Keskustelut Metsänhoito Tehometsätalouden vaihtoehdot

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 446)
  • Tehometsätalouden vaihtoehdot

    Seuraavan Metsälehti makasiinin teemana näkyy olevan Luonnonläheinen metsänhoito. Löytyykö tehometsätaloudelle vaihtoehtoja?

     

    Tottakai löytyy, nimittäin tehoton metsätalous. Hakataan vain parhaat yksilöt pois ja muodostetaan jätemetsästä uusi metsä. Se on toki luonnon vastainen, sillä luonto ei koskaan karsi pois vahvinpia ja parhaita yksilöitä. Onhan meillä toki kokemustakin siitä kun  1920 – 1950 luvulle tätä harrastettiin ja me jotka on oltu metsissä jo 1960 – 1970 luvuilla muistamme miltä nämä metsät näyttivät. Vieläkin tulee silloin tällöi vastaan tämän aikakauden harsintametsiä.

  • 140ärrä

    Sellainenkin vaihtoehto voisi olla, kuin jeesustelumetsätalous. Siinä lopetetaan omien metsien käyttö ja suojellaan ne ja ollaan siten parempia ihmisiä. Sitten jeesustellaan, miten kauheaa se muiden metsänkäyttö on, kun siellä kaadetaan puita. Metsätaloustuotteet hankitaan jonkun muun tekeminä, muiden metsistä hankittuna.

    Toimii myös kaivosmineraalien kohdalla.

    Perko

    Korjaus, painovirhe paholainen:  Piti olla  Hartolalainen eikä harjavaltalainen.

    Tuoreimmat tutkimukset Pohjoisella pallonpuoliskolla ovat keskittyneet avohakkuun jälkeisiin metsiin, joista yli 73 % on hylättyjä alueita. Aineisto, joka on saatu  Hartolalainen metsätilalta, on tuottanut yli 25 000 julkaistua selitystä.

    puutuomas puutuomas

    Valtion talousmetsissä ei kovinkaan tehokkaasti näytä harvennukset saati taimikonhoidot onnistuvan. Ylitiheitä ja ajat sitten riukuuntuneita männyntaimikoita/ ensiharvennus metsiä liikaa. Eipä juuri riistaa, saati marjoja tapaa nuilta alueilta, mutta pakko kulkea joskus lävitse kun sattuu kulkureitille. Näin huolettoman metsän omistajan kannattaisi ehdottomasti siirtyä jatkuvaan kasvatukseen, koska siinä hoitamattomuus ei aiheuta niin suurta taloudellista vahinkoa, vaan jopa lisää muita metsän hyödyntämis mahdollisuuksia jotka ovat useinkin moninverroin arvokkaampia kuin maksimaalisinkaan puukuution tuotto/ha.

    Visakallo Visakallo

    Perko: ”Tuoreimmat tutkimukset Pohjoisella pallonpuoliskolla ovat keskittyneet avohakkuun jälkeisiin metsiin, joista yli 73 % on hylättyjä alueita.” 

    Perkoahan tämä ei luonnollisestikaan koske, mutta jonkin verran odottaisin kuitenkin avaamaan ko. tutkimuksia. Ketkä ovat tutkimusten tilaajat ja tekijät, kuinka monessa maassa niitä on tehty, mikä on tutkimusalueiden lukumäärä, yms. Liittyykö Perkon oma kolmen puun tutkimuskin jotenkin tähän?

    mehtäukko

    Tehometsätalous ns. tavan metsätaloudessa on harhakäsitys. Jos vesakko poistettaisiin myrkyin,muokattaisiin vain syvä-auraamalla, lannoitettaisiin rankasti ja yleensäkin toimet olisivat luontorasitteisia, toiminta lähentelisi sitä. Kun tekeminen on tarkoituksenmukaista,oikea-aikaista, tuottavaa ja luonnolle annetaan aikaa toteuttaa kasvun ihme, ollaan tasapainossa. Sitävastoin väärässä pihistely tuo tässäkin lunta tupaan:

    ”…Jos uudistamiskulut puolitetaan tinkimällä väärästä paikasta, tuloksena ei ole 80-vuoden päästä säästynyt kymppitonni, vaan pahimmassa tapauksessa vajaatuottoinen metsä. Satasien säästöllä tuhansien eurojen tappio. Kaikkein toiveikkaimpia ovat poimintahakkaajat, jotka uskovat luonto-äidin tarjoavan jatkuvaa tukkisatoa ilman uudistamista…” Näin kirjoittaa metsänkasvatuksen emeritusprofessori KMielikäinen.

