Keskustelut Metsänomistus Tieyksiköinti

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 66)
  • Tieyksiköinti

    Laitoin yleisen otsikon jotta tässä voi käsitellä eri kysymyksiä.

    Oma kysymykseni liittyy yksityistien talvikäyttöön. Metsä- ja mökkitienä hoidettua tietämme on aurattu talvisin satunnaisesti, ja tarvitsijat ovat maksaneet aurauksen itse. Nyt tien piirissä yksi asukas on muuttunut vakituiseksi asukkaaksi. Tästä johtuen tiekokouskutsussa on ehdotus, että talviauraus sisällytetään kaikkien yhteisesti maksettavaksi. Yksityistielain 24 § määrää, että tietä on hoidettava osakkaiden liikennöintitarpeen edellyttämällä tavalla, ja tästä on johdettu velvollisuus että osakkaiden pitää kustantaa talviauraus. Kunkin tieosakkaan kustannukset kasvavat nyt aika olennaisesti, vaikka kyseisen osakkaan yksiköt ovat toki hieman suuremmat kuin mökkiläisten. Kokouskutsun tietojen perusteella arvioin että aurauskulut voisivat olla luokkaa 1000 – 1500 euroa vuodessa. Osakkaita on noin 30 kappaletta, mutta meille metsänomistajille maksettavaa tulee enemmän kuin mökkiläisille.

    Päätöksestä koituu lisäkuluja myös toiselle tiekunnalle, jossa itse olen puheenjohtajana. Minun pitänee nyt siis esittää osakkaille että aletaan maksaa talviauraus sillekin kilometrin loppupätkälle ja aletaan kerätä vuotuista tiemaksua kun rahat eivät muuten riitä. Kustannus sen osalta ehkä 500 euron luokkaa vuodessa korkeintaan ja osakkaita on 8.

    Lopputulema on siis että jokaiselle noiden teiden varrella metsää omistavalle tulee reilusti lisää maksettavaa, vaikka ei varsinaisesti tarvitsisi tietä talvella kuin satunnaisesti. Hakkuita tehtäessä aurauksen ovat maksaneet puun ostajat.

    Ilmeisesti meidän tulee hyväksyä tuo periaate, että talviauraus kustannetaan yhteisesti, mutta olisi kai kohtuullista edellyttää, että auraus tehdään sellaisella tavalla, että siitä hyötyvät muutkin osakkaat eli esimerkiksi turvataan pääsy rantaan kalavesille?

    Tähän vielä jatkokysymys: miten talvikäyttö tulee huomioida tarkistettavassa tieyksiköintilaskelmassa? Laitetaanko niille jotka ovat ilmiantaneet itsensä talvikäyttäjiksi isommat yksiköt (painoluvut)?

  • A.Jalkanen

    Kiitos vinkistä Sahapappa.

    Meillä on väliin myös vaikea saada ojaa kun tie kulkee kalliolla. Ja vesi juoksee tielle paikoitellen.

    r.ritva

    Millaisen yksikkömaksun ns.voimalinjan omistaja joutuu maksamaan kun       osakkaiden omistaman metsä-autotien yli aikoinaan vedetty melkoinen väylä.Joutuvat käyttämään huoloissaan jne..tietä.

    Uusia vielä ollaan tuomassa viereen jos asia tähän päätyy.Fingrid Oyj tietysti toimijana.

    A.Jalkanen

    Noniin, tiekokouksia pidetty kaksi kappaletta. Talviauraus hyväksytty mukaan hoitotoimiin. Kunnan tieavustuksesta ei ole vielä tietoa, mutta yllytettiin kovasti vakinaista asukasta muuttamaan kirjat avustavan kunnan puolelle. Saadaan siten mahdollisesti osa lisäkuluista takaisin. Ohjeet vaihtelevat kunnittain: osa ei vaadi vakituista asutusta tärkeän tien avustukseen, osa vaatii yhden ja osa enemmän.

    Tämän päivän kokouksessa tuli tärkeää lisätietoa joka koskee isoa joukkoa tiekuntia. Kerroin ehkä jo aiemmin että pankki pyysi rekisteröimättömien yhteisöjen tilien uudelleen perustamista henkilökohtaiseksi tiliksi. Uhkasi tilin irtisanomisella. Kävi ilmi että se pankin pyyntö voidaan unohtaa: on tullut uusi ohje Finanssivalvonnalta että voidaan jatkaa entiseen malliin. Hoidan tiekunnan tiliä omien pankkitunnusten alla. Joka on siis käytännössä sama menettely kuin tuo uusikin olisi ollut.

    Visakallo

    Meilläpäin jo ehdittiin yhden tiekunnan tili perustaa uudelleen, ja samalla tuli luonnollisesti uusi tilinumerokin. Siinä menee taas muutama vuosi, että aivan kaikki osakkaat omaksuvat käyttöön sen uuden numeron! No, tulipa sen ruljanssisin yhteydessä nähtyä yksi pankkirakennus sisältäpäin, mikä on jo aika harvinaista nykyisin.

    Tolopainen

    Miksi tienhoitokunnat eivät lähetä viivakoodi laskuja, ne on helppo maksaa kännykällä ei tule virheitä tilinumeroissa.

    Visakallo

    Onhan niitä viivakoodi laskuja lähetettykin, mutta aina osa laskun maksajista ei käytä viivakoodia, eikä tarkista tilinumeroa, vaan katsoo laskusta vain summan, jonka sitten maksaa aikaisemmin tallentamalleen vanhalle tilille kuten aina ennenkin.

    Tolopainen

    Hämeessä kaikki tapahtuu viiveellä.

    Visakallo

    Näinhän se Tolopainen toki on, mutta onneksi se ei sentään koske täällä puiden kasvua!

    A.Jalkanen
    Nuakka

    Ei maksa Fingrid tiemaksuja. Heillä oikeus käyttä tarvitsemiaan teitä, korjaavat aiheuttamansa vauriot. Jos korjaavat. Juuri kertoivat videoineensa kaikki tiet joita tulevat käyttämään,eli tarkkana saa olla.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 66)