Keskustelut Metsänomistus Tiedepaneelit

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 53)
  • Tiedepaneelit

    Tästä virisikin jo keskustelua vihreiden metsäpolitiikan yhteydessä. Kyse ei kuitenkaan ole vihreiden metsäpolitiikasta, vaan poliittisen päätöksenteon perusteista ja miten niihin vaikutetaan. Siksi laitoin tämän mielenkiintoisen aiheen omaan ketjuunsa.

    Minusta erikoista näiden paneelien puolustelussa on se, että niiden kerrotaan tehneen hyvää työtä. Ne ovat esittäneet lukuisia ehdotuksia, joita ei kuitenkaan ole alettu toteuttaa. Onko tämä tieteellisen työn tarkoitus? Tuottaa ehdotuksia, jotka joku nöyrästi laittaa toimeen? Mielestäni paneelit ovat ymmärtäneet tehtävänsä väärin. Esimerkiksi sen sijaan, että ehdotetaan hakkuiden vähentämistä TIETEELLISEN paneelin tulisi tieteisiin perustuen esittää, MITÄ vaikutuksia hakkuiden vähentämisellä olisi suhteessa vapaaseen markkinaan. Päätöksentekijän tehtävä on tehdä johtopäätökset (ehdotukset) ja huolehtia niiden toimeenpanosta tämän tiedon pohjalta.

  • Nostokoukku

    Myrskyt ovat oikeastaan ainoita mittavia metsätehon aiheuttajia, kulot ovat hyvin vähäisiä. Mutta onko myrskyt lisääntyneet niin paljon kuin pelätään? Lista rajuilmoiksi luokitelluista ilmiöistä, lisäksi on ollut myrskymatalapaineiksi luokiteltuja, joissa tuhot ovat jääneet vähäisemmiksi:

    2021 Paula

    2017 Kiira

    2014 Helena

    2010 Sylvi

    2010 Veera

    2010 Asta

    2002 Unto

    1985 Sanna

    1972 nimeämätön

    1970 Reetta

    1961 Maire

    1975 nimeämätön

    1890 nimeämätön, luultavasti Suomen pahin rajuilma koskaan

    suorittava porras suorittava porras

    Eino- ja Mantamyrsky puuttuvat listasta. Manta vuonna 1986 ja Eino  2013. Kun tähän vielä lisätään vähintään kerran kymmenessä vuodessa esiintyvät lumituhot ,alkaa metsätuhoja ja lahoavaa puuainesta olla reilusti ”yli kylkien”. Lahopuu ei ole niukkuusartikkeli. Joka muuta väittää , ei ole käynyt metsässä.

    Nostokoukku

    Eino ja Manta olivat Ilmatieteenlaitoksen luokituksen mukaan myrskymatalapaineita, ei rajuilmoja.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Sama mikä myrsky. Mauri-myrskykin kaatoi koillismaalla paljon puuta.

    Metsuri motokuski

    Meilläkin taisi olla viime vuonna ainakin kaksi sellaista nujakkaa että sähköt olivat poissa useita tunteja ja korjuu-urakoitsijat lähtivät tuulenkaatoja korjaamaan. Olkoon ne sitten reiluja matalapaineita sitten.

    Nostokoukku

    Tuo vuosi 2010 oli erikoinen, nun runsaan viikon aikana 30.7-8.8.  oli kolme rajuilmaksi luokiteltua myrskyä. Myrskymatalapaineet tekevät toki tuhoa, mutta ne jäävät yleensä paikallisimmiksi kuin varsinaiset rajuilmaksi luokitellun tuhot. Esim. 2010 Asta kaatoi Konneveden -Viitasaaren alueella jopa 100 000 kuutiota puuta. Suurin täystuhon kokenut alue oli 180 ha. Kävin katsomassa Konnevedellä tuho-aluetta. Oli kuin rintamalta pahimmissa pommituskohteissa.

    Visakallo Visakallo

    Mistähän ne 1970-luvun myrskyt mahtoivat johtua? Eihän silloin ollut ilmastonmuutoksesta tietoakaan.

    http://myrskyvaroitus.com/index.php/myrskytieto/13-myrskyhistoria?start=50

    Yksi jäi ainakin silloin mieleen Heinola-Kouvola -tien varrella. Luokoa tuli sinne ainakin 100 hehtaaria, todennäköisesti paljon enemmänkin.

    Nostokoukku

    Olisikohan tuo ollut 1978 marraskuun puolivälissä ollut Aarno myrsky?

    Makarov

    Joku Tapanin myrsky poikasena oli, muistan kun olin nukkumassa poikasena ja heräsin aamuyöllä räsähdykseen kun oli kova tuuli. No jatkoin unia, aamulla kun aukaisin verhot oli kolme seinäinen varasto (eli yksi sivu oli avonainen) mennyt katolleen. Hauskinta tässä oli että yhdessäkään koneessa ei ollut osumia ja varasto nostettiin nosturiautolla takaisin paikoilleen toki sitä täytyi tukea että se ehyenä pysyi noston aikana. Jälkeen päin kun vuosia kului mietin että olikohan isällä ankkurointi  perslankkuun tullut huolella tehtyä kun varasto pääsi kaatumaan. Vielä kun varasto ei tuulessa levennyt vaan pysyi ehyenä vaikka oli katollaan niin epäilen että lujemmin perslankussa kiinni ollut olisi levennyt eikä kaatunut ehyenä, no onni onnettomuudessa.

    Nostokoukku

    Saattoi olla sama Tapani-myrsky kun oltiin hirvimetillä. Ajettiin puoliltapäivin kämpälle makkaranpaistoon. Vajaa sata metriä oli autoilla väliä, kun mätkähti kaksi isoa kuusta autojen väliin poikki tien. Olin heittänyt aamulla varoiksi Huskun lavalle, niin ei jäänyt makkarat paistamatta.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 53)