    Jk:n vajaatuottoinen metsä on vallitseva sääntö kuin poikkeus. Ykköspuiden lustonpaksuuden ihastelu ei tuota, kun lähes kaikki muut kituvat. Ja eihän puun tappiollinen kasvatusmalli voi ratkaista sen hyvyyttä, kun muutkin ( kauppa,korjuu ) ovat tappiollisia.

    Jovain Jovain

    Voi olla 25000 julkaistua selitystä Visa. Vieläkö niitä pilalle harsittuja metsiä tulee vastaan. Niitä kun ei ole olemassakaan, ei ainakaan alueilla, joilla on harjoitettu edistyksellistä metsänhoitoa. Kuten aikoinaan Rautalammin reitin vesistöalueella Iisvedellä, on ollut merkittävä puukombinaatti, sahakeskittymä ja muuta puuteollisuutta. Havainnot pilalle harsituista metsistä on jääneet huomaamatta ja tuskin kannattaa uskoa, että pilalle harsinta olisi ollut hallitseva ominaisuus muuallakaan maassa. Mutta nyt uuden lain ja metsänhoidon vapauttamisen jälkeen tilanne on toinen. Siitä metsäviranomainen on huomauttanut ja on kertonut myös tuloksista. Tilaisuus tekee varkaan ja luettelointia metsänhoidon puutteista voisi jatkaa, mutta toisaalta myös. Kannattaako valtaapitävien väittää ihan mahdottomia, siinä voi käydä huonosti?

    mehtäukko

    ”..Vieläkö niitä pilalle harsittuja metsiä tulee vastaan…”  Jo tälläkin foorumilla useat ovat nähneet ja hylänneet moisen hupsutuksen, saati koko valtakunnan alueilla.

    Huonosti täällä käy jatkuvan valheen levittäjälle.

    Visakallo Visakallo

    Jovain: ”Havainnot pilalle harsituista metsistä on jääneet huomaamatta ja tuskin kannattaa uskoa, että pilalle harsinta olisi ollut hallitseva ominaisuus muuallakaan maassa.” 

    Olen yli 50 vuoden aikana uudistanut melkoisen määrän kitukasvuisia kuusikoita, jotka ovat syntyneet, kun maapohjille ominaiset männyt on aikoinaan poimintahakkuilla poistettu,  ja hidaskasvuiset kuuset jääneet kasvamaan. Näissä kuusikoissa oli 80-100 vuoden iässä puuta vain 200-250 mottia/ha. Näiden alueiden muokkaus ja kylvö männylle on tuottanut jo 300 mottia/ha puuta vain 30 vuodessa, ja tuottaneet hakkuutuloja jo kahdessa harvennuksessa.

    mehtäukko

    Jojovain  ”..Kannattaako valtaapitävien väittää ihan mahdottomia, siinä voi käydä huonosti?..”

    Mihinkäs se perustuukaan terveperäinen metsien ”valtaapitävien” anti? Elämäntyönsä likoonlaittamiseen tutkitun tiedon ja kokeiden valossa, jota mo voi hyödyntää.

    Lukijahan voi päätellä, onko Jojovainin vajaan peruutetun rattorin pukilta oksanreiästä tiirattu metsäkuva vakuuttavampi?

    .

    Kävin metässä ja yksi noin hehtaarin kuvio löytyi jota jopa harkitsin jk kokeiluun

    Tulin siihen tulokseen että tukit pitäisi kerätä AINA keskenkasvuisina pois että jäis kasvatus kelpoisille mahdollisuus

    Tämä luonnon istuttama kuusikko mikä on tosi erikokoista puustoa johon ensiharvennus tulee 5v päästä ja kyllä siinä latvat sitten tasataan

    Näkemykseni on

    jk kasvatus on tehotonta tuhometsätaluotta

    Ei mahamitään

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 446)