on)  ja sen jälkeen taulukosta kasvu%:t & kasvumotit, jos helpolla haluaa päästä .  Metsäänpistefin kaukokartoitustiedoilla ei satu kasvut kuin sinnepäin korkeintaan, jos on muusta kuin yhden puulajin metsästä kysymys.

    Helpoin tapa on arvioida siitä  %-kasvutaulukosta lähtöpuustonmäärien ja kasvupaikan avulla. Vanhojen taulukoiden arvoihin kannattaa lisätä esim. paremman siemenalkuperän , (maanmuokkauksen jos on esim. mätästetty) ja ilmaston lämpenemisen  tuomaa lisäkasvua.

    MaraKet

    Heh. Kun metsä kasvaa sen, mitä se täällä päin minulla kasvaa, niin siinä ei ehdi edes taulukoita katsomaan.

    MaraKet

    Kun ne kuutiot näkee sitten siitä lopputilityksestä. Siinä ne on aika tarkasti, viimeisimmässä kaupassa taisi olla vähän yli 4500 mottia tukkia ja kuidut päälle. Kuituja tosin vähän, minkä tiesinkin.

    MaraKet

    Taitaakin olla kohta taas uuden puukaupan aika, vaikka tuon viimeismmän lopputilitys ei ole vielä tullutkaan. Alkaa nuo hinnat täällä päin olemaan jo sellaiset että ei viitsi odotuttaa. Harvennuksia lähtee reilu 20 ha ja uudistusta melkein saman verran.

    Perko

    Oli kai  kuuma päivä. Yksittäisten puiden kasvua ei pidä sekoittaa  metsän tilavuuskasvuun  eikä tuottoon. (Kertauksena) .  

     

    A.Jalkanen

    Yksittäisten puiden kasvusta pääsee aika kätevästi käsitykseen koko metsikön kasvusta. Jos otanta on riittävän suuri, käsittäen erikokoisia puita. Jos osaa laskea.

    Mihin tätä tietoa sitten tarvitaan? Jos haarukoi oman metsätilansa vuotuista bruttotuottoa, riittänee metsäsuunnitelman arvion tarkkuus. Jos taas miettii päätehakkuun ajankohtaa, voisi olla hyvä tarkistaa se luston paksuus kairaamalla, tai mitata mittanauhalla yhden kesän kasvu (muutamasta puusta samalta korkeudelta ympärysmitta keväällä ja syksyllä).

    Perko

    No mutta, jälleen Annelin kanssa samaa mieltä.  Mie  mittailen  noista yli  24 cm  puista lustoja milloin alkavat hidastaa kasvua.  Aiemmin seurasin hakkuun jälkeen muutaman kohdan stressin vaikutusta .   Mitään ihmeellistä kasvua en olo ryhtynyt loihtimaan vain harvuudelta arvioin, että valoa riittää ja siemenet sopii  starttaamaan.  Ennustuksissa tyydyn odotukseen.  Mennään kuin  Uriah Heep   Easy Living, laulaa David Byron.

    Ps. Sattui  muuten merkkipäivä omalle kohallekin !

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 151)