Keskustelut Metsänhoito Thai metsurit Suomessa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 191)
  • Thai metsurit Suomessa

    Merkitty: 

    MtV:n uutisissa oli juttu thaimaalaisista metsureista. Sievissä ei riitä omasta takaa metsureita se syynä.

     

  • metsänkasvattaja

    mahtaavatko  nämäkään  työntekijät  tuoda  mitään valtion kassaan. .työnantaja on  pystynyt  nämäkin palkkaamaan erilaisten tukien  avulla  joita  suomessa  riittää .

    Nimetön

    No onpas tällä palstalla ennakkoluulosta porukkaa. Sievi on työvoima pulaansa paikannut ulkomaisilla työntekijöillä jo pitkään.
    Holstin haastattelua syksyltä   ”– Tarjoamme thai-työntekijöille suomalaisittain hyvän palkan päälle majoituksen ja ruoan. Parhaiten työntekijää motivoi hyvä ja reilu kohtelu. Motivoinut työntekijä taasen tekee parhaiten työnsä ja yritys hyötyy. On itsestään selvää, että ulkomaalaiselle pitää maksaa samasta työstä sama palkka kuin suomalaiselle.
    Kyse on oikeudenmukaisuudesta.

    Kaikenlainen toisen ihmisen riistäminen on minusta väärin. On ollut järkyttävää lukea, miten kausitöissä olleita thaimaalaisia on lehtitietojen perusteella kohdeltu. Kun työvoimaa hankitaan työlupa-töihin, sellaisen riiston ei pitäisi olla mahdollista.”

    Nimetön

    Metsätalouinsinööri 33v. Mikael Holstilla omaa metsää 630 ha jossa ruumiilliseen työhön tottuneet ja motivoituneet ja ahkerat Thai metsurit koulutetaan. Jatkossa tarkoitus työllistää metsureitten vaimotkin Mikaelin yrityksessä.

    Itämaan ihme

    Ei hyvältä vaikuta ei. Eräs vanha metsuri sanoi jo reilu 10 vuotta sitten eläköidyttyään, että suomalaiset kilpailutetaan ulos metsänhoitotöistä. Silloin sellufirmojen edustajat naureskeli asialle.

    Valitettavasti siinä kävi/tulee käymään juurikin näin. Jos Vironmies sahaa 5-8€/h, niin millä tekee thaikku?

    Eikä varmaan enää ole suomalaisilla asiaa hintaan perustuvissa kilpailutuksissa . Tässä eräs nuori reilu 20v metsuri pisti tällä viikkoa pillit pussiin, ei kiinnosta 2000-3000€ palkalla tehdä näitä hommia. Ja ihan ymmärrettävää, saman saa kotona tekemättä mitään.

    Miten käy esim. taimikoille jatkossa, jos tekijän vaatimuksena on saada saha käyntiin ja eikun metsään periaate?

    Ola_Pallonivel

    Sievi on ollut julkisuudessa, kun ei kuulemma saa tekijöitä kenkätehtaalle. Jos ei mukava sisätyö kelpaa, niin tuskin ryteikkökään houkuttelee. Jotain on mennyt metsään myös siinä, kun nuorisolle maksetaan asunto vastineetta. Siellä sitten pelataan pleikkaa ja juodaan energiajuomaa, että jaksaa yöllä valvoa. Yhtälö ei toimi.

    Nämä on kokoomuksen ja vihreiden horinoita, että tarvitaan ulkomailta työvoimaa. Ei tarvita, vaan oma nuoriso töihin. Edut pois, niin rupeaa tekeminen kiinnostamaan.

    EDIT

    Rane

    Täälläpäin eräällä urakoitsijalla on Thaimaalainen vaimo.Urakoitsijalla oli pitkään vaikeuksia saada ajokoneen kuljettajaa.Vaimo oli sitten kerran kysynyt että voisiko hän ruveta ajamaan ajokonetta.Olivat sopineet että hän harjoittelee koneen toimintoja ja liikkeitä muutaman päivän aukealla.Rouva oli liikutellut konetta yhden päivän tyhjiltään ja sitten ruvennut ajamaan puuta.

