Keskustelut Metsänhoito Terveyslannoitus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)
  • Terveyslannoitus

    Tuolla vilahti A.Jalkasen viestissä että boorilla saattaisi olla vaikutusta alikasvos kuusten lahoon?

    Yleisemminkin kysyisin asiaa terveyslannoitusten vaikuttavuudesta.
    En nyt tarkoita pelkästään ravinteitten kasvua lisäävää vaikutusta, vaan nimenomaan suoranaisia terveysvaikutuksia.

    Kuinka paljon erilaisilla pää-, lisä- ja hivenravinteilla on tosiaankin tekemistä suoranaisten kasvitautien ja epämuodostumien torjunnassa, entä hyönteistuhot?

    Yleisesti kai on tunnettu boorin puutteen ja/tai boorin ja typen epäsuhteen vaikutus havupuiden pensastumiseen, mutta kuinka paljon tälläisiä syy/seuraus pareja oikein on.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Väkitukko

    Taneli!

    Sitä on täysin mahroton sanoa.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Väkitukko:
    ”Taneli!

    Sitä on täysin mahroton sanoa.”

    Joo, varmaankin meille molemmille, mutta palstalla on paljon tietäviä ihmisiä, siksi kysynkin.

    Terveisin: korpituvan Taneli

    Pete

    Boorinpuute häiritsee hienojuurten kasvua jo ennen kuin latvassa näkyy isompia oireita. Tiedetään myös, että boori vaatii vettä liikkuakseen. Näistä voi vetää johtopäätöksen, että boorinpuutos voi altistaa puuston kuivuudelle. Tutkimustietoa käytännön maastokokeilta ei taida kuitenkaan olla.

    Typpilannoitus vahvistaa puustoa kaarnakuoriaisia vastaan. Tästä minulla on omakohtaista ”mutu-kokemustakin”. Mäntypistiäisille typpilannoitettu puu maistuu heikommin ja puu toipuu tuhosta huomattavasti nopeammin. Tämä on ihan tutkittukin juttu. Kemerakin tuntee ”mäntypistiäistuhon heikentämän puuston terveys/elvytyslannoituksen”. Saako sitten myönteisen rahoituspäätöksen on asia erikseen…?

    Dolmari

    Boorin vaikutuksesta kuuselle löytyy paljon tutkimusta, mutta miten on männyn kanssa. On männikkö alueita joilla havaittu selkeä boorin puutosta, mutta onko männylle hyötyä lannoituksesta?
    Olisiko kokemusta asiasta?

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Dolmari:
    ”On männikkö alueita joilla havaittu selkeä boorin puutosta, mutta onko männylle hyötyä lannoituksesta?
    Olisiko kokemusta asiasta?”

    Onhan sitä 2012 lannoitettiin peltomännikköä boorilla ja ilme ainakin kirkastui heti, Vaikea on sitten sanoa jotain täsmällisiä lukuja vaikutuksesta.

    Uutta oli se että typellä lannoitettu ei kelpaisi enää mäntypistiäiselle. Toki tiedän että jäleenpäin on tuhoja yritetty typellä paikata, että se olisi ennaltaehkäisevääkin, sitä en tiennyt.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Niin, se boorin vaikutus lahon ehkäisijänä?

    Muiden ravinteitten terveysvaikutukset?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    pvma

    Aihe on kiinnostava. Ajattelin laittaa typpeä ja booria alueelle jonka vieressä oli hyönteistuhoa ja n. 40v kuusikko melko kuivahkolla pohjalla.

    Jos jollakulla olisi kuusen suhteen tutkimistuloksia?

    Minä oletan,, en tiedä,, mutta oletan että harvennusten jälkeen boori olisi pelkästään hyväksi esim. tyypillisille keskisuomalaisille / savolaisille / karjalaisille kaskimaiden kuusikoille. Jonkin verranhan booria vapautunee(?) harvennuksesta maahan jääneistä havuista ja latvuksista mutta riittääkö moneksi vuodeksi?

    Visakallo Visakallo

    Eiköhän se ole puilla ja muillakin kasveilla, kuten myös eläimillä ja ihmisilläkin paras terveyden tae monipuolinen ja tasapainoinen ravinto.
    Mitä omissa metsissä on terveyslannoituksia tullut tehtyä ovat tulokset olleet hyviä.
    Terveyslannoitus pitää kuitenkin aina perustua neulas- ja/tai maaperäanalyysiin, sillä läheskään aina ei ole kysymys vain yhden aineen, kuten esim. boorin puutoksesta.
    Nämä aineet muuttuvat liika-annoksina myrkyiksi, joten potilas voi väärällä annostelulla kuolla pystyyn.

    n-merkki n-merkki

    Minulla on ensiharvennettu, istutettu männikkö josta otettu neulasanalyysi kertoi boorin puutoksesta, Kemera hakemus sisällä ja
    päätöksen tultua ryhdytään toimeen. Tuella tai ilman.
    Nyt neulaset ovat hiukan kellertäviä ja jonkun verran kaksihaaraisuutta esiintyy. Sanovat että boorilannoituksen vaikutus näkyy jo seuraavalla kasvukaudella.
    Odotan mielenkiinnolla.

    Pete

    Puun takuselle, ainakin Pohjois-Savossa neulasnäytteitä otetaan boorinpuutoskohteilta enää hyvin vähän. Normaaleilla käyttömäärillä ja tasaisella levityksellä yliannostuksen vaaraa ei ole vaikka kohteella ei olisi puutostakaan. Näytteen ottaminen ja analysointi on turha ja aika iso vaiva ja kulu.

    Suometsät ovat asia erikseen, niillä neulasanalyysi on yleensä paikallaan, mutta muutenkin kuvion ominaisuuksia tulisi tarkastellan. Esimerkiksi turvekerroksen paksuus. Turvekerros on voinut painua kuivatuksen seurauksena kymmeniä senttejä ja puut saavat jo pohjamaasta ravinteita

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)