Keskustelut Metsänhoito Terveyslannoitus

Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)
  • Terveyslannoitus

    Tuolla vilahti A.Jalkasen viestissä että boorilla saattaisi olla vaikutusta alikasvos kuusten lahoon?

    Yleisemminkin kysyisin asiaa terveyslannoitusten vaikuttavuudesta.
    En nyt tarkoita pelkästään ravinteitten kasvua lisäävää vaikutusta, vaan nimenomaan suoranaisia terveysvaikutuksia.

    Kuinka paljon erilaisilla pää-, lisä- ja hivenravinteilla on tosiaankin tekemistä suoranaisten kasvitautien ja epämuodostumien torjunnassa, entä hyönteistuhot?

    Yleisesti kai on tunnettu boorin puutteen ja/tai boorin ja typen epäsuhteen vaikutus havupuiden pensastumiseen, mutta kuinka paljon tälläisiä syy/seuraus pareja oikein on.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Svedu Petteri

    Mututuntumaa ja Mhy-henkilön kertomaa on se, että jos tyvitervaksen vaivaamaa männikköä lannoittaa, niin se vain kiihdyttää tyvitervaksen etenemistä. Homma voisi olla silloin OK, jos on tarkoitus ottaa muutaman viimevuoden loppukiri ennen päätehakkuuta.

    Tyvitervas männyllä on Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa oikeasti todellinen vaiva. Usein on vaikea uudistaa järkevästi, koska koivu ei menesty maaperän takia ja tarttuu myös siihen.

    http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lahontorjunta/manty-tyvitervas.htm

    Burl

    Alkuperäiseen kysymykseen olen utelias kuulemaan vastauksia. Liittyen aiheeseen kysyisin vielä, onko palstan metsänhoitoväellä käsitystä siitä, että voiko sinänsä terveenoloisilla puilla olla kenties piilevä hivenravinnepuutos, joka rajoittaa kasvua? Olen ihmetellyt mm. erään peltokoivikon latvojen haarautumista, vaikka puut kuta kuinkin oivallisesti kasvavat.

    Samoin askarruttaa yhden turvepeltokuusikon heikko kasvu. Vaikka puut ovat väriltään vihreitä ja latvaltaan enimmäkseen teräviä, ennen istutusta puski tuo kuvio heinää vimmatusti ja tämän myötä saattoi olettaa, että kasvupaikan viljavuustaso olisi omt. Näillä spekseillä pitäisi varttuneen kuusentaimikon pituuskasvu olla lähempänä metriä, mutta käytännössä se on alle puolet tuosta.

    MaalaisSeppo

    Pellonmetsityksessä voi olla ongelmana mm boorin ja muiden hivenaineiden puute. Itselläni ilmeni peltokuusissa jonkin verran monilatvaisuutta, vaikka kasvu olikin n. 70 cm/vuosi. Ravinneanalyysi osoitti mm. boorin ja etenkin magnesiumin puutetta. Lannoitin pellot toissakesän alussa Yaran rakeisella boorilannoitteella. Kemera tuetkin sain. Hyvin näyttävät kasvavan.

    Nykyään ko. lannoitetta ei ole valitettavasti enää markkinoilla. Nestemäistä Bortak-liuosta kyllä myydään, mutta se ei vastaa koostumukseltaan aikaisempaa, joka oli mielestäni parempaa.

Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)