Keskustelut Puukauppa termit ajantasalle

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • termit ajantasalle

    Kokenut tuntee tietysti termistöä mutta kannattaisi välillä muistuttaa Mitä tarkoittaa -kantohinta tai tehdashinta.Kokorunko,osarunko tai tukki,pikkutukki,kuitupuu,energiapuu jne..Mitä kuluja kuten rahtia jonnekkin.Millaisia mittoja käytetään.
    Taulukoissa näkee hintoja -eri-alueilta.Eri hakkuutyypeistä kuten päätehakkuu.
    Nopeasti vilkaisten saattaa jäädämielikuvaa hinnasta.Joka harvennuksissa on jotain muuta.
    Toinen härdelli on sertifikaatit.Kenelle ne on tarkoitettu ja mitä etua ne myyjälle antaa.Meilä asiat hoidetaan yleisemmin vastuullisesti ilman näitä välipeukaloita.Mitä muualla maailmassa ja millaisin keinoin voi vain arvailla.Monessako maassa näitä systeemejä käytetään.Kysymyksiä ja arvauksia mutta meillä on systeemi jota luulisi maailmallakin arvostettavan.Ei kai tähän muita kikkailuja tarvita.
    Kannattaisi muualtakin tulla katsomaan miten meillä toimitaan koska metsät ovat jatkuvassa kasvussa ja kunnossakin.

  • Jätkä

    Noista on järjestetty koulutusta jo vuosikymmenten ajan.
    Harmi vain, että ne, jotka osallistuvat koulutukseen, ovat yleensä niitä penaalin terävimpiä kavereita ja heillä usein on jo hyvä tietämys metsäasioista.

    Jos MHY:n alueella on vaikkapa tuhat metsänomistajaa, niin saattaa olla vaikeuksia saada viisitoista kuuntelijaa pariksi päiväksi, jolloin ehkä käydään metsässäkin.

    Meillä oli Metsänhoitaja, joka ei tajunnut kantohintaa, pystykauppaa, hankintakauppaa, eikä toimitusmyyntiä. Kuvitteli tosiaan, että hinnat ovat aina kaikissa samat.
    Johtui ehkä siitä, että oli ollut Metsähallitukslla töissä ja siellä kaikki puutavara myytiin toimitusmyyntinä, eli hinta oli likipitäen aina sama.

    torppari

    woe halawatun pakana… KVG (nuorison ohje) = kato vittu guuklesta

    r.ritva

    Googletus ei syystä tai toisesta kaikille sovi.Pitääkö joka asiaa härpäkkeistä hakea kun näistä voisi yksinkertaisesti listaa vilkaisemalla nähdä kaikki selkeästi ja yksinkertaisesti.
    Itse tajusin vasta jälkikäteen tietyn termin.Ja sen lisäkuljetusmaksun.Eikä siinä sinänsä.
    Näyttää,ettei nykypopula osaa kuin kuuklettaa.jos nyt sattuu ymmärtämään mitä pitäisi tajuta etsiä jos tajuaa jälkikäteen jotain.
    -Mielestäni kauppaa tehdessä pitäisi olla selvät termit.
    Joten nuorison termeiltä kuulostaa-halv pakana.

    rame

    Tähän on sitten hyvä itsekunkin linkittää tietoa, käytin tuota kvg:tä ja tämä ei ole sitten mainos.

    http://www.uusimetsanomistaja.fi/Metsanomistajalle/metsasanasto/Pages/Default.aspx

    ps. ei onnistu noiden tyhjien poisto näymmä

    Korpituvan Taneli

    Saahan ne välilyönnit pois!

    http://www.uusimetsanomistaja.
    fi/Metsanomistajalle/metsasanasto
    /Pages/Default.aspx

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Noista termeistä voisi mainita että kuitenkin ne metsätaloudessa ovat yllättävän maanläheisiä ja kansantajuisia. Lyhenteetkin pienellä järkeilyllä pitäisi avautua. Ei aivan insinöörslangia millään tasolla.
    Mutta sitten on myös vastuu puunmyyjällä että pitää tietää mitä on myymässä ja mitkä ovat odotukset eli kuinka realistispohjalla ollaan.
    Se nyt vain yleensä koskee vähän kaikkea kauppaa että pitäisi olla joku näppituntuma aiheeseen jota aikoo rahaksi muutella.

    r.ritva

    Uskallampa väittää,että kaikesta w kuletuksista huolimatta on metsänomistajia jopa uusia joilla nämä termit eivät ole hallinnassa ja vielä miten monia näitä on.
    Yhdistysten kautta myyvän ei välttämättä tarvitse edes asiaa pohtia.
    Loppuselvityksen käteensä saanut tarkistaa tiedot mitä tuli myytyä.
    Millaisin kustannuksinkin.
    Termit ovat ihan oikeasti ruohonjuuri tasoisia useimmat meille jotka
    ihan ite asioita käsittelee vaan ei kaikille.

    A.Jalkanen

    Metsälehti Kustannuksella on semmoinen kirja kuin ”Metsäkoulu”, Myös Metsäkortisto ja Tapion metsänhoidon suositukset ovat hyviä tietolähteitä. Netistä löytyy vaikka mitä ja kirjastosta.

    Tiedon puutteen takia ei tarvitse jättää metsiä hoitamatta. Ai niin, ja onhan myös mhy, joka neuvoo puoli-ilmaiseksi. Sen sijaan puun ostajien ilmaiset neuvot voivat tulla kalliiksi. Vastuu siirtyy kuulijalle siinä kohdassa.

    Täällä palstalla korostuu kirjoittajan ja lukijan vastuu. Virheitä sattuu kaikille ja omakohtaiset havainnot eivät ole aina yleispäteviä.

    jees h-valta

    Niissä ”puoli-ilmaisissa” mhy:in neuvoissa on vastuu kuulijalla.
    Jos ei ymmärrä kuulemaansa tai asiaa ei selitetä ymmärrettävästi. Parempi olla yleisaktiivi ja miettiä hiukan omallakin järjellä asioita metsätaloudessa. Useimmiten ja ainakin omakohtaisesti olen pärjännyt sillä parhaiten. Jättää se vanhoollistaantunut paatos hiukan vähemmälle.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)