    Näin savottaa kun rouva oli ajanut puuta ilmeisesti reilun kuukauden.Kuormaus oli vielä hiukan hidasta mutta pinot olivat jo ihan kelvollisia.Puulajit ja tavaralajit varmasti omissa kasoissaan.Ja hän jo silloin ajoi yhdessä vuorossa olleen moton jäljet yksinään.

    Urakoitsija,jota siis yleisesti pidetään työhulluna,kertoi että vaimo oli ehdottanut että heidän pitäisi jatkaa päivää tunnilla tai parilla.Urakoitsija kuitenkin totesi että nykyinen12 tunnin päivä saa riittää. Kuulema Thaimaassa ei ole viisipäiväistä työviikkoa,silloin tällöin joitain uskonnollisia juhlapäiviä.

    Tästä noin puolen vuoden päästä näin rouvan tekemiä pinoja tien varressa ja olivat aivan huippuammattilaisen jälkeä.Työskentelyä en nähnyt mutta todennäköisesti yhdessä vuorossa olevan moton perässä voi käydä aika pitkäksi.

    Hattua pitää nostaa,ummikkona outoon pohjoiseen maahan,kotiseudullaan nähnyt ehkä norsujen kuskaavan tukkeja ja puolessa vuodessa opettelee ilman koulutusta ammattilaiseksi ajokoneen käytössä.Ehkä tekniikka ei ole niin hallussa mutta puu kulkee.

    Jos metsäalalle tarvitaan ulkomaista työvoimaa niin sitten Thaimaasta.

    akkli

    Taimikonhoito on tärkeä työ puuston kasvatuksessa,niinkuin kaikki täällä tietävät,mutta ennenkaikkea oikea aikainen thoito antaa tuottoa.Tosiasia on ettei suomenmaasta löydy riittävästi tekijöitä .firmat ja mhyt ottavat  mieluimmin ulkolaisia isompia työryhmiä töihin ,jottei tarvitse olla sidoksissa vakiväkeen.Ulkolaisten raivaajien määrät tulevat kasvamaan ,muuten taimikot jäävät hoitamatta niinkuin nyt on jo nähtävissä.

    Itämaan ihme

    Ulkomaalaisessa työvoimassahan ei ole mitään ongelmaa, jos pelisäännöt on samat, kuin suomalaisilla.

    Valitettavasti esim. Virolaisilla on täällä päin ihan omat säännöt. Laatu saa olla mitä on, kunhan halvalla tekee. Ei tule sanomista, suomalaisille tulisi kenkää samanlaisista suorituksista.

    Metsänmies

    kuustoista:”Kyllä sitä vierastyövoimaa tarvitaan että metsän istutus säilyy kannattavana.” Istuttelin vuonna 1995 metsänhoitoyhdistyksen töissä taimia. Istutuspalkka oli 60 penniä(10,009 senttiä)kappale. Sama taksa läpi syksyn. Istuttelin vuonna 2021 metsäpalveluyrityksen töissä taimia. Istutuspalkka oli 9,5 senttiä(56,484 penniä kappale). Sama taksa läpi kesän. Istutuskustannus tainta kohti on siis laskenut. Suomen Pankin raha-arvolaskurin mukaan, joka ottaa huomioon elinkustannusindeksin, tuon 60 pnniä pitäisi olla tänä vuonna 15 senttiä. Ansiotasoni ei ole tietenkään laskenut tuossa mittakaavassa ,johtuen työn kehittymisestä ja istutusmäärien kasvaessa päivää kohti. Nuo -95 hinnat ovat kuokkahintoja.

     

     

    Visakallo Visakallo

    Onko jossainpäin Suomea vielä ihan oikeasti kotimaisia raivaajia? Täälläpäin ei metsänomistajien ja heidän perheenjäsenten lisäksi ole kotimaisia raivaajia juuri ollut enää kymmeneen vuoteen.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 191)