Keskustelut Puukauppa Teollisuus: Suomessa maailman kolmanneksi kalleimmat tukit

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Teollisuus: Suomessa maailman kolmanneksi kalleimmat tukit

    Uutisista poimittua:

    ”Puukauppa kävi lokakuussa tasaista runsaan 500 000 kuution viikkotahtia. Kuukauden ostot nousivat Metsäteollisuus ry:n tilastojen mukaan 3,2 miljoonaan kuutioon, mikä on viidennes enemmän kuin syyskuussa.

    Havutukeista maksettiin lokakuussa valtakunnallisesti keskimäärin 53-54 euroa kuutiolta. Se on hieman enemmän kuin syyskuussa.

    Sahoilla kantohinnan osuus on keskimäärin 70 prosenttia sahatavaran tuotantokustannuksista. Puun hintataso onkin pistänyt sahateollisuuden kestämättömään asemaan, Metsäteollisuus ry:stä korostetaan. Järjestön mukaan Suomessa maksettiin havutukista huhti-kesäkuussa maailman kolmanneksi kalleinta hintaa.”

    Jokin aika sitten oli tarkoitus, että alan osapuolet istuvat saman pöydän ääreen pohtimaan nykymenon ongelmiin ratkaisuja. Metsäteollisuus oli jo tuolloin esittänyt tukin hinnan joustoa markkinatilanteen mukaan. Toivoin, että MTK selvittäisi kuinka joustoa on tapahtunut ja esittäisi vastineen väitteille. Muuten ne herkästi jäävät elämään totuuksina huolimatta siitä, että ne ovat vain toisen osapuolen näkemyksiä.

    Tähän uutiseen, kuten myös edelliseen tilanteeseen liittyen olisi myös hyvä saada vähän tarkempi katsaus väitteestä, jonka mukaan tukki olisi meillä maailman kolmanneksi kalleinta. Ainakin uusimmassa lehdessä oli maininta saksan 93 euron hintatasosta. Lieneekö sitten venäjältä tuotu tavara maailman toiseksi kalleinta. Ja miten hintataso on vertailussa muutettu yhteismitalliseksi. Eikös ainakin Ruotsissa mittaustapa ole erilainen kuin meillä.

    Kiinnostava on myös Metsälehden artikkelissa olleen sahurin kommentti. Raaka-aineen hinta ei ole ongelma, mutta erot euroopassa eivät saisi olla isoja.

    Jos siis raaka-aineen hinta edustaa 70% lopputuotteen hinnasta, miten mahtaa 93 eurolla sahaaminen kannattaa?

  • Rane

    Nyt on syytä ”korostaa” että tämä on sitä samaa löysää sontaa mitä metsäteollisuus ry suoltaa jatkuvasti maailmalle.Siis kun kerkiäävät EU-kanteluiden ja kartelli-ja puuntuoti kähmimisiltään.
    Kelle he muka esittävät puunhinnan alentamista?Jos MTK:n johto tarttuisi neuvottelutarjoukseen niin se olisi äkkiä syytteessä kilpailulainsäädännön rikkomisesta.Metsänomistajapuoli ei voi ottaa minkäänlaista yhteistä kantaa hintatasoon,edes sen alentamiseen.Eli tilanne on juuri se johon metsäteollisuuden lobbaajat aikoinaan pyrkivät.
    Puun hintatason määräävät yksinvaltiudella juuri metsäteollisuuden pösöt.Jos yksityiset sahanomistajat ovat sitten hintahäirikköjä niin ison pösön pitää neuvotella pikkupösön kanssa eikä itkeä metsänomistajille.Senverran metsäteollisuus ry:nkin pitäisi ymmärtää ettei metsänomistaja valitse huonompaa tarjousta vain jotta pääjohtajat saisivat muhkeammat optio-ohjelmat.

    jees h-valta

    Stora-Ensoakin kiinnostaa tänäpäivänä aivan sama kuin yleensä metsäyhtiöitä. Ja millä vielä elävät. Koivu-ja mäntykuitu on ykkösinä ostolistalla. tämä edellisen sivun ihmettelijälle.

    Kurki Kurki

    Kun Suomi liittyi euroon vuonna 2002, niin markka kytkettiin euroon aliarvostuksella, joka oli Saksaan nähden n.15% Suomen eduksi.
    Nyt kymmenen vuoden eroajan jälkeen Suomi on menettänyt tuon 15% kilpailuedun korkeammilla palkankortuksillaan ja on nyt jäänyt Saksan kilpailukuvystä n.15% .

    Eli kymmenessa vuodessa Suomen kilpailukyky rapautui 30% Saksaan nähden.

    Jos Suomessa olisi pidetty palkat kurissa huomioon ottaen työn tuttavuuden nousu ja nostettu palkkoja Saksan tahtiin, niin nyt suomalaisella palkansaajalla olisi huomattavasti valoisammat näkyvmät kuin mitä nyt, kun talous taas heikkenee.
    Kuten Stora-Enso tuossa viime viikolla ilmoitti metsäjalosteiden kysynnän heiketessä Suomi on se alue, jossa sitten supistetaan ensin, kun siellä on kilpailukyky heikoin.

    6tukki

    Yksi tapa nostaa suomalaisen metsäteollisuuden hintakilpailukykyä on panostaa entistä enemmän puutuotteiden jatkojalostukseen sekä aivan uusien innovaatioiden kautta merkittäviin, kansainvälisiä markkinoita kiinnostaviin tuotteisiin. Tällaisille tuotteille ei suomalainen palkkataso tai päämarkkina-alueiden etäisyys ole liian suuri rasite. Metsäteollisuuden tulisikin ainakin tuplata summat tuotekehitykseen yhteistyössä yliopistojen, VTT:n ym. tutkimustahojen kanssa.

    Tämä paljon palstallakin parjattu kotimainen palkkataso ei mielestäni ole missään nimessä pääsyyllinen metsäteollisuuden tämän hetkisiin vaikeuksiin enkä oikein usko sitä olevan puutavaran tämän hetkisen hinnankaan. Ei kait puutavara ole viimeisen viiden vuoden aikana käytännössä kallistunut juuri lainkaan.

    Suurin syyllinen ongelmiin melkoisella varmuudella on tämä globaali finanssikriisi, joka pikkuhiljaa on vienyt ainakin kehittyneet maat lamaan. Toinen, vaikeasti mitattava tekijä, on tämä sähköinen, bittiavaruuteen luotu kirjoitus-/lukumahdollisuus, jossa mustaa valkoiselle saadaan aikaiseksi ilman paperia.

    jees h-valta

    Minulle käy tämän hetken tukin hintakin kun suunta on kuitenkin edelleen laskeva. Ei kait se ainakaan odottelusta parane. Rattaille vaan. Tulevaisuuden metsätalous onkin sitten jotain aivan muuta.

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)