Keskustelut Metsänomistus Tiedepaneelit

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 53)
  • Tiedepaneelit

    Tästä virisikin jo keskustelua vihreiden metsäpolitiikan yhteydessä. Kyse ei kuitenkaan ole vihreiden metsäpolitiikasta, vaan poliittisen päätöksenteon perusteista ja miten niihin vaikutetaan. Siksi laitoin tämän mielenkiintoisen aiheen omaan ketjuunsa.

    Minusta erikoista näiden paneelien puolustelussa on se, että niiden kerrotaan tehneen hyvää työtä. Ne ovat esittäneet lukuisia ehdotuksia, joita ei kuitenkaan ole alettu toteuttaa. Onko tämä tieteellisen työn tarkoitus? Tuottaa ehdotuksia, jotka joku nöyrästi laittaa toimeen? Mielestäni paneelit ovat ymmärtäneet tehtävänsä väärin. Esimerkiksi sen sijaan, että ehdotetaan hakkuiden vähentämistä TIETEELLISEN paneelin tulisi tieteisiin perustuen esittää, MITÄ vaikutuksia hakkuiden vähentämisellä olisi suhteessa vapaaseen markkinaan. Päätöksentekijän tehtävä on tehdä johtopäätökset (ehdotukset) ja huolehtia niiden toimeenpanosta tämän tiedon pohjalta.

  • Visakallo Visakallo

    Kyllähän juuri ne paneelit ovat niitä vanhoja metsiä lahopuita melko voimallisesti meille kaikki viime vuodet esittäneet. Se, onko siinä oikeasti tieteen kanssa paljoakaan tekemistä, on sitten vähän eri juttu.

    Metsuri motokuski

    Tiedepanelien yhdistäminen on hieno asia. Eiköhän siellä jokainen jonka tarvii jotain sanoa saa äänensä kuuluviin. Jospa nyt saataisiin yksi hyvin perusteltu esitys eikä jokainen paneeli väsää omaansa. Kotiaho toki toivoo että veronmaksajat kustantaisivat hänen työntekijöidensä kustannukset . Olisi hyvä että nämä tiedepaneelit etsisivät rahoituksen ja valtio voisi ostaa niiltä sitten aineistoa mikäli tarvitsevat.

    Nostokoukku

    Saattaa tulla niin sekalainen seurakunta, että valmista tulee hitaasti jos ollenkaan. Aina löytyy joku, joka marssii ulos tai jättää eriävän mielipiteen. Mutta väliäkö tuolla. Eipä noilla esityksillä mitään konkreettista ole saatu aikaan. Paitsi ruuhkaa Hesarin keskustelupalstoille.

    Visakallo Visakallo

    Edellisen hallituksen aikaan velatkin näyttivät vielä saatavilta, joten hommat lähtivät vähän laukalle ja rönsyilemään. Nyt on toiset ajat ja rahat loppu. Kitinää kuuluu paneeleistakin,  mutta mikä olisi vaihtoehto?

    Rane2

    Nämä tiedepaneelit siis kokoavat pääasiassa muiden tekemistä tutkimuksista jonkinlaisen kokonaisnäkemuksen jonka perusteella tekevät toimenpidesuositukset.Tähän saakka ei ole toiminut kovin hyvin.Otetaanpa esimerkki.

    Tutkimusten ja tutkijoiden mukaan:

    -Ilmasto lämpenee.

    -Ilmaston lämpeneminen lisää metsätuhoja,mm. myrskyt,tulipalot,tuholaiset,taudit.

    -Vanhat/vanhenevat metsät ovat alttiimpia tuhoille,tuholaisille ja taudeille.

    -Ainoa keino reagoida tauteihin ja tuholaisiin ovat hakkuut,erityisesti avohakkuut ja puulajien muuttaminen paremmin tuhoja ja ilmastonmuutosta kestäviksi.

    No minkälaiset johtopäätökset ja suositukset panelistit ovat sitten näistä tiedefaktoista vetäneet?

    -Vanhennetaan metsien ikärakennetta ja lisätään suojelumetsiä,varsinkin täys/tiukkaa suojelua jossa ei sallita minkäänlaista metsänhoitoa tai käsittelyä.

    No miksi tämmöiset johtopäätökset?

