Keskustelut Metsänomistus Tieyksiköinti

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 66)
  • Tieyksiköinti

    Laitoin yleisen otsikon jotta tässä voi käsitellä eri kysymyksiä.

    Oma kysymykseni liittyy yksityistien talvikäyttöön. Metsä- ja mökkitienä hoidettua tietämme on aurattu talvisin satunnaisesti, ja tarvitsijat ovat maksaneet aurauksen itse. Nyt tien piirissä yksi asukas on muuttunut vakituiseksi asukkaaksi. Tästä johtuen tiekokouskutsussa on ehdotus, että talviauraus sisällytetään kaikkien yhteisesti maksettavaksi. Yksityistielain 24 § määrää, että tietä on hoidettava osakkaiden liikennöintitarpeen edellyttämällä tavalla, ja tästä on johdettu velvollisuus että osakkaiden pitää kustantaa talviauraus. Kunkin tieosakkaan kustannukset kasvavat nyt aika olennaisesti, vaikka kyseisen osakkaan yksiköt ovat toki hieman suuremmat kuin mökkiläisten. Kokouskutsun tietojen perusteella arvioin että aurauskulut voisivat olla luokkaa 1000 – 1500 euroa vuodessa. Osakkaita on noin 30 kappaletta, mutta meille metsänomistajille maksettavaa tulee enemmän kuin mökkiläisille.

    Päätöksestä koituu lisäkuluja myös toiselle tiekunnalle, jossa itse olen puheenjohtajana. Minun pitänee nyt siis esittää osakkaille että aletaan maksaa talviauraus sillekin kilometrin loppupätkälle ja aletaan kerätä vuotuista tiemaksua kun rahat eivät muuten riitä. Kustannus sen osalta ehkä 500 euron luokkaa vuodessa korkeintaan ja osakkaita on 8.

    Lopputulema on siis että jokaiselle noiden teiden varrella metsää omistavalle tulee reilusti lisää maksettavaa, vaikka ei varsinaisesti tarvitsisi tietä talvella kuin satunnaisesti. Hakkuita tehtäessä aurauksen ovat maksaneet puun ostajat.

    Ilmeisesti meidän tulee hyväksyä tuo periaate, että talviauraus kustannetaan yhteisesti, mutta olisi kai kohtuullista edellyttää, että auraus tehdään sellaisella tavalla, että siitä hyötyvät muutkin osakkaat eli esimerkiksi turvataan pääsy rantaan kalavesille?

    Tähän vielä jatkokysymys: miten talvikäyttö tulee huomioida tarkistettavassa tieyksiköintilaskelmassa? Laitetaanko niille jotka ovat ilmiantaneet itsensä talvikäyttäjiksi isommat yksiköt (painoluvut)?

  • A.Jalkanen

    Joo Visakallo, tie on juuri se. Tiekunta on ollut olemassa jo kymmeniä vuosia ja tie on jo perusparannettu kertaalleen. Uusi asia on nyt se että tien päähän ilmestyi vakituinen asukas. Aiemmin talvikäyttö on ollut satunnaista.

    Julkinen valta tarkoittaa tässä tielakia ja lisäksi kuntaa joka myönsi mökille vakinaisen asumuksen statuksen.

    Ei tässä ole enää muuta epäselvää kuin se vaatiiko tämä asukas aurauksen kustantamisen myös sille kilometrin loppupätkälle joka on oma 8 osakkaan tieosakaskunta. Kuten aiemmin selitin: tielaissa sanotaan että hoito pitää järjestää osakkaiden tarpeen mukaisesti. Vakituisen asukkaan kulkemistarve on erilainen kuin kesäasukkaan.

    Kerron sitten kuinka avustusten ja maksujen kanssa käy. Tienoolla on kolme erillistä tiekuntaa joista ensimmäinen sai juuri perusparannukseen avutuksen joten meidän tilanne on sikäli ihan ok. Näitä tapauksia tulee vielä teille muillekin eteen.

