Keskustelut Metsänhoito Tilavuuskasvun taulukko

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 151)
  • Tilavuuskasvun taulukko

    Hei,

    Olen aloitteleva metsänomistaja. Minua kiinnostaa, onko olemassa taulukkoa jossa on puun tilavuuskasvu suhteessa läpimittaan ja metsän pohjapinta-alaan. En ole sellaista onnistunut löytämään. Toki ymmärrän että on myös paikallisia muuttujia kuten kasvupaikkatyyppi ja lämpösumma. Osaisiko joku linkata taulukkoon tai tutkimukseen jossa tilavuuskasvua käsitellään?

  • Jätkä

    Anneli:”Minä suosittelen aina ja kaikille luettavaksi Tapion metsänhoitosuositukset.

    Jeessille on turha niitä suositella, hän ei niistä mitään ymmärrä – ja vaikka ymmätrtäisikin, ei niihin uskoisi, hänellä kun keskimääräinen hehtaarikasvu on hänen luulonsa mukaan yli 20 kiintoa / ha.

    Puuki

    Muutama juttu lisää m:n mittauksesta :   Puut kasvaa erilailla eri tiehyksissä ; harvassa asennossa tyvi laajenee vähän enemmän kuin norm. tiheyden metsässä.   Metsään.fi:n tiedot tulisi päivittää koska , jos on arvioitu laserkeilauksella puuston ikä esim. liian korkeaksi, vuosikasvuarviokaan ei pidä enää paikkaansa.   Yksittäisen puun kasvu ei kerro kuin sen puun kasvusta, ei voi yleistää esim. koko leimikolle.    Esim. 26 cm rk-lpm ei ole mikään kasvun heikkenemisen määrämitta. Tuossa pellon reunan lähistöltä hakattiin  kuusia joiden kantolpm:t oli yli 60 cm (juuren niskan yläpuolelta) eikä ollut lahoa yhtään. Paras kasvu (myös ylempänä) oli tapahtunut viime vuosikymmeninä.

    Timppa

    Minulle riittää sopivaksi harvennussajankohdaksi yleensä Tapion kaavan tulos vähennettynä muutamalla vuodella, minkä tarkistan silmämääräisesti.

    Jos tarkempaa tietoa haluaa, niin sitten kannattaa tutkia siitä kairausnäytteesrä kasvumuutosta.  Jutustasi ei se oikein selvinnyt.  Poikkileikkauksia tutkimalla huomaa kuinka voimakkaasti kasvu saattaa heiketä viimeistään 15 vuotta harvennuksesta.  Siis metsän kasvu riippuu niiden paikalla mitattavien suureiden lisäksi siitä koska sitä on viimeksi harvennettu.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ensiharvennuksen ajankohdan näkee myös puiden latvuksista. Muistanko oikein, että männyllä pitäisi säilyä kolmannes vihreänä, koivulla ja lehtikuusella puolet ja kuusella mielellään enemmänkin.

    Kakkosharvennuksen ajankohtaa voi tarkennella pohjapinta-alasta, kantohinnoista ja leimikkokeskityksistä. Päätehakkuuta lisäksi puuston iästä ja rahantarpeesta lähtien.

    Mukavahan niitä kasvuja tieten on laskeskella, samoin NNA:ta mutta ilmankin pärjää.

    Timppa

    Ensiharvennuksen ajankohdan näkee myös puiden latvuksista. Muistanko oikein, että männyllä pitäisi säilyä kolmannes vihreänä, koivulla ja lehtikuusella puolet ja kuusella mielellään enemmänkin.

    Samoilla mitoilla ollaan tohtorin kanssa.

    Männystä on kirjoitettu, ettå 40 % vihreää.  Käytännössä se on kyllä vaikea saavuttaa tai metsä on harvennettava pienenä.

    Koivulle ohjeen 50 % on minimi, muuten kasvu hidastuu koko loppuiäksi.

    Kuusella pitäisi olla 60 %, mitä on myös joskus vaikeaa saavuttaa.

     

    Antti321

    @Timppa Varteenotettava ajatus, että keskimääräisen tilavuuskasvun rinnalla tarkastelemme tilavuuskasvun muutosta. Tällä kertaa samalla kuviolla esiintyi sekä tasaisen- että hidastuvan kasvun näytteitä. Mutta ehdottomasti lisätutkinnan arvoista on selvittää, miten puut reagoivat harvennuksen jälkeen, ja miten kauan sen kasvua lisäävä vaikutus kestää.

    Suurempi kuva kairauksen tuloksista: https://ibb.co/fXqtsBC

    Antti321

    Perko

    Mittauksesta on hyötyä kun osaa tulkita. Niistä selviää mm muutosten syyt kun selvittää mitä on metsässä kulloinkin tehty. Olen  tulosten perusteella seurannut millä toimilla on ollut vaikutusta kasvuun ja saanut hämmästyttäviä tietoja joita tulee tehdä ja joita on hyvä kasvun vuoksi muuttaa myös jättää tekemättä. Erot tuottavuuteen  ovat moninkertaiset johon aiemmin ei ole ohjeistukset osanneet tai halunneet vaikuttaa.  Ne entiset teesit olen hävittänyt.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Perko. Se lisäisi mielenkiintoa jatkuvapeitteistä metsänkasvatusta kohtaan, jos jakaisit täällä vinkkejäsi etkä pitäisi niitä piilossa vakan alla. (Ei tässä ketjussa vaan siinä toisessa.)

    Visakallo Visakallo

    Perko: ”Erot tuottavuuteen ovat moninkertaiset johon aiemmin ei ole ohjeistukset osanneet tai halunneet vaikuttaa.”

    Tuo on sen verran raju väite, että se kaipaisi kyllä hieman avaamista.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 151)