Keskustelut Metsänhoito Tehometsätalouden vaihtoehdot

  • Tämä aihe sisältää 446 vastausta, 38 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 7 tuntia sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 391 - 400 (kaikkiaan 446)
  • Tehometsätalouden vaihtoehdot

    Seuraavan Metsälehti makasiinin teemana näkyy olevan Luonnonläheinen metsänhoito. Löytyykö tehometsätaloudelle vaihtoehtoja?

     

    Tottakai löytyy, nimittäin tehoton metsätalous. Hakataan vain parhaat yksilöt pois ja muodostetaan jätemetsästä uusi metsä. Se on toki luonnon vastainen, sillä luonto ei koskaan karsi pois vahvinpia ja parhaita yksilöitä. Onhan meillä toki kokemustakin siitä kun  1920 – 1950 luvulle tätä harrastettiin ja me jotka on oltu metsissä jo 1960 – 1970 luvuilla muistamme miltä nämä metsät näyttivät. Vieläkin tulee silloin tällöi vastaan tämän aikakauden harsintametsiä.

  • Jovain Jovain

    Raha ratkaisee, mutta puuntuottajan näkökulmasta aika huonosti. Julkilausumalla (vanhalaki) metsien pilaaminen (jätemetsät) estettiin, mutta nyt uudessa laissa takaportti jätettiin auki. Menee vähän kuin fifty fifty, tällä hetkellä tuotetaan yhteiskuntahyvää nemmän kuin parasta ennen sallii. On poliittinen manoveri ja paremmuutta todistellaan laskelmilla ja jopa hyvän tuoton listauksilla. Toki saadaan hyvääkin tuottoa, kuten maapohjille, infran rakentamisesta energiatuotantoon. Toisaalta suojelussa korvauksista kieltäydytään. Esitetään omavastuuta ja nollakustannuksia. Puuntuottajan näkökulmasta tilanne on huono. Suurimmat menetykset ovat kuitenkin markkinaosuuksien menettämisessä. Kilpailun ylläpitämisessä 10-20 prosentin markkinaosuuksilla korjuussa, puukaupassa ja metsänhoidossa on vaikeuksia. Vastassa on valtaapitävien monopoli ja kartellit.

    mehtäukko

    Kun kerran raha ratkaisee ja jos on järjen häivää, onko valinnat vaikeita?

    Kun ei riitä kykyä sulkea takaporttejakaan, eikä ymmärrystä ”hyvän tuoton listauksista”, se on vifty vifty,- perässä hiihtäjän rooli. Onko enempi pitoa kuin luistoa?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos oikein ymmärsin, Jovainin mielestä siis isäntälinjan hankintahakkuu olisi saatava kilpailukykyisemmäksi ja sen markkinaosuutta saatava suuremmaksi. Suurin osa hankinnasta toteutuu kai nykyään mhy-vetoisesti korjuupalvelun toimesta. Jotta omistajavetoinen hankintamäärä voisi kasvaa, tarvitaan lisää tekijöitä ja parempaa kannattavuutta. Puun tuottamisen ja korjuun kustannuksia olisi alennettava ja/tai teollisuuden olisi maksettava suurempaa hankintalisää. Onko ideoita näihin?

    mehtäukko

    AJ. Olen kai useasti esittänyt sitä metsäteollisuuden liiketoiminnan lain-alaisuutta, että systeemillä ei ole varaa tärvellä saavuttamiaan toimitusvarmuus, laatu- ja kilpailuetujaan vientimarkkinoilla.

    Onkohan tämä Jojovainin väistämä tosi-asia vallalla yleisemminkin niin, että rattoreilla asiat ratkaistaan?

    ”..Puun tuottamisen ja korjuun kustannuksia olisi alennettava..” Sitähän täällä on erään kuvankin voimalla oikein ylistetty mallina muille.

    pihkatappi pihkatappi

    Ongelma lienee se että erikoispuun tarvitsijat valitsevat tai saavat tarvitsemansa sahatavaran ison konsernin tarjonnasta. Eli ostettaessa leimikko, tukin hinta on vakio ja kun sahatavara lajitellaan, parhaat  laadut maksavat kuitenkin neljä kertaa enempi kuin bulkki. Laadun erottelu metsänomistajan toimesta toisi lisäarvoa, nyt puuntuottajana tuota markkinaa ei juuri ole.

    mehtäukko

    Eihän nytkään kukaan estä tai kiellä naplaamasta niitä hankinnalla tai jopa toimituskauppana…!

    pihkatappi pihkatappi

    Suolahden höyläämö sahasi ennen laatutyvet ja nyt saavat tavaran kenties riskittömämmin ja halvemmalla isolta sahalta. Tämä on ihan normaalia markkintaloutta, mutta tosiaan enää tuota 50% arvokkaampaa laatua ei hankintatukille ole, kun ei ole koko sahaa. Sikäli tämä on järkevä kehitys, iso saha lajittelee tehokkaasti.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    mehtäukon linjoilla, nuo lainalaisuudet ovat olleet olemassa ja tiedossa jo kymmeniä vuosia ja hankintalinja on jäänyt ainakin osin niiden vuoksi sivuosaan. Itse en keksi ihan heti muuta keinoa tuottavuuden parantamiseen kuin leimikon korjuutekijöiden parantamisen, mm. leimikon, kuvion ja käsiteltävän puun koon kasvattamisen. Uutisissa kauhisteltiin Hangon isoa avohakkuuta. Toisaalta ei kauhistella taloudellisesssa mielessä liian pientä uudistushakkuun kokoa eli keskimäärin 1,5 hehtaarin Nalle Puh -metsää. Kaikki metsänkasvatuksen vaiheet tuottavat liian pienessä operaation koossa lisäkuluja.

    mehtäukko

    ”…Puuntuottajan näkökulmasta tilanne on huono.”… Vastassa on valtaapitävien monopoli ja kartellit…”

    Jojovainin jatkuva sairaalloinen vastakkainasettelu ei palvele ketään ja  vähiten itse metsänomistajia. Kun monessa asiassa tärkeää olisi yhteistoiminta ja toimivien mallien säätö molempien toimijoiden eduksi parhaimman tuloksen saavuttamiseksi.

    Arvostelun paikka Mtk:n suuntaan on se, että minkäänlaista positiivista liputusta ei ole nähty, vaikka puun kysyntä ja hinta ovat edelleen tapissaan josta sahat vaikeroivat. Huonona aikana sitä ulinaa kuullaankin riittävästi.

    suorittava porras suorittava porras

    Sitäkin on syytä pohtia ,miksi puita pitää ohjailla eri suuntiin ja paloitella kunnon kauppoja pieniksi osiksi. Ko toimenpide ainoastaan työllistää mhy:n väkeä. Mo:n saama taloudellinen hyöty ko toimenpiteistä voi jäädä jopa negatiiviseksi. Keula kohti isompia kauppakokonaisuuksia ja eroon ”Nalle Puh”- kuvioista. Sieltä ne rationalisointihyödyt kehittyvät ja kyky maksaa parempaa kantohintaa paranee.

Esillä 10 vastausta, 391 - 400 (kaikkiaan 446)