    Paneeleihin ovat valikoituneet (ympäristöministeriön virkamiesten/naisten toimesta ?) sellaiset tieteentekijät joiden ykkösprioriteetti on lisät kuolevaa ja lahoavaa puustoa mahdollisimman paljon.Heihin on jo nuoruudessa istutettu (gp/luontoliitto/luonnonsuojeluliitto) asenne että metsän on oltava talouskäytön ulkopuolella ja metsän tärkein ja ainoa tehtävä on olla sienten ja kaikenlaisten kovakuoriaisten ruokapöytä,paljonko se maksaa metsänomistajille ja yhteiskunnalle on sivuseikka.

    Panelistien asenteet syrjäyttävät faktat.

    mehtäukko

    Ko aamutv:n keskustelussa vihreiden Krista Mikkoselle oli pöyristys, kun ilmastopenaalia ollaan siirtämässä suoraan Valtioneuvoston alle pois ymp.ministeriöstä.

    No onhan se kurjaa, kun liima kuivuu huonosti hallittavaksi liisteriksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Rane2 tiivistelmä on muuten hyvä, mutta tulkitsisin niin, että paneelit suosittelevat sitä mistä on eniten puutetta eli lahopuusta ja vanhoista metsistä. Taimikonhoidoista ja hakkuistakin on ilmeisesti jonkin verran puutetta, koska on havaittu että puiden latvukset ovat supistuneet. Eli hakkuiden vähentäminen (sen lisäksi että se vanhentaisi metsiä pitkään jatkettuna) heikentäisi heti puiden kasvukuntoa entisestään. Miten tämän saisi viestittyä suurelle yleisölle, kun yleismediassa toistuvat kirjoitukset ylimitoitetuista hakkuista, lahopuun vähyydestä ja uhanalaisista ötököistä?

    Rane2

    Jos kerran ilmasto lämpenee niin vanhojen metsien lisääminen on väärä toimenpide.Paitsi jos tavoite on lisätä kuolevia metsiä.Käsittääkseni ei ole tavoite.

    Kun myrskyt ja muut tuhot lisääntyvät niin lahopuu lisääntyy itsestään

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Totta, lahopuut kyllä lisääntyvät sen verran kuin ötökkälaki sallii.

    On tärkeää huomata, että ei ole hyödyllistä vanhentaa metsiä yleensä. Tai joillakin keskustelijoilla on, niillä jotka kasvattaisivat olennaisesti metsien kiertoaikaa. Nämä keskustelijat korostavat metsien roolia hiilivarastoina. Metsäalan ihmiset ovat varovaisia kiertoajan pidennyksen kanssa koska he tiedostavat riskit kuusikoissa. Tuhoriskien lisääntyminen pitäisi muistaa kasvun mahdollisen pienenemisen ohella keskusteluissa, mutta kaikki eivät usko riskien kasvuun tai siihen että siitä olisi haittaa. Se olisi huono kehitys jos kasvu alenisi ja tuhojen määrä nousisi yhtä aikaa. Ennustaminen on vaikeaa.

    Siitä vallitsee aika pitkälle konsensus, että vanhojen metsien suojelualueiden määrää pitää lisätä Etelä-Suomessa. Näiden ei ole tutkimuksissa havaittu lisäävän kuoriaisriskiä. Lisäksi tulee lisätä vanhojen puuyksilöiden määrää ja lahopuiden määrää.

    Kurki Kurki

    Ensisijaisia uhanalaisia lahopuulajeja on noin 190. Ne pitäisi käydä läpi järjen kanssa ja poistaa kaikki ne lajit, jotka eivät todennäköisesti hyödy yhtään vanhojen metsien lisä suojelusta. Montakohan kymmentä lajia jäisi perusteluksi näille Etelän vanhoille metsille suojella?

    Esimerkiksi Kalkkikääpä, jolle on olemassa miljoona hehtaaria suojelualueita, mutta eipä ole luokkaansa nostanut viimeisten 30 vuoden Punaisten kirjojen aikana. On edelleen erittäin uhanalainen (CR).

    Luokkaan johtaneet syyt ovat kuitenkin

    Mv – Vanhojen metsien väheneminen

    Ml – Lahopuun väheneminen

    Onko todella vanhat metsät hävinneet ja lahopuu vähentynyt Saariselän ja Pallastunturin kansallipuistoissa, jossa sen ensisijainen elinympäristö on.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 53)