Keskustelut Tekniikka Terävä teräketju

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 57)
  • Terävä teräketju

    Tänään tuli paketti terälevy- ja -ketjukauppiaalta. Vaihdoin vanhan laipan ja loppuun terotetun ketjun uusiin.

    Saha käyntiin ja koesahaamaan.

    Voi hyvää päivää miten muuttui saha! Aivan käsittämätön leikkuuteho verrattuna aiempaan!

    Kyse oli Stihlin ketjuista ja sahana on -261. Hymyilyttää vieläkin ?

    Onko muille käynyt näin?

     

  • Hiluxmetsuri

    Kkiilalle kiitokset linkeistä. Noissa oli paljon niitä asioita joita Jätkä aiemmin kertoi.  Kyllä nyt kelpaa 🙂

    Jätkä

    Jotenkin tuntuu uskomattomalta, että teiltä on jäänyt lukematta sahan mukana tulevat ohjekirjat, joissa liiankin perusteellisesti selitetään kaikki nuo. – Paitsi se, miten voi silmin nähdä, milloin ketju on terävä.

    Tosin meillä on ollut nuorehkoja oppilaita, jotka eivät kerta kaikkiaan ole sitä tajunnut. Viilattu on niin perusteellisesti, mutta ketju ei teroitu- ei vähääkään.

    Sellaisella ketjulla voi kyllä ihan hyvin sahata vaikka kuukauden viilaamatta välillä lainkaan. Sen leikkuuteho ei paljo muutu viilaa taikka ei.

    Alan ymmärtää arton raivurinterän terävänä pysymistä, vai pitääkö sanoa – Tylsänä pysymistä.

     

    arto arto

    Alan ymmärtää arton raivurinterän terävänä pysymistä, vai pitääkö sanoa – Tylsänä pysymistä………Voi voi……Et tajua paljon mitään. Itse kehua vaan. Eli et voi ymmärtää minun teroitusjuttuja. Kuvittelet vaan päässäsi niitä juttuja. Omat ovat nykyaikaa ei museo aikaa.

    Hiluxmetsuri

    Jaa, muiden lukemisista en tiedä, mutta ohjeet tuli luettua joskus vuosia sitten, ja terotuksen perusasiat olivat ikäänkuin hallinnassa, mutta eipä ne sitten olleetkaan. Tarvitaan näköjään jokin havahduttava tapahtuma jotta muutos lähtee käyntiin. Mutta mitäpä tuosta. Aina voi yrittää parantaa.

    Jätkä

    Kouruhanpaisten teräketjujen teroittamisessa ei ole tapahtunut varsinaisi muutoksia, vaikka kourun muotoa onkin muuteltu.

    Päältä automaattisestikin teroitettavissa on jotain kehitystaä tapahtunut nimenomaa teroituslaitteen kohdalla. Sellaiset ketjut tulivat kuitenkin esille jo 70-luvulla, kenties aikaisemminkin. Silloin teroitin oli kiinteästi sahaan asnnettuna.

    Tärkeintä hampaiden teroituksessa on ymmärtää, mikä lastun irroittaa ja miten, sekä lastun vahvuuden säätämisen tärkeys.

    Kaikki nuo terän puoltamiset – tai kiertämiset johtuvat yksinkertaisesti kourujen kulmassa ja sivulla olevista virheistä.

    Kuitenkin – kun ketjun peruskunnostaa esim rullaviilanohjaimella ja kaikki hampaat ovat yhtä pitkiä, sen voi aivan varmasti teroittaa vapaalla kädellä viisi kertaa ilman, että siinä mikään ratkaisevasti muuttuu.

    kkiila

    Mitä olen nähnyt ”joitakin” teroittajia joilla ongelmia saada normaali terävä ketju.

    Viila ei pysy oikeassa kohdassa vaan viilaavat kourun pohjaa, paine alaspäin. Hammas jää käytännössä teroittamatta ja ongelma kasvaa joka viilauksella.

    Kulmat erilaisia ja ei viilata riittävästi huonossa kunnossa olevaa. Viila tylsä.

    Viilassa jos on ohjain/pidin niin viila pysyy aina siinä korkeudessa. Kulmia voi tarkastaa viivoista. Kun ei kiristä viilaa liian tiukkaan voi kahvasta pyöräyttää välillä.

    Noista ohjeista on tainnut unohtua että tylsällä viilalla ei kannata viilata.

    pikkutukki

    Kyllä sahojen terotus  on vaikea laji . Jatkuvasti siinä oppii uutta ja huomaa sahanneensa loppujen lopuksi puolitehoisilla terillä . Sahaa olen minäkin käyttänyt ainakin kolmekymmentä vuotta ja nyt alkaa olla ensimmäiset ketjut , jotka on voinut sahata loppuun kun terotus alkaa onnistua .

