Keskustelut Puukauppa Tien korjausvelvollisuus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 82)
  • Tien korjausvelvollisuus

    Huomenta! Metsäpalstani läpi kulkee tie, jota pari viljelijää käyttää peltotöissä kulkiessaan. Tässä syksyn aikana tapahtuu palstallani muutaman hehtaarin uudistushakkuu, jolloin isot autot käyvät laanissa jotain 15-20 kertaa.
    Tien runko kestää sen kyllä, mutta pinta saatttaa märkänä syksynä kärsiä raskaasta liikenteestä. Suunnittelin, että tilaan mursketta sille tien osuudelle, jota puunajossa käytetään. Onko puunostajalla velvoitetta osallistua tienkunnostuskustannuksiin?

  • Timppa

    Meillä on kovat tiet.  Käyttäjiäkin saattaa vuoden aikana olla muutama yhtiö.   Lanautan, kun näyttää tarvetta olevan.   Ei tarvita puunostajien mursketta ja luulen, ettei se olisi jatkuvasti puuta myyvälle edes ilmaista.  Saattaa näkyä hinnassa.

    Jos korjuukoneet särkevät tietä, niin se on korjaajan vastuulla.  Kustantavat lanauksen.  Yleensähän pyrkivät pitämään koneet metsässä, jottei tievaurioita synny.  Kerran taas tekivät niin.  Ajoivat puut laaniin tien varteen taimikon kautta, kun olisivat päässeet tietäkin pitkin.  En yhtään pitänyt asiasta.  Saatiin uudet taimet, jotka itse istutettiin.

    Panu Panu

    Pari vuotta sitten kun olin tekemässä puukauppaa niin ostaja totesi, että tie pitää sorastaa ennenkuin siinä voidaa puutavaraa sulan maan aikana ajaa. Ostajan vastuulla lienee esittää tällaiset vaatimukset ennen kauppaa. Hän oli ihan oikeassa, tie sorastettiin alkukesästä ja kustannukset jaettiin tien varressa metsää omistavien kesken normaaliin tapaan.

    Oma hakkuuni ja puutavaran kuljetus tehtiin alkusyksystä ja tie kesti hyvin. Sitten MHY:n korjuupalvelu tuli naapuripalstalle marraskuussa. Ajokone ajoi noin 150m pätkää metsätietä edestakaisin hyvinkin kosteissa keleissä. Meinasin jäädä takavetoisella autolla mutaan jumiin kun kävin paikalla. En tiedä mitä naapuri olisi tehnyt mutta otin yhteyttä MHY:een ja hoitivat tien esimerkillisesti kuntoon seuraavana kesänä, toivat mursketta jne.

    mehtäukko

    ”Ostajan vastuulla lienee esittää tällaiset vaatimukset ennen kauppaa..” -on hyvin vakiintunut käytäntö.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Murskeen ajo ennen puun ajoa hyvinkin suositeltavaa syksyn hakkuissa. Ostaja saattaa osallistua kuluihin jos asian esittää heille. Parempi ennalta ehkäisy kuin korjaaminen ja puunajon kannalta on parempi kun tie on liikennöitävässä kunnossa. Rekkakuskeilla on aikataulut.

    Metsuri motokuski

    Taitaa olla jo aika monessa kauppakirjassa maininta että tien kunnosta vastaa myyjä.

    Tolopainen Tolopainen

    Niin ja tehtaalle saakka.

    Panu Panu

    Viimeisin puukauppasopimukseni sanoo näin:

    ”Varastoalueen vuokrasta ja tienkäyttökustannuksista vastaa: Myyjä”

    Tällä viitataan kai lähinnä siihen, että esim Metsähallitus perii teiden käytöstä m3/km taksaa.

    Lisäksi sanotaan näin:

    ”Ostajan on korjattava rikkomansa aidat ja tiet ”

    Jätkä

    Panu. Oliko se metsätie niin surkeassa kunnossa, että puut piti ajaa metsäkoneella sitä pitkin? Sellainen toiminta ei ole ainakaan sulanmaan aikana oikeasti sallittua.

    Minkä takia on tehty tie, jos sitä ei voi puutavara-autolla ajaa?

    Timppa

    Panu. Oliko se metsätie niin surkeassa kunnossa, että puut piti ajaa metsäkoneella sitä pitkin? Sellainen toiminta ei ole ainakaan sulanmaan aikana oikeasti sallittua.

    Yksinkertainen tapaus.  Tie on mäen alla ja ajourat lähtevät tieltä ylöspäin.    Puut pinotaan kuitenkin suurempiin kasoihin jolloin ajokone joutuu väistämättä liikkumaan tiellä.  Tulee muitakin tapauksia, joissa samoin joudutaan liikkumaan tiellä.

    Jätkä

    Pinot tehdään metsän puolelta. AINA, kun se vain on mahdollista.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 82)