Keskustelut Puukauppa Tienvarsi hinnat Stora-Ensolla

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 28)
  • Tienvarsi hinnat Stora-Ensolla

    Metsäuutisissa oli, mielenkiintoinen ja mielestäni tervetullut kokeilu, uutinen koskien Stora-Enson Kainuun harvennuskuppoja.

    Julkaistu 8.12.2015

    Stora Enso Metsä kokeilee Kainuun puukaupoissa kustannusperusteista tienvarsihinnoittelua. Uutta hinnoittelua käytetään harvennuksilla ja puulle sovitaan hinta tienvarteen. Hinta täsmentyy korjuun jälkeen, kun hinnasta vähennetään korjuukustannus sovitun menettelyn mukaisesti.

    Harvennuksilla korjuukustannukset vaihtelevat paljon puun järeydestä ja metsänkuljetusmatkasta riippuen. Yhtiön mukaan uusi tapa palkitsee hyvin metsänsä hoitaneita metsänomistajia, sillä oikein ajoitetut metsänhoitotyöt järeyttävät puustoa ja panostukset metsäteihin lyhentävät metsäkuljetusmatkaa.

    -Uusi hinnoittelutapa auttaa metsänomistajaa hahmottamaan korjuukustannuksia paremmin, yhtiön Pohjois-Suomen hankinta-alueen johtaja Antti Partanen kertoo.

    Hänen mukaansa uusi hinnoittelu mahdollistaa myös ensiharvennusrästien purkamisen, koska nyt voidaan ostaa leimikoita, joille ei aiemmin ole ollut kysyntää.

    Ensimmäiset kaupat uudella hinnoittelulla on Kainuussa jo tehty.

    METSÄLEHTI

  • kuusessa ollaan

    Mutta miten määritellään, ja kenen toimesta korjuukustannus?

    Koneyrittäjän taksat lienevät sopimuksiin perustuvia, joita ei kolmannelle osapuolelle ole oikeus levitellä (muutoin hintatieto voi mennä yrittäjän kilpailijan tietoon). Nyt on aika epämääräinen hinnoittelumalli tulossa…jos ympäripyöreästi todetaan hinnan laskevan normihinnasta esim. ennakkoraivauksen (joka sekin on sopimushinnoilla toteutettua) kustannuksen verran+lähikuljetusmatkan kustannuspaineen verran?

    Miksi siis ei vain sanota palstakohtaista kuutiohintaa jo tarjousta tehtäessä, onhan silloin tiedossa leimikon tiedot? Vai onko tämä ”helppo tapa” hoidattaa ostomiehen arviot muulla tavoin…

    Rane

    Kauppana vähän epämääräinen.Kun ei edes hinnasta voi sopia.
    Yhtiö hakkaa kun sattuu sopimaan ,puuta tulee mitä tulee ja siitä maksetaan mitä nyt jaksetaan.

    pikkutukki

    Tässähän käy näin : hinnat laskee , missä korjuu kalliimpaa , mutta erotus tuskin päätyy koneyrittäjälle vaan st vetää sen välistä !

    jees h-valta

    Eipä tosiaan ainakaan puuta myyvän edusta voida puhua mitään. Kun aivan tuuliajolla ollaan. Saat suurinpiirtein sen mitä armosta annetaan.

    suorittava porras

    SE:ltä kepo avaus . Leimikosta maksetaan arvoisensa hinta .
    Kannustaa varmasti metsänomistajaa pistämään leimikot kuntoon ennen hakkuuta ja pohtimaan tarkasti oikeaa hakkuuajankohtaa .
    Osaavalle metsänomistajalle varmasti tervetullut uudistus .

    kuusessa ollaan

    Onhan se siinä mielessä hyvä avaus, että hoidettujen metsien myyjät saa parempaa hintaa, mutta kyllä hinta pitäisi olla selvillä ENNEN kauppasopimuksen kirjoitusta? Tuossa mallissa homma on aika hasardia.
    Ja niillä työmailla, missä urakoi halvemmalla korjuuhinnalla työskentelevä yrittäjä, saa metsänomistajat parempaa hintaa? Eihän se voi olla noin, vaan korjuuseen vaikuttavat hinnat pitää olla tasapuolisesti määritelty. Uutisestahan ei selviä, miten tarkasti korjuukustannus määritellään.

    Puuhastelija

    Mahtaakohan uudella hinnoittelulla tulla enempi euroja hyvin metsiään hoitavalle vaan ennemminkin kurittaa huonosti hoidettujen metsien omistajaa?

    pihkatappi

    Korjuukustannukset täytyisi perustua mitattaviin leimikkotekijöihin. Lähikuljetusmatka, poistuman keskikoko, poistuma / ha .. ja mitä muuta. Jos hinnat otetaan vain koneen tuntituotoksen perusteella, ollaan kyllä hieman väärällä tiellä ja voihan se niinkin tietysti tässä olla. Mutta ei mielestäni kuutiohinnat tarvitse olla tiedossa ennen harvennusta, jos hinnat määräytyvät mitattavilla leimikkotekijöillä.

    Timppa

    Jos tuota ensiharvennushinta halutaan säätää, niin ainoita perusteltuja muuttujia ovat hakattujen runkojen tilavuus ja kokonaiskertymä. Siis pieni kertymä ja/tai pieni tilavuus alentavat hintaa ja suuret vastaavasti nostavat. Ajomatka ja muut tekijät tiedetään. Jos halutaan näkemäraivausta, sekin hinnoitellaan. Tai metsänomistaja tekee/teettää itse.

    Jos korjuukulut käytännössä laskutettaisiin myyjältä, niin eihän firmaa kiinnostaisi lainkaan kehittää toimintaansa, kun siitä ei olisi SE:lle mitään hyötyä. Kaikkea sitä esitetäänkin.

    pikkutukki

    Jo tällä hetkellä vastaava hinnoittelu käytössä , jos hakkuutat hankinnan koneyrittäjällä . on selkeä taksa keskikoon ja lähikuljetusmatkan mukaan . Ei ongelmia ! Voi sanoa kuskille älä ota minimirunkoja . ps. Onkohan tämä salaliitto jatkuvaan kasvatukseen !

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 28)