Keskustelut Metsänhoito Tehometsätalouden vaihtoehdot

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 446)
  • Tehometsätalouden vaihtoehdot

    Seuraavan Metsälehti makasiinin teemana näkyy olevan Luonnonläheinen metsänhoito. Löytyykö tehometsätaloudelle vaihtoehtoja?

     

    Tottakai löytyy, nimittäin tehoton metsätalous. Hakataan vain parhaat yksilöt pois ja muodostetaan jätemetsästä uusi metsä. Se on toki luonnon vastainen, sillä luonto ei koskaan karsi pois vahvinpia ja parhaita yksilöitä. Onhan meillä toki kokemustakin siitä kun  1920 – 1950 luvulle tätä harrastettiin ja me jotka on oltu metsissä jo 1960 – 1970 luvuilla muistamme miltä nämä metsät näyttivät. Vieläkin tulee silloin tällöi vastaan tämän aikakauden harsintametsiä.

  • pihkatappi pihkatappi

    Elämä on helppoa, kun ei ole mitään muuta kuin mustaa tai valkoista. Ja onko niin, että asiat voi tehdä vain kahdella tavalla oikein tai väärin?

    Suurin osa harsinnoista tehtiin kuin pullopersesiat, ilman ymmärrystä ja niinhän sitä varmaan moni tekee nykyisinkin noita jatkuvan kasvatuksen kokeiluja, mutta se ei tarkoita sitä, että se ei voi onnistua. Olen aika varma, että jos tehdään talvella jatkuvankasvatuksen hakkuut roudan aikaan ja vieläpä hakkuun osalta moottorisahalla sellaisessa metsässä, jossa on erirakenteisuutta, niin onnistuuhan tuo helposti ja kannattavammin, kuin avohakkuu onnettomalla tukkiprosentilla ja siten umpisurkealla kantohinnalla. Moottorisahan kahvoissa pitäisi olla asiansa osaava isäntä itse, onnistuisi ehkä häneltä konehakkuunakin.

    pihkatappi pihkatappi

    Jäi vielä lisäämättä, alueella jossa maannousemaa ei ole.

    mehtäukko

    Jos ei ihan TEHOmetsätaloutta mutta tietenkin järkevästi ja oikea-aikaisesti tehtyä toimintaa. Kun ajatuksena on kestävästi tapahtuva jatkumo, metsätaloutoiminta on mielekästä.

    Ja palkitsevaa.

    Visakallo Visakallo

    Jokaisessa metsänomistajasukupolvessa on niitä, jotka haluavat päästä helpommalla. Raha taas kiinnostaa lähes kaikkia, – niitäkin jotka sen kieltävät.

    Käytetäänpä vanhaa tarinaa vertauksena:

    Kolmen veljeksen isä oli kuollut. Viimeisiä hyvästejä jättäessä vanhin veljeksistä esitti, että jokainen laittaisi isälle viimeiselle matkalle viisatasen arkkuun  ja teki niin.  Keskimmäinen veljes teki samoin. Nuorin veljeksistä kirjoitti 1500 euron shekin, laittoi sen arkkuun, ja otti kaksi viisisatasta itselleen!

     

    pihkatappi pihkatappi

    Tehometsätaloutta parhaimmillaan on myöhäistetty ensiharvennus ilman puuvalintaa, eli käytäväharvennus 5 metrin pätkiksi kaikki kuidut samaan läjään, jolloin korjuuteknisesti ja logistiikan kannalta ollaan tehokkuudessa terävintä kärkeä. Mikä se sitten on kenellekin mielekästä.

    Jätkä

    Sata vuotta sitten hakattiin harsimalla / poiminnalla suurimpia ja laadukkaimpia puita, kun ei kukaan ostanut kuitupuuta, eikä huonompaa laatuakaan.

    Vain pullopersesika olisi hakannut kunnon kuitupuusavotan, jota kukaan ei ostaisi.

    pihkatappi pihkatappi

    No nyt ostetaan kuitupuutakin ja sikäli mahdollisuudet onnistua erirakenteisen metsän kanssa ovat paremmat, kun markkinatkin mahdollistavat laadun valinnan pienpuun osalta ja ajatusmallikin harventajalla taitaa olla ihan eri, eli jääväpuusto on tärkeä kriteeri. Mutta eipä tuota kannata hirveästi ylistää, kun päin persettähän nuo jatkuvan kasvatuksen hakkuut taitaa suurelta osalta mennä, jäävä puusto valmiiksi lahoa ja korkeintaan saadaan lisää tuulenkaatoja ja kolopuita ja vähän energiapuuta.

    kmo kmo

    Kyllä siitä olisi tehometsätalous monella tapaa kaukana jos tämäkin isäntä lähtisi moottorisahalla tukkimetsään.

    Puuki

    Ei siitä ole ihan sataa vuottakaan , kun vielä hakattiiin ylimetsän tukkipuut ja muu puusto jäi tähteelle. On vielä tallessa 6 m:n  vanerinen kaulain , jolla aikoinaan mittasivat otettavat puut kerrallaan kymmenien/satojen  hehtaarien alalta. 6 ” taisi olla lpm- minimi 6 m korkeudelta, koska se mitta on merkattu muita paremmin kaulaimeen.

    Jätkä

    Kyllä taidettiin vielä jatkosodan jälkeenkin rassailla ensisijaisesti tukkipuita. Isävainaa kertoi ihan lapsuuden ajan puukaupoista, että aluksi hakattiin esim vain mäntyjä ja vain runkoja, jotka olivat täysin virheettömiä. Taisi silloin olla tukilla maksimipituus 24 jalkaa, eli yli 7 metriä. Hänen kotitalossaankin oli myyty tukkeja sillä kaupalla, että pituus oli määrätty, samoin paksuus, joka oli vähintään kahdeksan tuumaa, ehkä jopa kymmenen tuumaa ensimmäisellä kerralla. Kauppa oli runkokauppa, eli kirjattiin kauppakirjaan tukkien määrä, esim 500 kpl.

    Seuraavalla kerralla minimipaksuus oli sitten pudonnut, esim tuumalla jne.

    Myyppä siinä sitten kuitupuuta alaharvennuksena!

    Sikälis ei meillä oikein ole varaa haukkua esi-isiä, mutta metsien parhaat puut on poimittu lopullisesti pois lähes joka paikasta.

    Meilläkin oli ostotila, jossa kuusikko lehtomaisella kankaalla oli vain alle 28 metriä pitkää. Maastollisesti hankalassa paikassa olikin sitten kuusikko, joka oli reippaasti yli 30 -metristä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 446)