    Visakallo

    Ilmeisesti tällä uudella vakituisella asukkaalla on jo käytössään 4-vetoauto? Muussa tapauksessa siellä mäkien talvihiekoitusta tulisi kyllä riittämään!

    MaalaisSeppo

    Kannattaa tarkistaa, millä perusteilla ko tie on perusparannettu. Onko saanut avustusta ja onko niiden ehtona ollut vaatimus talviaikaisesta kunnossapidosta?

    A.Jalkanen

    Tunnen MS tilanteen varsin hyvin, kun olin pj perusparannuksesta päättäneessä kokouksessa ja lobbasin päätöksen taakse riittävän määrän yksiköitä. Silloin kaikki kulku oli kesäaikaista ja jokunen kalamies lisäksi talvella. Tien tarvitsijat aurauttivat tietä itse tarpeen mukaan. Puuta korjattiin ja kuljetettiin talvellakin ja niin nykyäänkin. Toki vakituiseen talvikunnossapitoon olisi ryhdytty jo aiemmin, jos sitä olisi tukiehdoissa edellytetty. Perusparannus tehtiin silloin metsätalouden tarpeisiin. Tien alussa on ollut yksi vakituinen asukas koko ajan. Tielaissa sanotaan että tien osan saa jättää ylläpitämättä ellei tien käyttö sitä vaadi. Eli nytkin tarve on tosiasiassa vain niin kauan kuin tien loppupäässä asuu joku vakituisesti kirjoilla.

    Visakallo

    Valmistelin juuri yhden 2,6 km pituisen yksityistien kokousta. Laskin, että vuoden 2023 talviaurauskulut muodostivat 69% osuuden tienpidon kaikista kuluista.

    MaalaisSeppo

    Meillä koko vuoden aurauskulut n 45 % vuotuskuluista. Talven osuutta ei ole eritelty.

    Liukkauden torjunta suhteettoman kallista hyötyyn nähden. Pari päivää auttaa. Eipä juuri tehdä.

    Visakallo

    Aurauskulut ovat ainakin täälläpäin nousseet viime aikoina aika reippaasti. Katsoin em. tiekunnan aurauskuluja aikaisemmilta vuosilta, niin aurauksen osuus oli silloin vain n. 50% luokkaa. Lumenauraajat ovat maaseudulla rajusti vähentyneet, ja  urakoitsija saattaa tulla toiselta puolelta pitäjää. Tarjouskilpailua ei pysty yhdestä tarjouksesta oikein järjestämään.

    savo’ttamies

    Metsätilan yksiköt ei edellytä tien talviaurausta, jos ko. tiellä yksi vakituinen asukas, onko miten paljon tiekunnissa tehty päätöksiä ysityistielain 35 pykälän mukaan .
    >Tienpitovelvollisuuden jakaminen ja tieyksiköt<
    ”…..Jos tienpito tuottaa joltakin tien osalta sellaista hyötyä, joka ei tule kaikkien tieosakkaiden hyväksi tai jos tiekunta on päättänyt suorittaa tienpidon joltakin tien osalta korkeampaa tai matalampaa tasoa vastaavana kuin yksityistiellä muuten, voidaan tienpitovelvollisuuden jakamiseksi määrätä eri tieyksiköt ottaen kuitenkin huomioon, mitä 19 ja 24 §:ssä tien rakentamisesta ja kunnossapidosta säädetään.”

    A.Jalkanen

    Ei talviaurauksen hyöty ihan tasapuolisesti mene, mutta toisaalta tätä ehdottanut osakas saattaa itse kyllästyä maksuihin ja ongelma poistuu. Takana on varmaan idea asua kaksi vuotta vakinaisena jonka jälkeen asunnon voi myydä ilman luovutusvoiton veroa. Saa vuoden palkan puhtaana käteen.

    mehtäukko

    Mikä estää veloittamasta talvi-aurauksen hyödystä toteuman mukaan jälkikäteen? Kun siivellä hiihtäjiä ilmaantuu, lasku perään.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 66)