Keskustelut Metsänomistus Tieyksiköinti

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 66)
  • Tieyksiköinti

    Laitoin yleisen otsikon jotta tässä voi käsitellä eri kysymyksiä.

    Oma kysymykseni liittyy yksityistien talvikäyttöön. Metsä- ja mökkitienä hoidettua tietämme on aurattu talvisin satunnaisesti, ja tarvitsijat ovat maksaneet aurauksen itse. Nyt tien piirissä yksi asukas on muuttunut vakituiseksi asukkaaksi. Tästä johtuen tiekokouskutsussa on ehdotus, että talviauraus sisällytetään kaikkien yhteisesti maksettavaksi. Yksityistielain 24 § määrää, että tietä on hoidettava osakkaiden liikennöintitarpeen edellyttämällä tavalla, ja tästä on johdettu velvollisuus että osakkaiden pitää kustantaa talviauraus. Kunkin tieosakkaan kustannukset kasvavat nyt aika olennaisesti, vaikka kyseisen osakkaan yksiköt ovat toki hieman suuremmat kuin mökkiläisten. Kokouskutsun tietojen perusteella arvioin että aurauskulut voisivat olla luokkaa 1000 – 1500 euroa vuodessa. Osakkaita on noin 30 kappaletta, mutta meille metsänomistajille maksettavaa tulee enemmän kuin mökkiläisille.

    Päätöksestä koituu lisäkuluja myös toiselle tiekunnalle, jossa itse olen puheenjohtajana. Minun pitänee nyt siis esittää osakkaille että aletaan maksaa talviauraus sillekin kilometrin loppupätkälle ja aletaan kerätä vuotuista tiemaksua kun rahat eivät muuten riitä. Kustannus sen osalta ehkä 500 euron luokkaa vuodessa korkeintaan ja osakkaita on 8.

    Lopputulema on siis että jokaiselle noiden teiden varrella metsää omistavalle tulee reilusti lisää maksettavaa, vaikka ei varsinaisesti tarvitsisi tietä talvella kuin satunnaisesti. Hakkuita tehtäessä aurauksen ovat maksaneet puun ostajat.

    Ilmeisesti meidän tulee hyväksyä tuo periaate, että talviauraus kustannetaan yhteisesti, mutta olisi kai kohtuullista edellyttää, että auraus tehdään sellaisella tavalla, että siitä hyötyvät muutkin osakkaat eli esimerkiksi turvataan pääsy rantaan kalavesille?

    Tähän vielä jatkokysymys: miten talvikäyttö tulee huomioida tarkistettavassa tieyksiköintilaskelmassa? Laitetaanko niille jotka ovat ilmiantaneet itsensä talvikäyttäjiksi isommat yksiköt (painoluvut)?

  • MaalaisSeppo

    Tarkistin yksiköt. Metsän (n 40 ha) yksiköt vastaa saman etäisyyden mökkiä.

    A.Jalkanen

    Kyllä, mutta ohjeessa sanotaan että poikkeaviin painotuksiin pitää olla laskelmaan kirjattuna perustelut. Käytön mukaan jakamisessa on ollut suurimpana ongelmana se kun osakkaat eivät aina muista kommunikoida hallinnon kanssa kun tulee muutoksia. Pyrkimyksenä on koko ajan ollut pitää laskelmat ajan tasalla. Hankalampaa laskentaa vaativat sitten poikkeavat liikennemuodot kuten satunnaiset kuljetukset tai jatkuva raskas liikenne mutta niitä meillä ei onneksi ole. Kaikenlaista narinaa kyllä muuten tietyiltä tahoilta – esimerkiksi siitä jos myy paljon puuta kerralla niin sitten tulisi maksaa lisää, että ei riitä se että maksaa joka vuosi suurempaa maksua kuin mökkiläiset.

    Aha, MS tämä selvä. En varmaan pääse käsiksi tuoreimpaan laskelmaan mutta maksuunpanoluettelosta voin selvittää miten maksut nyt uusimman muutoksen jälkeen alkavat jakautua.

    mehtäukko

    Kun yksiköinti-asia on kerran sinällään selvää, tällä voorumilla ei asiat oikene, mutkistuu vain.

    Visakallo

    Tahtoo nuo käytön satunnaisten muutosten mukaan muutettavat maksut olla päättymätön suo.

    A.Jalkanen

    Ei muu käyttö tarkoita varsinaisten osakkaiden vakaata käyttöä eikä vuosien välisiä pieniä muutoksia. Käyttömaksuja tarvitaan jos otetaan vaikka käyttöön jokin maanottoalue väliaikaisesti ja aiheutetaan paljon raskasta rekkaliikennettä. Osakkaiden tilanteen muutokset kannattaa huomioida heti – esimerkiksi jos joku jää eläkkeelle ja lomamökki muuttuu kesmökiksi tai peräti ympärivuotiseksi.

    Visakallo

    Se kannatta myös huomioida, että kunta maksaa yksityistieavustuksen vain sillä perusteella, että se vakituisesti asuva on myös kirjoilla siinä ko. osoitteessa. Pelkkä asuminen ympärivuotisesti ei siis riitä.

    Sappu Vatanen

    Näyttää vähän siltä, että tielle ei ole perustettu tiekuntaa, kun on noin paljon epäselviä kysymyksiä ja tietä aurailtu talvisin vain tarvitsijan ja tarpeen mukaan.

    Jos tiekunta on perustettu, silloin Maanmittauslaitos on joskus määritellyt osakkaat ja laskenut jokaiselle yksiköt asuntojen, metsien, peltojen yms perusteella. Maksut muodostuvat yksiköiden perusteella tiekunnan kokousten päätösten mukaan. Näin ei pitäisi olla paljon epäselvää ja tiekunnan kokouksen päätösten mukaiset laskut ovat jopa ulosottokelpoisia.

    Jos tiekuntaa ei ole perustettu, edessä voi olla tapauksessanne pohjaton suo. Isolla joukolla yksimielisyyden löytäminen voi olla vaikeaa ja tarvitseeko tuollaisessa kokouksessa tehtyjä päätöksiä noudattaa vai ovatko ne vain suosituksia? Vakituinen asuja muuttaessaan varmaan tiesi aurauskäytännön. Kunnan avustukset voinee tässä tapauksessa unohtaa, koska kunnat vaativat rekisteröidyn tiekunnan ja sen tietojen toimittamisen MML:n ja Digiroadin rekistereihin.

    mehtäukko

    Eka sivulla ..” kun julkinen valta kerran määrää talvikunnossapitoon…”  Mitä tuo tarkoittaa? Osakkaiden tien tarvehan on tiekohtainen ratkaisu.

    Visakallo

    A.J: ”Tie on kuitenkin profiililtaan sellainen että sitä ei kaikki uskalla ajaa talvella, paljon mäkiä ja mutkia.”

    Tämän voi kyllä vahvistaa, jos kysymyksessä on se sama tie, mitä aikoinaan palstalaisten kesätapaamisessa ajoimme!

    Visakallo

    mehtäukolle: ”Julkisella vallalla” tarkoitettiin varmaankin kuntaa, joka vain tietyin edellytyksin maksaa yksityistieavustuksen.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 66)