    Jätkä

    Kkiila otti esiin tärkeän sivujuonteen: tylsällä viilalla ei kannata viilata. Vaikka onhan se kevyt työnnellä, kun se on liukas.

    Kymmeniä vuosia sitten, kun aloitin oikein tosissaan teroitukseen paneutumisen, juttelin silloisten osa-aikametsurien ja oikeidenkin metsurien kanssa viiloista. Suurella osalla oli yksi viila, jota he olivat käyttäneet pitkään ja jopa useampaan ketjuun. Joillakin oli yhteinen viila kaverien / naapurien kanssa ja viila kiersi kylää. Pääsin kokeilemaankin sellaisia: Niin oli kuin rasvatulla kuuden tuuman naulalla olisi terää hangannut.

    Minulla on kulunut moottorisahan teräketjun teroituksessa kolme – neljä viilaa aina terää kohti. Viilat olen ostanut paraimmillaan tusinoittain, taikka laatikossa, jossa niitä kuuden viilan pakkauksia on varmaankin yli kymmenen. isommissa erissä viilat ovat hinnaltaan vain murto-osan siitä, mitä maksaa tavaratalossa kahden viilan pakkauksessa huonompilaatuinen viila.

    Viila täytyy pitää kuivana ja mielellään puhtaana. Kuiva hammas, kuiva viila ja viilan pyöräytys ja näpäytys, jolloin viilausjäysten putoaa viilasta pois – KYLLÄ LÄHTEE!

    Parhaat viilat taitavat olla Sveitsiläisiä.

    Kaikille erilaisille ketjuille on omanlaisensa viilanohjurit. Niitä ei pidä sekoittaa. Teräketjuissa on merkki – ja mallikohtaisia eroja. kun on keksinyt hyvän ja edullisen teräketjun, kannattaa siinä mallissa pysyä. Siten ei tarvitse sekoilla kymmenen erilaisen ohjurin ja komen erivahvuisen viilan kanssa.

    Kun sahauskilpailuissa sahat ja terät katsastetaan ennen kisaa, koskaan ei ole tullut moitteita. Kilpasuorituksen jälkeen on tuomareina työskennelleet metsäoppilaitosten opettajat halunneet tarkastaa MINUN sahastani teräketjun, siis sen, mikä siinä aiheuttaa sen, että se leikkaa niin hyvin. Eivät ole keksineet, että se vaan on niin täydellisesti viilattu, että kaikki hampaat ovat justiinsa samanlaisia.

    Tolopainen Tolopainen

    Viilaamalla ketjua ei saa yhtä teräväksi kuin koneella terottamalla. Kokeilemalla selviää aika nopeasti. Jos sahaa viilaa metsässä siihen ei mitään ohjureita tarvita. Pessisen videosta näkee miten se tehdään oikein. Kun on 50 kuutioinen ms 261 saha ja madalletut puruhampaa yksi teroituskerta päivässä riittää. Yrittäkää teroittaa viilalla pilkkikairan terä, niin ei tule mikään.  Kävin tehtaalla katsomassa miten teroittavat. Käsivaraisesti nauhahiomakoneella se tapahtui. Senjälkeen olen teroittanut kirveet ja vesurit nauhahiomakoneella. Ei mitään tahkoja tarvita, hiomakone vain ylösalaisin ruuvipenkkiin ja siinä on teroituskone.

    Jätkä

    Niinhän sitä luulisi. Kun ukkelin mielestä Tilhin terä on liian ottava tehtaan jäljiltä, jäänee hänen mielipiteensä ilman suurempaa kannatusta.

    Kun tehtaalla teroitetaan – tai kotona omalla teroituskoneella teroitetaan, on kourun särmät ja kulmat sellaiset kuin pyörivällä laikalla saa. Viilalla jälki on toisenlainen, se käärii lastun kevyesti kourun kylkeen.

    Joskus kokeilimme hiomapuikkoa akkukoneen kanssa, oikein huomatahnat ja sellaiset – ei mitään hyötyä!

    Tuota lastun irroitusta voisi verrata lumiauraan, joka on kuorma-auton edessä. Jos auraksi laitetaan suora teräslevy, joka on vinossa oikealle, ja verrataan sitä oikeaan muotoon prässättyyn lumiauran siipeen, niin kumpi siirtää lumen kevyemmin ja täydellisemmin sivuun. Suoraa levyä lykkäävän auton kuljettaja ei edes näe eteensä sen lumipölyn läpi, eikä tie ole yhtä puhdas aurauksen jälkeen.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 57)