Keskustelut Puukauppa Tilan päätehakkuun ja harvennuksen puukaupat yhdessä vai erikseen?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)
  • Tilan päätehakkuun ja harvennuksen puukaupat yhdessä vai erikseen?

    Itse olen aina myynyt yhdessä, ajatuksena isompi kertymä ja helpompi itselle tehdä yhtenä kauppana, siis silloin kun molemmille on tarvetta samaan aikaan. Tietysti joskus voi olla kesäpäätehakkuu ja talviharvennus jolloin ei onnistu samaan aikaan mutta voi silti myydä samassa kaupassa.

    MHY:n lehdessä oli vinkkejä puukauppoihin ja yksi niistä oli, että päätehakkuut ja harvennukset pitää myydä erikseen, koska harvennus voi karkottaa päätehakkuita haluavia ostajia. Tämä tietysti kärjistyy jos harvennus on ensiharvennus, omalla kohdallani päätehakkuun kyljessä myydyistä harvennuksistakin on yleensä saatu tukkia.

    Mitä mieltä olette?

  • pihkatappi

    Hyvä kysymys. Varmaan justiinsa noin, että havutukki harvennus menee monella avohakkuun kylkiäisenä hyvällä hinnalla, mutta miten tuon sitten markkinoisi. Etusivulla tai ensin mainittuna ne avohakkuun tiedot ja optiona tukkipuu harvennus, jos kiinnostaa samalta laanilta hakata enempi. Jos avo leimikko iso, varmempi kuitenkin kilpailuttaa pelkkä avohakkuu ja parhaiden tarjousten kanssa vetää esille tuo optio, jonka toteutuksen perusteella sitten ratkaisee kumppanin.

    Apli

    Yleensä aina yhdessä kaikki kerralla, mitä isompi määrä hakkuita sitä enemmän houkuttaa ostajia ja jopa hinta voi vähän parempi riippuen tietysti markkinatilanteesta.

    mehtäukko

    ”…MHY:n lehdessä oli vinkkejä puukauppoihin ja yksi niistä oli, että päätehakkuut ja harvennukset pitää myydä erikseen, koska harvennus voi karkottaa päätehakkuita haluavia ostajia..”

    Se on sitä yhdenlaista propagandaa jota yksi taho tyrkyttää. Erikseen kaupatessa valtakirjalla on mahdollisuus kyniä toiset palkkiot…Kun tietty alue valmistuu korjuutöille, eikö ole järkevää laittaa se kerralla kuntoon? Jos päätehakkuita ja harvennuksia on tietyllä kulmalla tarvetta, sinne sattuneet tuulituhot saadaan samalla tiellä pinoon.Muutoin yksin niitä ei kannattaisi korjatakkaan…

    A.Jalkanen

    Komppaan mehtäukon ajatusta ”kerralla kuntoon”. Tällä tavoin pieneltäkin tilalta voi saada houkuttelevan kokoisen leimikon aikaiseksi. Isojen puumäärien kohdalla voisi kokeilla hybridistrategiaa, eli sitä että kilpailuttaa erikseen päätehakkuut ja harvennukset ja vielä niiden yhdistelmänkin.

    Jos tavaralajimenetelmän erot yksikköhinnoissa (tukki/pikkutukki ym. erikoislajikkeet/kuitu/energia) ovat pienet, parasta tarjousta voi olla vaikea löytää ilman ”myhistyksen” apua. Runkohintatarjous on tässä mielessä helpompi tapaus. Mhy:n välityspalkkio taitaa olla per motti, joten eri kilpailutuksista ei tule lisäkulua. Kuution käyttö voisi olla kätevä jos lähtee tekemään useaa kilpailutusta yhtä aikaa.

    Todennäköinen lopputulema olisi, että tukkileimikko menisi sahaajalle ja kuituleimikko sellunkeittäjälle. Mutta myös sahaajilta menee paljon tavaraa energiaksi ja sellun tekoon kun puun käyttäjät vaihtavat tavaraa keskenään, joten sahajaalle ei välttämättä ole niin väliä jos tukkien mukana tulee pieni alue pientä puuta.

    Jos myy ison alueen pelkkää pieniläpimittaista harvennusta, olisi todennäköisempää saada sinne sopivan kaliiberin kone hakkaamaan, ellei samalla myy tukkia, mikäli alueet on tarkoitus korjata samaan aikaan. Jos taas toinen on talvikorjuuta ja toinen kesäkorjuuta, tämä ei päde.

    mehtäukko

    ”…eri kilpailutuksista ei tule lisäkulua…”  Onko muka nyt noin? Jos teetät erillään avo-, ja harvennustarjouksista toimeksiannon, eräänlaista perusmaksuako ei ole?

    A.Jalkanen

    Siinä käsityksessä olen, että mhy:n tekemä leimikon suunnittelu on ilmaista ja vasta jos tulee kaupat, menee maksu per motti. Korjatkaa jos olen väärässä.

    Nijohanna

    Meillä tarjottiin kerralla 21 ha harvennuksia ja 2 ha päätehakkuuta.  4 tai 5 tarjousta otettiin ja isommat toimijat tarjosivat. Kuukauden päivät tekivät savottaa ja niinhän siinä kävi että kelirikko kelit tulivat kesken tukkien pois kuljetuksen. Tiet meni huonoon kuntoon ja nyt sitten vielä ne hurjat määrät kuitua pitää kuljettaa kunhan tiet kuivuu. Jatkossa ei näin suuria tarjotakaan vaan pari ha kerralla vain.

    Anton Chigurh

    Ostajat silppuavat puut omat tarpeensa edellä. Se on ihan hyvä runkokaupoissa päätehakkuulla. Mutta ei harvennuksilla. Me teetämme (ja teemme itse mitä ehdimme) harvennukset laatu edellä ja myymme kalikat tien varteen ajettuna. Ostajat ovat usein jo tekovaiheessa tiedossa (koivutukit menevät latvasta 16 sentistä lähtien ja alle kolmen metrin pökäleistä alkaen). Kaikki on tähän mennessä mennyt kaupaksi.

    Ostajan tarpeet edellä tehty harvennus on aivan eri näköinen kuin laatu edellä luottokuskilla teetetty. Päätehakkuusaannossa myöhemmin iso ero.

    MHY:n rooli valvojana on kyllä arvokas (päätehakkuissa). Ei kannata sinisilmäisesti luottaa vakuuttaviin ostajiin. Tulee pitää kristallinkirkkaana mielessä, että sahaus ja metsäkoneurakointi ovat huonoimmin kannattavat alat maassamme.

    Jovain

    Näin se on, on selvät etunsa hoitaa oman elinkeinotoiminnan kautta.

    Tolopainen

    Myhistyksen tekemä leimikon suunnittelu on täysin turha. Sitä ei tarvita mihinkään. Metsään.fi:sitä näkee summittaisen kertymän,  jolla voi pyytää ostajilta  tarjoukset.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)