Keskustelut Metsänhoito Teetkö hankintakuidun 5 m/3 m ja tasaatko tyven?

  • Tämä aihe sisältää 43 vastausta, 14 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 43)
  • Teetkö hankintakuidun 5 m/3 m ja tasaatko tyven?

    Youtubesta katselin videoita. Näyttivät tasailevan kuitupuiden tyvet. Ei ole tullut itselle mieleenkään, eikä liioin hankintapuiden ostajilta noottia, tuntuisi vähän ajanhaaskaukselta?

    Entä kummalla mitalla kuitu, 3 vai 5? Itse oon tehnyt 3 metrisenä, kevyempi käsitellä ja pinota, näppärämpi myös nostella metsäkärryn kyytiin. Toki kuormaan mahtuu paljon vähemmän.

  • kuusessa ollaan

    Jos hakkuu ilman samantahtista ajamista, silloin kolmoseksi. Kun hakkuu ja ajo lomittuu, silloin pitkänä. Nyt varsinkin, kun kuormainvaakamittaus tuli kuitupuun luovutusmitaksi, saa myös kuidun tarkemmin talteen.

    Kyllä se lippa tulee perinteisesti napattua pois, vaikka ei olisi pakko.

    Tolopainen

    Eipä siinä olis mitään järkeä kolmosta tehdä, keskimitta lähelle vitosta. Nostelen puut aina kuormaajalla eipä niitä viitsi käsin väännellä.

    Jätkä

    Eiköhän lippa pitäisi edelleenkin poistaa? Kuitupuun pituus lienee aina kauppakirjaan merkattuna.

    Henkilökohtaisesti tekisin aina mieluummin pitkänä – ja ajo koneella, jossa on sen verran puomia, että pystyy ottamaan pöllit jopa 7 – 8 metrin päästä.

    Jos hakataan n. vitosta, niin seuraavat pöllit ovat jo niin kaukana, että puomin pitää yltää vähintään tuon verran.

    Koneethan on tehty helpottamaan työn raskaimpia vaiheita ja kasaaminen on eittämättä raskain työvaihe. Sitä siis mahdollisimman vähän.

    Tolopainen

    Puut kaadetaan kohti ajouraa ja nykästään latvasta uran viereen kuormaajalla ja sen jälkeen tietenkin vasta katkotaan. Ei hommasta muuten mitään tule. Tyvipöllit jäisi käsin siirreltäviksi, jos runkoja  alkaisi katkoa kauempana tai ajouria tulisi liikaa.

    Korpituvan Taneli

    Tuo mittahan sovitaan kauppakirjassa. Meilläpäin vain koivulla tunnetaan 3m mitta, sitä ei osteta pidempänä. Havukuidut ja energiapuu 3…..5,5 m pituus. Ei toki ostaja kiellä tekemästä 3 metristä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Tolopainen

    Koivukuidun mitta on 2,7-3.2 käytössä koko Suomessa MG:llä.

    jees h-valta

    Taneli on samat huomiot tehnyt kuin itekkin olen. Tolopan mitta perustuu siihen että tuo vaihteluväli sallitaan mutta tarkoitus silti edelleen se kolmemetrinen. Kokenut tekijä saa ilman mitan kaas häsläämistä tuon vaihteluvälin silmämäärällä toimimaan.

    Tolopainen

    Korjaan vielä, että kauppakirjan liittenä olevissa ehdoissa koivukuitupuun lyhin apumitta onkin 2,6m, ostomies sanoi 2,7, josta tuo jäi mieleen. Pisin apumitta koivulle 3,2, eipä ole hiukan pitempikään takaisin tullut. Käsittämätöntä niuhottamista tuo, että ei hyväksytä pitempää koivukuitua, tukkiraakit kuitenkin kelpaa kuiduksi.

    Korpituvan Taneli

    Tolopainen:

    ”Käsittämätöntä niuhottamista tuo, että ei hyväksytä pitempää koivukuitua, tukkiraakit kuitenkin kelpaa kuiduksi.”

    Meilläpäin tuota vain kolmen metrin mittaa perusteltiin aikanaan koivun mutkaisuurella. Kieltämättä kun oikein käkkyräinen hieskoivu tehdään 5 m mittaan, niin pitäähän siinä olla leveät hihnakuljettimet, että se saadaan hakkuun asti. Koivutukkien raakit nyt sentään on kuitupuiksi aika suoria.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

     

    ate

    Aten kotikulmilla mäk ja kok pituudet on 27-50. Pyrkimyksenäni on jakaa runko mahdollisimman pitkiksi pölkyiksi. Mieluummin siis esim. 2 x 45, kuin 3×30. Kun ajourien välinä on n. 20 m, niin siirreltävää ei juuri jää, kun kaataa laitimmaiset puut ajouralle päin ja kuormain yltää reiluun 6,5 metriin.

    Pitempienkin pölkkyjen kuormaaminen sujuu näppärästi, kun tekee kourakasat niin, että tasaa sen pinosta sen pään, joka on uralta poispäin. Virallinen ohje menee kait juuri päinvastoin, mutta tällä vuosikymmeniä puuta ajaneen yrittäjän ohjeella olen minä toiminut. Pidemmissä pölleissä on myös se hyvä puoli, että ajokertoja kertyy vähemmän.

    Joskus oikein hankalissa paikoissa olen jättänyt esim. tyvipölkyn vielä pienellä pitopuulla seuraavaan pölkkyyn kiinni, jolloin siitä kuormaimella vetämällä saa tyvipöllinkin nosturin ulottuville. Pikkaisen nostamalla pöllit sitten irtoavat toisistaan.

    Ja kyllä minäkin ne lipat nappaan pois.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 43)